teisipäev, 14. juuli 2009

Mida me siis sööme, ja veidi Rotermanni turust ka


Rotermanni turg Tallinnas.

Avastasime Irjaga mõned päevad tagasi Tallinnas kohe postimaja taga, Viru Väljaku kõrval ühe laheda koha, mis on hoolikalt majade vahele ära peidetud, aga mis on üks igati vahva turg. Kus siis müüakse igast nämme asju nagu maasikad, tomatid, kurgid, kukekad, värske maitseroheline nagu sibul, till, küüslauk, petersell. Ainult nimeta! Isegi metsmaasikad! Kõik on saadaval ja turg kah suht pikalt lahti. Ses suhtes tallinlastel veab, sest teistes linnades, eriti väikelinnades kas pole üldse turgu, või toimib see vaid nädalavahetustel, või siis on lahtiolekuajad lühikesed. Või on valik väga väike. Aga tallinlastel veab, neil on igati tipp-topp Nõmme turg (käisime Irjaga ka seal ja kadestasime), millele pakub konkurentsi vaid Tartu turg. Seejuures on Tartu turg muidugi klass omaette, eriti need Lõuna-Eesti tädikesed, kes oma kaubaga Tartu turule tulevad. Seda pole ma näinud kuskil mujal Eestis.

Mina soovitaks ka Raeka platsile Tallinnas turu teha. Mitmetes Hansalinnades Põhja-Euroopas, näiteks Saksamaal ja Poolas on just Raekoja platsidele tehtud turg, kus siis suvel müüakse värsket puu- ja juurvilja. Jõulude ajal on küll Raekoja platsil jõuluturg, miks ei võiks olla ka suvisel ajal. Turistidel oleks palju uudistamist ja askeldamist. Sest seda Rotermanni turgu ei leia naljalt üles, aga Raekoja platsil on iga päev sagimist, see on ikkagi vanalinna süda.

Mis aga Rotermanni turgu puutub, siis võiks müügikioskid teha ka ümberkaudsetesse majadesse. Need paistsid olema kõik tühjad, ja poed kah suht tühjad, vähemasti ei näinud seal sees küll ühtegi ostjat. Samas oli värske juur- ja puuvilja lettide juures vilgast sagimist märgata. Samas on väljas vihmase ilmaga külm, letid võiks osalt ka sisse olla paigutatud. Siis tuleks ma müüjaid juurde, näiteks liha- ja piimatooteid pakkuma. Saaks sellele Rotermanni keskusele ühe korraliku rakenduse turu näol. Ja kus mujal see turg ikka olla võiks kui kesklinnas. Sinna saaks siis inimesed tulla üle Eesti kokku kaupa müüma. Ja samas võiks olla ka täika, selline, nagu kunagi oli Kadaka turg, kus siis inimesed saaks müütada oma garaaži või kolikambrisse seisma jäänud kaupa. Näiteks täikat võiks korraldada nädalavahetuseti. Ka turistidel oleks palju vaatamist. Igas Euroopa suuremas linnas on nädalavahetuseti täikad, miks ei võiks olla selline Tallinnas. Ma kujutan ette, et majanduskriisi tingimustes oleks see palju parem koht kauba ostmiseks ja müügiks kui kuulutustelehed või internet. Kaupa tahad ikka käega katsuda ja vaadata.

Ja siis sellest, mida me Irjaga sööme. Seda pole ilmselt raske arvata. Loomulikult kõike seda, mida turult saab. Näiteks värsket kartulit, pestuna ja keedetuna väga nämm, kui veel tilli peale lõigata. Siis kõrvale teen kukeseenekastet, kuna me piimatooteid ei tarbi, siis teen kastme oliiviõliga, kuhu lõikan juurde veidi värsket küüslauku, ja siis veidi rohkem sibulat ning tilli, veidi soola ka, et seene maitse paremini välja tuleks. Väga nämma kaste saab. Ja juurde siis värsket kurki ja tomatit. Kõik on praegu turul saadaval. Isegi kodumaine küüslauk!

