pühapäev, 5. juuli 2009

Lugemissoovitus: Hella Wuolijoki



Tahaks soovitada Hella Wuolijoe näidendeid Niskamäe tsüklist.

Ma polnud neid ise varem lugenud, ja polnud isegi tähelepanu pööranud, aga mõni aeg tagasi tuli Soome TVst Niskamäe-teemaline film, mis siis äratas huvi ka Wuolijoe loomingu vastu. Pealegi, tegemist on eestlasega, neiupõlvenimega Hella Murrik, pärit Mulgimaalt Taagepera kandist. Kes siis läks neiupõlves (1904.a.) Helsingi ülikooli õppima, kuna Tartu ülikoolis naised õppida ei saanud, ja jäigi Soome elama. Oma aja kohta väga vinge naine. Esimene eesti soost naine siis, kes läks ülikooli õppima. Tellisin siis Raamatukoi veebipoest tema raamatu ja lugesin teise läbi.

Ja, mis seal salata, nõnda vinge nagu oli see naine, niisama vinge on tema looming. Mis oli omal ajal (1930ndatel) kõvasti ajast ees, mis on aktuaalne pigem tänapäeval, kus siis on inimestel dilemma, kus nad on valiku ees, kas elada sellist elu nagu ise ihkad, või sellist, mida "peab". Tol ajal elati peamiselt nii nagu kästi, nagu "tuli" elada. Wuolijoki kirjeldab inimsuhteid väga tõetruult, palju ausamalt ja otsekohesemalt kui Tammsaare oma loomingus. Wuolijoel on ikka lihast ja luust tegelased, Tammsaarel mingid puuslikud. Näiteks Tammsaare jaoks intiimseid teemasid ei eksisteerinudki. Kuigi need on väga olulised inimese elus, et mitte öelda kõige olulisemad.

Ja mis Wuolijoe puhul tähelepanuväärne, et ta loob tugeva naise karakteri. Selline eesti kirjanduses puudub. Selline Vargamäe Andrese mõõtu tegelane, aga naine. Tammsaare jaoks olid naised rohkem statisti rollis, kes tulid ja läksid. Wuolijoki lõi Niskamäe Loviisa tegelaskuju, inetu, aga väga targa naise. Kes oli edukas vaatamata oma inetusele. Mulle tundub, seejuures, et paljud soome naised samastavad end Niskamäe Loviisaga, nad on rõhutatult koledad, aga väga targad ja tegijad. Soome naine pole iluasi, nagu eesti naine. Kuigi eesti naine pole millegipoolest kehvem kui soome naine. Aga eesti naisel pole olnud sellist advokaati nagu Hella Wuolijoki.

Ma soovitan Niskamäe lugusid lugeda just naistel. Väga õpetlikud lood. Mina tundsin end kõige rohkem ära Niskamäe Akusti tegelaskujus, mis puudutab minu eelmist abielu. Ja ma olin valmis selleks, et lõpetan nagu Akusti. Aga läks teisiti. Minu praegusele elule ma vastet ei leidnudki, aga eks sobivusest hakatakse ka ükskord rohkem kirjutama.

12 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Soome naistel on ikka veel see viga küljes,et nende taguotsad ei liigu...noh neil puusad ei käi...
Soome naised käivad nõnda nagu mehed...mehed käivad kinniste puusadega...mis on kah vale...
igatahes soome naised on sellepärast koledad,et nende puusad on kinni...sel põhjusel on lepseoote aeg vaevaline(imiku tervisele mõjub see halvasti) ja sünnitus samuti vilets...lapsed juba ema kõhust saavad viletsa alguse eluks sel põhjusel,et ema ei käi nõnda nagu peaks naine käima...
mistahes muust rahvusest naised käivad sedasi,et pepu käib vasakule ja paremale aga soomlannadel pepu seisab nagu meestel...see on kole...jube...
www.erkl.net
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

http://www.reporter.ee/2009/07/05/kaitseliitlased-vaaritasid-laulupeolistele-42-tuhat-liitrit-suppi/


vaadake see video ära!samaoilova ka siin!miks ta seekord mereväelase kostüümis ei tulnud?

