laupäev, 2. mai 2009

Soomlane ja eestlane nagu Kaval-Ants ja Vanapagan

Kas pole huvitav, et ajal, kui eestlaste ja venelaste suhted lähevad järjest kehvemaks, lähevad soomlaste ja venelaste suhted üha paremaks.

Ja mis kummaline, et olukord on piltlikult öeldes selline, et soomlane, nagu Kaval-Ants, kui on uksest ära saatnud eestlase kui Vanapagana, ja öelnud talle "sõnad peale", et ta ikka venelast tümitaks, siis võtab teisest uksest sõbralike kallistuste saatel vastu venelase, kes talle hunnikute viisi raha toob.

Samuti võib öelda, ja seda on sommid ise tunnistanud, et nende "Nokia" pole mitte see, mida eestlased mõtlevad, ja mis Lennu-taadule meeldis, ja mida nüüd TH Ilves siunab, vaid Vene transiit. Ehk itä-kauppa, nagu soomlased ise ütlevad. See oli nii juba nõuka ajal, kui sommid oskasid end muuta sillaks ida ja lääne vahel. Said ühtviisi hästi läbi nii venelaste kui ameeriklastega, ja kirusid siis kummalegi teineteist, nii kuis parasjagu vaja. Ja selline asi on jätkunud ka nüüd, olukorras, kus NLiit on lagunenud ja eestlastel ning lätlastel on palju paremad eelised transiidi ja Venemaaga kauplemise vallas. On ju Eesti linnad olnud ajalooliselt ida-lääne kaubanduse keskused, nn Hansa-linnad. Ning eestlased ja lätlased oskavad vene keelt, tunnevad hästi venelast. Aga ei, kuigi eestlane ja venelane seisid kõrvuti Nõukogude Liidu lammutamise juures, on nad nüüd pöördumatult tülli pööranud. Ja kes sellest võidab? Loomulikult soomlane!

Kui panete tähele, kuidas soomlased sosistavad eestlasele kõrva, et tümitage jah venelast. Venevastasele, eesti soost Soome kirjanikule Sofi Oksanenile antakse Finlandia-auhind. On selge, et see raamat on suunatud eestlastele, eestlaste vene-vastasuse õhutamiseks, eestlaste senise poliitika õigustamiseks. Kui panete tähele, siis soomlane ise venelast ei siuna. Vaid võtab vastu Vene presidenti- üks esimesi Medvedjevi välisvisiite oli Soome. Ja ajab venelastega kaubandust. Peab gaasijuhtme rajamise plaani. Võtab vastu suurt raha, väga suurt raha, nii suurt, et kui eestlane kasvõi osagi sellest endale saaks, elaks ta nagu kuninga kass. Aga seda ei juhtu, sest soomlaste õhutusel on eestlane oma suhted venelastega vussi keeranud.

Eestlane vaatab soomlasele suhu ja arvab, et sealt tuleb kuldmune. Aga see ei pruugi nii olla. Mõned aastad tagasi tõstis Juhan Partsi valitsus hüppeliselt alkoholi aktsiisi. Sest soomlased tahtsid. Soome valitsusjuht sosistas Partsile kõrva. Võibolla lubas ka head-paremat. Sel oli ka oma põhjus: soomlased voorisid hordidena Eesti vahet ja ostsid peale Eesti liitumist ELiga siinsed poed alkoholist tühjaks. Soomes oli tõsine aplaava, riiklik alkoholimonopol ähvardas pankrotti minna. Soome eelarvesse ei tulnud enam maksuraha. Alkoholitootjad kidusid. Siis käis Parts Soomes "vaibal" ja pärast seda hakkasid kui võluväel Eesti lehtedes ilmuma lood sellest, kuidas eestlased hirmsasti joovad ning et alkohol on hirmus asi ja tuleks tõsta alkoholi aktsiisi. Ja tõstetigi, praegu on Eesti aktsiis üks kõrgemaid Euroopas, kuigi rahva sissetulek üks väiksemaid. Aga soomlased said oma tahtmise. Inimesed enam Eesti vahet ei voorinud ja Soome eelarve sai prisket täiendust. Eestlane tegi "Möhh" ja arvab siiani, et on maailma suurim joodik. Aeg-ajalt tuletavad soomlased talle seda meelde. Et tal ei tekiks kiusatust aktsiisi alandada.

Kui president TH Ilves räägib, et Eestil pole ühtset suurt ideed vaja, vaid palju väikseid, siis on ka see jutt bullshit. Eesti "Nokia" on sama mis Soomelgi: tema unikaalne geograafiline asend. Ole ainult mees seda ära kasutama! Praegu naudib kõiki vilju täiel rinnal Soome. Ja on seda teinud aastakümneid, ka see päris Nokia sai alguse vene-kaubandusest, kui see endine Soome kummikufirma hakkas täitma NLiidu elektroonikatööstuse tellimusi. Eestlane aga sõdib venelasega, ise paljas ja näljas nagu püksinööp. Soomlane itsitab pihku.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kaval-Ants - see on kaasaegne eestlasest "ärimees", "haldusjuht" ja muidu "eludirektor". Peeglisse tuleb vaadata, mitte teisi süüdistada.

Anonüümne ütles ...

Sisult eksitav lugu.
Soome ei ole ässitaja. Et ta oma asendit kasutab, et ta kasu lõikab, see pole taunitav.
Ilmselt on põhjus selles, et meil on reaalne kogemus ja reaalsed suhted sh reaalsed ohud teistsugused.
Venemaa on Soomesse suhtunud alati veidi erandlikul moel. Juba Stalin suhtus.
Seevastu nn idabloki maid on võetud kui oma huvisfääri kuuluvaid. Neile esitatakse pretensioone ja neid tahetakse kamandada. Seetõttu ei aita ükskõik kui tolerantne poliitika. Mitte ükski järeleandmine pole piisav.
Pigem aktsepteeritakse kangekaelsust ja jõudu. Jääda enda huvide juurde kindlaks on ka jõud.
Transiit oleks meie huvides, aga kuna selle eest soovitakse faktiliselt allumist diktaadile, siis jääb ära.
Pole vaja igal juhul ja alati Venemaad sõimata, kuid roosade lootuste uimas järeleandmiste tegemine on hukatuslik.

Anonüümne ütles ...

jajah. mitu veokit on praegu narvas, luhamaal ja koidulas piiripunktis?
venelastel pole soomlastega need plaanid, mis sommidega. milleks meile maksta, kui meid enda osana kasutades, saaks täiesti tasuta kaupa vedada.
ma ei saa aru, kas te tõesti olete nii lollid, nagu kirjutate? ei ole võimalik, et inimesed nii lollid on.

Anonüümne ütles ...

Ma räägin, et peame liituma Soomega nagu Bäckman rääkis, hullemaks kindlasti ei lähe. On turvalisem ja paljud meie poliitilisest lastehaigusest tõmblemised jäävad ära. Ikkagi Hõimurahvas.

Anonüümne ütles ...

Soomes kaubatoomine toimib nagu kellavärk, täna tellid, homme hommikul kaveri seisab kl 9.00 juba ukse taga su tellitud kaubaga, kuigi oli lubatud alles kl 11.00. Sama värk on näiteks USA-st tulnud tollitava kaubaga, kodust väljumata teed volituse , maksad postile tolliteenuste eest 23 eur + tollid, ja kaup on su ukse ees 2-3 päevaga, paypal-i kaubaarvest piisas soome tollile, ei tea kas Eestis käib asi samamoodi. Soomlased on kiired ja probleeme on vähe