Siis teen ise hapukurki, panen suurde purki väiksemaid kurke, vahepeale mõned kooritud küüslauguküüned, siis purgi ülemisse ossa jätan veidi ruumi maitsetaimede jaoks, seal on siis mustsõstralehed, till jms, mida ma pundiga turult ostan, siis peale veel mõned küüsluguküüned, ning valan peale soolvee, sellise leige, kuhu siis panen liitri kohta umbes supilusikatäie soola. Ja lasen päeva seista, ning kurgid ongi valmis! Turult ei julge ma hapukurki osta, sest seal tükitakse äädikat sisse panema, et kurk kauem nö värske püsiks, mis aga rikub minu jaoks kogu ilusa asja ära, sest äädikas (vähemalt see toiduäädikas, mida Eestis kasutatakse) rikub seedimise ära. Isegi väga väikses koguses. Ja seda päris mitmeks päevaks. Sestap ei saa ka poest osta hapukurki ja hapukapsast, kuna ka sinna, mis seal salata, topitakse äädikat. Ikka selleks, et kauem seisaks. Äädikat on hakatud üldse igale poole toppima, ja sellega keeratakse inimeste maod tuksi. Kas te kuulete mind, toiduainetöösturid, te keerate inimeste maod tuksi!

Siin veel mõned pildid Rotermanni turust ja selle ümbrusest (see on see koht, mille Urmas Sõõrumaa ostis suure raha eest ära eelmiselt omanikult Ernesto Preatonilt), näeb väga šikk ja modern välja, kaspole, nagu tükike Zürichit kesk Tallinnat:























9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Neid täikasid ja igasugu kasutatud ja vanakraamilaatu korraldatakse Tallinnas erinevates linnaosades päris palju, te lihtsalt ei tea seda ja ei peagi teadma, sest te pole kohalikud. Kohalikud teavad ja käivad, meil on oma meilinglistid ja foorumid info vahetuseks, kõik kes tahavad ja viitsivad, saavad tulla. Näiteks Uuemaailma selts korraldab päris palju, on tehtud isegi lihtsalt loovutamise ja asjade vahetamise laatu Tallinna südames, Hirvepargi kandis ja muidugi ka mujal.

Nii et ärge tulge siin midagi provintsist õpetama, kuidas asjad teie arust käima peavad!

Tore muidugi, et Rotermanni turu viimaks üles leidsite, see juba mitu kuud avatud.

Anonüümne ütles ...

to 1:30
ära targuta, raisk!

Anonüümne ütles ...

Vaatan, et käite linnas üsna sageli. Iseenesest mõistetav, instuktsioone laimukampaaniateks on parem saada silmast-silma. Kas suuniseid annab Savisaar isik või mõni tema poolt määratud vahemees?

Inno ütles ...

No kuulge, ega me mingid reformarid pole, kellel omal mingeid ideid pole ja kellele on seetõttu vaja pidevalt mingeid suuniseid jagada, keda vaja pidevalt turgutada ja upitada.

Ja et kui kellelgi mingeid ideid on, siis on kohe Savisaar selle taga. On ka teisi inimesi Eestis, peale Savisaare, kel juuksepahmaka all miskit liigub.

Anonüümne ütles ...

mitte äädikas ei riku seedimist, vaid vale mõtlemine :)

Anonüümne ütles ...

Rotermann võib küll kena kohake olla, kuid nende viimase aja maksekohustuste täitmised oma võlglaste ees jätavad soovida. Ega ometi rahalised raskused???

Anonüümne ütles ...

azza, panite juba suu vett jooksma...

Anonüümne ütles ...

tasuks uurida vihjet: rotermannil ja sõõrukal rahadega jama majas. paljud arved/palgad maksmata.

Unknown ütles ...

Jep, mulle ka Rotermanni kvartal meeldib - ainus suurlinlik asum kilulinnas, mis pidavat muidu olema vaid suur küla, mis käib ringi suurlinna näoke pääs. Loomulikult võiks ka raeplatsil ja/või draamateaatri man sisse seada toiduturud! Nii nagu eelmisel eesti ajal! Siis oli nõue, et keskpäevaks plats põllumeestest puhtaks ja linnasagin jätkus. Eelistagem eestimaise põllupidaja kaupu! Mis need õlleplatsid laiutavad avalikel väljakutel!