esmaspäev, 21. september 2009

Eesti arstid peaks tegema rohkem rahvusvahelist koostööd


Väljavõte Postimehe veebist.

On hea, et on hakanud ilmuma kriitilised artiklid Eesti arstiabi kvaliteedi kohta. Sest arstiabi kvaliteet jätab soovida.

Ma tean, et arstidele ei meeldi, kui nende tööd kritiseeritakse. Ja eriti veel, kui seda teevad need, kes pole arstiteadust õppinud. Aga samas, kes siis seda ikka teeb?! Arstid ju oma tegevust ise ei kritiseeri. Sama käib ka teiste elualade kohta. Sama loogika järgi ei tohi arstid ise kritiseerida, näiteks, poliitikuid, juriste, ajakirjanikke.

Nõuka ajal oli väga levinud ütlus, nõukogude arstiabi kvaliteedi kohta, et ta tuleb tasuta kätte, aga läheb lõpuks väga kalliks maksma. Ironiseeriti juhtumite üle, kus haiglasse sattus terve inimene, ja viidi sealt jalad ees välja. Ja tegelikkuses, ma ütlen oma kogemusest, ega palju muutunud ei ole. Arstiabi on Eestiski tasuta, aga selle kvaliteet jätab soovida.

Ma oskan kirjeldada juhtumit oma väga lähedase inimesega, kellel Tartu arstid (kes olid väidetavalt Eesti parimad) tahtsid pool haiget magu välja lõigata, ja opiaegki oli juba kokku lepitud, kui see inimene võttis ühendust, nö igaks juhuks vastava ala spetsialistidega Tallinnas, ning haigus oli pärast paarinädalast tabletikuuri kadunud. Miks see nii juhtus? Aga tuli välja, et Tartu arstidel lihtsalt puudus vastav kogemus. Nad esiteks, puutuvad kokku väga väikse arvu patsientidega, ja teiseks pole nad kursis vastava ala viimase aja saavutustega. Ehk nad elavad pehmelt öeldes kotis. Muideks, needsamad Tartu arstid, keda millegipärast taevani kiidetakse. Võivad olla tegelikult väga rumalad. Ja teha kasu asemel palju kurja.

Teiselt poolt on Eesti arstide kutse-eetika väga nõrk. Ma oskan jälle kirjeldada juhtumit ühe oma lähedase inimesega, keda ravis, seekord üks Valga arst. Kes sai, muide, presidendilt isegi ordeni rinda. Ent kes eemaldas pealtnäha tühise sapipõie eemaldamise opi käigus ka ühe elutähtsa sapi ja maksa vahelise soone. Nii et patsient hakkas tervenemise asemel pärast oppi nö otsi andma. Ta oli eakas inimene, nii et tema surm oleks ilmselt kirjutatud vananemise kraesse. Kui ähmi läinud sugulased poleks võtnud ühendust, seekord Tartu arstidega, kes siis praagi avastasid ja oma kolleegi vea parandasid. Ja ütlesid, selja taga, et see Valga arst ei tohiks arstina üldse töötada. Ja mitte sellepärast, et tegi vea, vaid sellepärast, et oma viga ei tunnistanud, ja jättis patsiendi surema.

Kui paljud arstid on jätnud oma vea tunnistamata ja teinud sellega patsientidele palju kurja?! Ja sellele vaatamata jätkub see tava ikka ja jälle. Ka selle, Postimehes kirjeldatud juhtumi puhul tuleb välja, et arstid ei taha oma viga tunnistada. Mis on kurjast, sest eestlasi on niigi vähe ja sellise käitumisega suudavad arstid teha rahvale palju kurja.

