neljapäev, 14. mai 2009

Sõltumatu meediakuningas on surnud!

Le roi est mort, vive le roi! The King is Dead, Long Live the King!

Nüüd, kus meie kunagine meediakuningas on asunud teenima kirjanikele ja ajakirjanikele ettekirjutusi tegeva Andmekaitseinspektsiooni huve ning kaitsma presidenti ja teisi riiklikke institutsioone*, on aeg pühalikult kuulutada: Eesti Ekspress, Eesti meediataeva kuningas, on surnud. Le roi est mort.

Aga pisarad pühkida, meie oleme siin, et jääda. Et võtta endale sõltumatu ajakirjanduse raske roll. Seega, vive le roi! Elagu kuningas!

*Vanity Fair'i, Ameerika vaba ajakirjanduse lipulaeva peatoimetaja Craydon Carter, käitub sootuks vastupidiselt: ta kritiseeris absoluutselt igas oma möödunud aasta juhtkirjas Ameerika Ühendriikide presidenti George W Bushi, nimetades teda kordi karmimate väljenditega kui meie Eesti presidenti Toomas-Hendrik Ilvest.

Vaba ja sõltumatu ajakirjanduse ülesanne ongi halastamatult tugevate turjal tantsida, neile vähimagi eksimuse pärast nuuti anda, ning kaitsta nõrku, keda süsteem jalge alla tallab. Seepärast olemegi kaitsnud kõmuajakirjanduse ohvreid, Pronksöö nelikut (kes nüüd Ringkonnakohtust õiguse said), Öise Vahtkonna liikmeid, Reformierakonna tagakiusamise alla sattunud Kadri Kiilast (kes nüüd Riigikohtust õiguse sai), politseivägivalla all kannatanud pensionäri Ants Heina ja vabadusvõitleja Vello Väärtnõud, paljusid teisi. Oleme kaitsnud nõrku ja kaitsetuid inimesi, sest oleme näinud, et muu meedia seda ei tee. Meie arust see ajakirjanduse püha ülesanne ongi. Ka opositsiooni kaitsmine, muide. Kuna ei ole väljaannet, kel Keskerakond hambus ei oleks, siis oleme meie otsustanud Keskerakonda kaitsta. Ajakirjanduse ülesanne ei ole õigustada nende otsuseid, kes juba võimul, vaid toetada ja julgustada neid, kel võimu pole.

Tänud kõigile, kes on olnud meie ustavad lugejad. Tänu teile oleme jaksanud ning jaksame ka edaspidi. Koos räägime vähemasti siin, Inno ja Irja kohvikus, asjadest nii, nagu nad on.

9 kommentaari:

Kääbus Nina ütles ...

Kuna on karta et teie blogi satub jälle rünnaku alla (nagu ka Luik saates ähvardas), hakkasin teie blogi postitusi kopeerima aadressile innojairjavabaks.blogspot.com.

Et kui sait maha võetakse, niiöelda kandja hävib, siis info elab ikkagi edasi ja tõde on kõigile kättesaadav.

Pikemalt saate motiividest ja põhjendustest lugeda viidatud lehel vasakus ülemises servas sissejuhatavast tekstikastist.

Anonüümne ütles ...

Oot, mis see on nüüd naljaga pooleks öeldud või usute ise tegelikult ka seda?

Anonüümne ütles ...

to neljapäev, 14. Mai 2009. a 22:22

tubli!aastatagune näide on olemas kui eesti loetuim blogi igaveseks ajalukku kadus-

http://www.minut.ee/article.pl?sid=08/07/02/069205


muide kas keegi hetkel raadio 2est omakaitset kuulab ja etvst eurovisiooni passib?

Anonüümne ütles ...

te olete tõesti haledad teismelised, kel vist kunagi aru pähe tagasi ei tule. aga igal lollil oma lõbu.
teist isegi pole kahju. omal teil vastik ei hakka et sellist rämpsu suust välja ajate.
:D

Irja ütles ...

Ei hakka. Aga sina jätka samas vaimus, korralikult ja riigitruult! Ikka edasi, ei sammukestki tagasi!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

22.52-le
Sa kirjuta konkreetselt mida pead rämpsuks s.t. kus või mis lause sinu arvates sisaldas rämpsu sest muidu jääb sinu tekst vaid lahmimiseks...vastasel korral arvata on,et sinu eesmärk ongi vaid blogi maha tegemine...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Kahjuks ei ole ka see paljukiidetud lääne ajakirjandus vaba, ta on meelsusekujundaja "maatriksi" tööriist, nagu ka meil. Bushi sõimatakse nüüd vabalt, sest ta on kukutatud nukk ja vajalik patuoinas, et tema kaudu vastandada Obamat, kelle kultus meenutab juba kunagist Putini oma.

Irja ütles ...

Jah, aga see, et seal VÕIS presidenti sõimata, on märk. Ja ma ei kujuta ette, et seal oleks võimalik, et teine ajakiri, nt Esquire liituks Ameerika Andmekaitsega ja hakkaks Vanity Fair'i vastu võitlema.

Ma ütlen, et Ekspress ei pese seda häbi, et ta võimudega koostööle läks, iialgi maha

Anonüümne ütles ...

9.44-le
Asi on sedasi,et väljamaal on samuti see n.n. peavoolu meedia ingl.keeles mainstream media s.t.rahvakeeli ajupesu ehk peedistamise meedia...
aga sellele on olemas opositsioonis olev meedia...minu kätte on sattunud mitmed sellised ajakirjad mis on opositsioonis peavoolu meediale...näiteks
1.www.adbusters.org
2.Nexus
3.Ecologist
4.Business ja Finance on vast kah selline...
jne.
Eestis on olnud peavoolu meedia vastane ajaleht:
Tegelikkuse Keskus
www.kes-kus.ee
Vargad ahju!