reede, 6. veebruar 2009

Pildikesi elust ehk käisime täna postkontoris ja mida seal nägime

Käisime Irjaga täna postkontorist läbi ja pilt oli vägagi huvitav:
leti ees seisis üks vanem naisterahvas, arvatavalt 80+ aasta vanune, kes siis küsis alandlikult, et kas ta saab oma pinsi ikka kätte.

- Postiametnik nähvas leti tagant, et "kas te pangas pole käinud?"
- Vanadaam vastu, et ei saanud aru.
- Pangas, pangas olete käinud?!
- Eeee-eeee...

Sekkus vanadaamiga kaasas olnud noor tüdruk, kes ütles, et nad käisid pangas ära ja registreerisid ära, aga sealt soovitati ikka postkontorisse pöörduda.

-Postiametnik, et ahhaa, käisite pangas, jah?!
- Vanadaam, et jah-jah.
- Postiametnik viskas letile kaks tihedas kirjas paberit ja ütles: täitke need ära!
- Vanadaam hakkas uurima, mis paberitele kirjutatud on, ütles kaasas olnud tüdrukule, et kas sa näed, mis sinna on kirjutatud. Tüdruk ütles, et täidab ära.
- Postiametnik võttis teise paberi tagasi, öeldes, et ühest aitab küll.

Tegemist oli mingite allkirjanäidise blankettidega.

Sel ajal tulime Irjga postkontorist tulema ja arutasime, kuidas oleks pidanud pensionireformi läbi viima. Oleks ju saanud nii teha, et vanu inimesi poleks pidanud nõnda vintsutama. Et igas omavalitsuses on pensioniametid, nende kaudu oleks ju võinud kasvõi kõik vanainimesed ükshaaval läbi käia, tutvustada erinevaid võimalusi ning siis kõik vajalikud dokumendid ette valmistada. Praegu tundub, et käituti parimate bürokraatlike tavade järgi, mis meenuvad nõuka ajast, kus inimene pidi oma elu sättima paberite järgi. Kahju, et Eestist on jälle saanud ametnike ja bürokraatide riik, kus paber matab inimese enda alla, kus ametnikud teevad, mis tahavad, neile on antud kätte tohutu võim, nad istuvad maksumaksja kukil, hüpitavad inimesi nagu kuumi kartuleid pannil ja tundub, et ratsutavad ka poliitikute kukil. Võim on riigis täiega läinud ametnike kätte. Millest on paganama kahju. Loodetavasti toob praegune kriis ametnikud palmioksalt tagasi, paneb nad veidi rohkem mõtlema selle üle, milleks nad on ametisse kutsutud, mida kujutab endast avalik teenistus, mis on nende ülesanne.

3 kommentaari:

Nutt ja Hala ütles ...

eile TV3 ja K2 uudiseid vaadates küll ei jäänud muljet, et vanainimesi eriti vintsutatud on. 80 aastane hansapanga töötaja ütles, et vanainimesi peetakse natuke opakateks, kuid tegelikult suudavad nad õppida küll ja pangaautomaat pidi lihtne kasutada olema.

Anonüümne ütles ...

Inno kannatas ja kannatas, kuni ei suutnud enam välja kannatada. Nüüd sai mõõt täis. Seda enam, et Irja teda ootas. Ühel päeval andiski ta Irja ukse taga kella. Kallis, lausus ta, kui Irja ukse avas. Endise eluga on nüüd lõpp! Tulin jäädavalt sinu juurde. Võtsin kaasa kõik, mis kuulub mulle! Ja taris trepikojast esikusse hunniku kohvreid, paar mööblitükki ja oma endise abikaasa Ingridi.

Anonüümne ütles ...

no nendel tänastel pensionäridel oli 15 aastat aega teha endale panga konto, õppida kaarti kasutama, õppida automaadis pangaülekandeid tegema jne. Minu vanaema õppis selle ära. Vanatädi saab hakkama. Mis kuradi poputamine see nüüd olgu. Ja miks peab postkontor tegelema sellega milleks on pangad. Mind rämedalt häirib see, kui ma pean penskarite ja hallipassimeeste järel ootama kues oma makseid tasuvad - postkontoris. Pank on samas majas, aga nemad käivad postkontoris! Jabur!