Ma ei ootagi, et arstid hakkaks oma vigu tunnistama. Kui neid vigu on tehtud palju, siis on seda raske teha. Sest see arst neataks maapõhja, Eesti on ju väike! Mõned patsiendid tulevad ehk veel kallale, või näitavad tänaval näpuga. Aga mida võiks arstid küll ette võtta, ja seda kohustuslikus korras, et praktiseerida mõnda aega välismaal. Teha rohkem rahvusvahelist koostööd. Näiteks paljud hambaarstid teevad seda, ja ärilistel eesmärkidel, sest hambaarst riskeerib halba ravi pakkudes otseselt oma rahaga. Teised arstid kehva tööd tehes otseselt oma rahaga ei riski, ja tegelikult ei riski nad praeguses olukorras millegagi. Ja kui arstid ise ei suuda seda, rahvusvahelist koostööd tagada, siis peaks neid selleks sundima. Juba seetõttu, et Eesti on väike ja paljusid hädasid põeb kogu riigi peale vaid 1-2 patsienti. Kelle peal siis Eesti arstid jalgratast leiutavad. Milline tegevus läheb lõpuks väga kalliks kogu ühiskonnale.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui arstid oma viga tunnistaksid, siis oleks patient ja tema pere arsti rahakoti kallal, et neile kompensatsiooni antaks tekitatud kahju eest.
Ja kui juba üks arst välismaale läheb, siis ega ta nii kergelt endam tagasi tulla ei taha. Aga arstidele kehtivad väga ranged reeglid, kes tohib praktiseerida ja mis haidusega on jne...

Anonüümne ütles ...

Mis ajast arstiabi tasuta on?!
iluspoiss

lehmapiim tapab ütles ...

Kui inimesed lõpetaks liha- ja piimatoodete õgimine, poleks vajadust mingite arstide järele. Tean rääkida, sest olen 10 aastat täistaimetoitlane olnud ja pole sel ajal kordagi (!) mitte ühegi arsti juurde asja olnud ja tean, et ka järgmised 10 ega 20 aastat pole mul nende järele vähimatki tarvidust.

Anonüümne ütles ...

Mina aga olen segatoiduline ja viskan vahest kärakat. Suitsetamise jätsin maha aasta tagasi, sporti ei tee.

Ja nüüd, üllatus - üllatus! Ma pole ka juba 20 aastat arsti juurde sattunud, kui üks töötrauma välja arvata! Nii et selle taimetoidu-lambajutuga võite rahulikult ühte teatud pimedasse kohta kerida. Ja seal siis omasugustega lõputult "kes ikka tõsiusklikum vegan ja piimavihkaja on" - tüüpi nokanäitus-paneeldiskussioone pidada.

lehmapiim tapab ütles ...

Ei noh, palju õnne, segatoiduline, et sind sellise raudse tervise ja seedimisega on õnnistatud, et loomne stuff pole seni mingeid probleeme ega vaevusi põhjustanud. Aga pole sa ka mingi imeinimene, need laibatoodetega sissesöödavad lagu- ja mürkained ladestuvad ka sinu organismis mingil kujul ja kunagi ei tea, millal ja mis haigusena see avaldub.

Kui isegi juhtub, et pääsed mingist tõsisemast tõvest, siis oma südame kurnad nagunii loomsete rasvade ja valkude tarbimisega kiiremini läbi kui neid mitte tarbides.

Hm, ja miks siis suitsetamise maha jätsid, kui nii hää tervis oli? :)

Anonüümne ütles ...

Rahast hakkas kahju põhiliselt. See, et suitsetamiseks tuleb üha enam kohta valida, hakkas ka närvidele käima.

Laibatooted - WTF?? Sul on siis maos peenrad või kvalifitseerub otse aiamaalt ampsamine "elava toidu" manustmisena? Lihasse salvestuva surmastressi jampsi võid ka rahulikult enda teada jätta.

Kurnan kiiremini läbi? On see kindel? Kui ma ainult maltsa söömise läbi peaksin 10 aastat pensionipõlve juurde võitma, siis vilistan sellele täitsa rahulikult. Mingite doktriinide tõsiusklik järgimine pole seda väärt.

Anonüümne ütles ...

Lehmapiim, mine õige peegli ette ja tee suu lahti. Kui näed seal taimetoidulise eluka hambaid, siis soovitan järgmiseks "Loomade elu" lehitseda, et oma liik selgeks teha, sest inimene sa sel juhul ilmselgelt ei ole.