pühapäev, 31. mai 2009

Reform läheb nõrgemate kallale, tümitab laipa

Reform läheb nõrgemate kallale, kui tõstab käibemaksu, mis moodustab olulise osa maksukoormusest just väiksema sissetulekuna inimeste jaoks.

Samas pole Lätis käibemaksu tõstmine andnud mingit efekti, olukorras, kus tarbimine tõmbub nii või teisiti kokku.

Käibemaksu tõstmine on pigem perversne olukorras, kus käive nagunii hüppeliselt kukub seoses suurte kärbetega. See tähendab oma olemuselt laiba tümitamist, lootuses, et kui piisavalt tugevalt tümitada, hakkab ta elumärki näitama.

Praegu peaks, vastupidi, langetama käibemaksu, et aidata turgutada niigi kokku kuivanud tarbimist, olukorras, kus eksporditurud on ära langenud ja majandus (sealhulgas töökohad) saab tugineda vaid sisemaisele tarbimisele.

Käibemaksu tõstmine oleks olnud otstarbekas suure tarbimise ja inflatsiooni ajal aastail 2005-2007, see oleks jahutanud ülekuumenevat majandust ja võimaldanud tol ajal ka euro kiire kasutuselevõtu. Samas tol ajal teatas peaminister Andrus Ansip, et tema kasvu euro kiire kasutuselevõtu nimel ohverdama ei hakka. SEE POLIITIKA ON PALJUDE PRAEGUSTE JAMADE PÕHJUS. Ja põhjus, miks Eesti ei näe eurot veel lähema 5 aasta jooksul.

Aga Reformi teade ise on siin:

Reformierakond

PRESSITEADE

29.05.09

Reformierakonna volikogu andis uuele koalitsioonile rohelise tule

Reedel Tallinnas erakorraliselt kogunenud Reformierakonna volikogu andis heakskiidu Reformierakonna, IRLi ja Rahvaliidu delegatsioonide poolt koostatud koalitsioonilepingule, sealhulgas 2009. ja 2010. aasta eelarveplaanile, mis näeb ette eelarvedefitsiidi hoidmise 3% piires.

„Pidasime oluliseks volikogu kiirendatud korras kokku kutsumist, et anda selge sõnum, et soovime Eestit nõrgestava ebamäärasuse perioodi lõpetamist. Meie ei otsi ettekäändeid määramatuse pikendamiseks,“ ütles Reformierakonna volikogu esimees Rain Rosimannus.

„Volikogu arutelu oli väga tõsine, sest otsused, mis paratamatult tuleb langetada, on väga valusad. Eriti raske otsus on Reformierakonna jaoks käibemaksu ja töötuskindlustusmaksu tõstmine. Aga teist valikut ei ole, kui tahame säilitada Eesti rahandusliku usaldusväärsuse ja tuua Eesti sellest kriisist kiiremini välja,“ ütles Rosimannus.

„Loodame, et IRLi ja Rahvaliidu volikogud suudavad leida sisemise üksmeele ja annavad juba järgmise nädala alguses oma heakskiidu uue koalitsiooni sünniks,“ lisas Rosimannus.

Lisainformatsioon:

Silver Pukk
avalike suhete juht
5097147

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lätis tõsteti ka tulumaksu sama protsendi võrra. See näitab et ka tulumaksu ei tohi tõsta kuna maksupettused sagenevad.

Anonüümne ütles ...

Eurot polegi vaja...on vaja tagada kroon kulla ja karraga...
Elagu konkurents!