laupäev, 25. juuli 2009

Ajakirjandusse lekkinud salvestiste stenogrammide suurim pluss: SEAL ON ELU!!! Ja veidi õnnest ka, õigemini selle puudumisest

Panin selle teksti ühe sissekande juurde kommentaaridesse, aga panen ta ka veidi pikemalt eraldi üles, ehk siis:

Mis on nende viimasel ajal ajakirjandusse jõudnud lindistuste (või salvestiste) stenogrammide puhul suurim pluss, on minu arvates see, et need on ainsad laiemalt levivad tekstid, kus kasutatakse seda keelt, mida inimesed tegelikult kasutavad. Ehk, need on PÄRIS. Seal on päris elu sees. Eesti ajakirjanduse ja kirjanduse loos on see üpris harukordne nähtus. Muidu on lehes, ja ka raamatutes, kirjanduses, aga ka filmides, teatris mingi ilge kantseliit. Täiesti ära nülitud ja toimetatud õudus vaatab igalt poolt mujalt vastu, mil pole reaalse eluga mingit muud seost, kui vaid mõned nimetused välja arvata.

Südantsoojendav pole niivõrd lugeda, millest või kellest jutt (mis on sellise sõpradevahelise vestluse puhul nagunii vaid aimatav ja omab mingit tähendust vaid asjaosaliste endi ning uurimisorganite jaoks, kel on teada ka täpne kontekst ning muud asjaolud), vaid MIS MOODI seda räägitakse. Kuidas räägivad inimesed päris elus. Seda on NII südantsoojendav lugeda. Et ometi kuskil on kirjas ka päris elu, päris ehedad dialoogid. Muidu kohtab seda vaid üksikutes välismaa kirjandusteostes, ning mõnedes välismaa filmides.

Ja mida tahaks veel lisada: minu arvates on inimesed Eestis sedavõrd õnnetud, igasugu indeksite järgi, ja muidu ka (tänaval naljalt naeratavat inimest ei kohta, või kui kohtab, siis arvatakse, et ta on mingi puudega) just seetõttu, et see elu, mis kirjas, ja see, mida tegelikult elatakse, on teineteisest NII erinevad. Mistõttu puudub inimestel võimalus heita pilku teiste eludesse, kui otsekoheselt väljenduda. Mis peaks olema kirjanduse roll. Peegeldada elu sellisena nagu ta on, uurida elu kõiki tahke. Et siis lugejatel oleks võimalus õppida teiste vigadest, kogemustest, või vaadata ennast ja teisi kõrvalt. Või siis, end, teisi, ja ennast teiste hulgas paremini tundma õppida. Seda ei saa aga teha, kui võrdlusmoment puudub. Või siis on see võrdlusmoment nii roosamannavahune, et tekib piinlikkus, või õud. Mis siis väljendub sellessinatses õnne puudumises.

Eesti nn õnne puudumine tuleb päris elu puudumisest kirjandusloos. Eks see tuleb omakorda paljuski ka sellest, et suurel osal ajast, mil eestlased on oma keeles kirjutanud, on ausa jutu kirjapanijad (päris elu kujutajad) pandud hullumajja. Ja see praktika, muide, jätkub TÄNASE PÄEVANI. Tänase päevani, mu kallid kaasmaalased. Ehk ma sõnastaks veel ühe postulaadi: senikaua kuni Eesti pannakse inimene tema kirjatüki eest hullumajja, ei saa Eestis elavad inimesed olla õnnelikud.

6 kommentaari:

Feodor Jefimov ütles ...

Paar päeva tagasi kirjutasite et need salvestused on nii igavad et jää või magama. Nüüd siis selgub et hoopis südantsoojendavad

Anonüümne ütles ...

Haugi mälu, öeldakse selle kohta, Feodor! Või valikuline...

Anonüümne ütles ...

Aeg oleks keelustada IRl ja Reformierakond, nende liikmed kõrvaldada poliitilisest tegevusest ja juhtfiguurid kohtu alla anda. Eestisse võiks jääda kaks parteid - Keskerakond ja sotsid. See on minu kui valija tahe, aittab mulle nendest mängudest.

Anonüümne ütles ...

Kavatsen valimistel toetada 19:26 ettepanekut. Mis puutub kõrvaldamisse ja kohtu alla andmisse, siis see ilmselt vajaks enamuse valijaskonna mandaati.
Ja asi pole ainult mängudes. Inimesed on tüübiliselt eristatavad. Erite reformi kuulujad ja nende toetajad ning valijad. Nad on kohe teistmoodi ja alati mulle vastuvõetamatud olnud. Nendest vabanemiseks tuleks vist uus riik moodustada. Samas on kesikud ja sotsid samuti end piisavalt kompromiteerind, lisaks tõelisi oinaid oma ridadesse vastu võtnud. Näis, kas mõni mõistuse jõud ka esile kerkimas on või mitte.

ken taur

Anonüümne ütles ...

kole vandumine pole veel kellegi elu.Saastatud hinged, ja ausalt (olemata reformi toetaja)on keskerakonnas palju masuurikuid, labaseid ja väiklasi tüüpe.Ühed pätid kõik nagu rahvas räägib, pole kedagi valida, see suur, et...

Anonüümne ütles ...

...Mis on nende viimasel ajal ajakirjandusse jõudnud lindistuste (või salvestiste) stenogrammide puhul suurim pluss, on minu arvates see, et need on ainsad laiemalt levivad tekstid, kus kasutatakse seda keelt, mida inimesed tegelikult kasutavad. Ehk, need on PÄRIS. Seal on päris elu sees...

Ühesõnaga, kui neil stenogrammidel üldse mingisugunegi tähendus on, siis vaid puht kunstilis-kirjanduslik? Vaadake, milline koduselt vaba sõnakasutus..., milline rahvalik retoorika..., millised huvitavad võrdlused..., allegooria... Oo, mu jumal, selline tunne, nagu loeks Oskar Lutsu parimaid teoseid. Kas nii või?
Kui politsei avaldaks lindistused islami terroristide omavahelisest telefonikõnest, kus jutt käib teemal, kas lõhkame "pisikese" rongi-, lennu-, või bussijaamas või hoopiski koolimajas, siis see, mis Teie tähelepanu antud kontekstis pälviks, oleks islamistide põnev sõnakasutus - näe, pommi nimetavad pisikeseks, on ikka naljakad tegelased küll.