Anonüümne ütles ...

naljakas...kaks ennast intelligentseks pidavat inimest ja nüüd siis avastavad ..mnjah..aabitsat ikka olete enne lugenud?
..aga teistele - kui te ei ole Hellat enne 19 eluaastat lugenud, siis pole eriti mõtet (muidugi, kui te muud ei ole lugenud nagu II-d, siis võite ka seda lugeda)

Franz ütles ...

"Tammsaarel mingid puuslikud"
See on liialdus.

Anonüümne ütles ...

Mina,Innole ilmselt ema staatuses,olen omalajal neid Niskamäe lugusid lugenud,olles ise kusagil teismelises eas.
Tol aal olid need väga populaarsed ja loetavad.
Neelasin neid raamatuid,sest olid tõesti väga head.
Ma ei mäleta,kas need olid kusagilt hangitud eestiaegsed või ...,ei taha uskuda et stalinistlik ideoloogia lubas selliseid raamatuid.
Tore,et nüüd on need siis kõik koos ilmunud.
Soovitaksin kõigil lugeda,aga tänapäeva noored on võõrutatud lugemisharjumusest,kahjuks.
Minu ringkonnas on üks minuealine lugemise hull siiski olemas,sellele seda nüüd siis soovitangi.
Aitähh,Inno.

Anonüümne ütles ...

Jah, soome naised on koledad tõesti, selles on sul, Innokene, õigus. Irja on küll ainult poolenisti ingerlane, aga näost on juba täielik peletis.

Inno ütles ...

Samas oleneb, mida selle "koleduse" all mõelda. Eesti naised, nii nagu ka vene naised on "ilusad" noorelt, 20-30selt, kuna nad pööravad välimusele palju rõhku, värvivad, sätivad ja ehivad end. Nagu jõulupuud. Samas juba 50ndates eesti või vene naine on vormist väljas, ei erine enam soome naisest, ning 70-80aastane soome naine on juba palju kõbusam kui eesti või vene oma.

Naisi hinnates vaadatakse enamasti vaid noori naisi, millegipärast. Ilmselt seetõttu, et Eestis omab naine väärtust vaid siis, kui ta on noor.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

2.07-le
Sa pederast KAPO-st oled nüüd õnnelik,et said hinge sittuda?

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

inno tüüpiline eestimees, kelles on kolm lindu peidus: sitavares, hädavares ja kiidukukk.
lõputult ära tüütab tema halamine, kui sitt elu tal ikka on olnud.
sinu elu, sinu enda teha.elu sitt ise süüdi. lõpeta see eide kombel vinumine ükskord ära. haige mees.

Anonüümne ütles ...

Wuolijoe «Niskamäe kirgedes» oli laval kogu Ugala näitlejaskond – vanad ja noored, ammused ja värsked olijad. Peeter Tammearu kasutas lavastajana võimalust töötada ka nende näitlejatega, kellega teda varasem lavastajatee ei olnud kokku viinud. Sündis saaga, kus mõnedki neist, kes 70-ndatel aastatel Ugala eelmistes Niskamäe-lugudes kaasa olid teinud, end sootuks uues rollis leidsid. Omal ajal Hetat kehastanud Leila Säälik võis nüüd mängida Niskamäe vanaperenaist Loviisat, Juhanit mänginud Peeter Jürgens aga hoopis eakat Lammentausta Santerit...

See oli võimas etendus! Kas nägite ka? Jõukas rahvas eelistab arvestusabielusid. Armastus lõpeb altari ees, nagu vanasõna kokku võtab. Kireabielud ei pruugi hästi lõppeda.

Anonüümne ütles ...

soovitaks omalt pool - lugege Ain ja Indrek Särg raamatuid ka: maailm arsti (günekoloogi ja veneroloogi) pilgu all. Ain Särg: "Naine kuni 18 ea-ni on iluasi, kuni 50 ea-ni tarbeese ja üle 50-ne - utiil" ; "Noored ratsanikud õpivad ratsutama vanade märade seljas" etc.

Anonüümne ütles ...

Indrek Särg mitte, vaid Ilmar Särg, kardioloog ja kirjastaja, kes oma isa jutud-romaanid avaldanud :)