pühapäev, 27. detsember 2009

Esimesed kained jõulud

Ma ei mäletagi enam täpselt, millal ma viimati jõulude ajal kaine olin.

See võis olla 20 aastat tagasi, kui olin sõjaväes ja tähistasime jõule väikse eestlastest seltskonnaga Moskva linnas asuvas Botškarjovi-nimelises anorgaanilise keemia instituudis. Kus me installeerisime kambreid, kus pidi hakatama uurima Tšernobõlist toodud mulda. Kambrite seinad olid mitu meetrit paksud ja klaasplokk ühes seinas poolteist meetrit paks.
Lõunapausi ajal istusime oma soojakus ja kuulasime pikklainel Eesti Raadio uudiseid ning soovisime teineteisele häid jõule. Kuigi, kui nüüd hästi meenub, siis kellelgi oli ikka väike naps kapis ja igaüks sai väikse pitsi.

See oli siis ikkagi 21 aastat tagasi, kui olin just võetud sõjaväkke, ja olin Rodnikis utšebkas. See on väike linnake Moskvast 400 kilomeetrit ida pool, kus asus terve trobikond salajasi sõjatehaseid ning sõjaväeosi. Mehed olid ametis neis asutustes ja naised õmblusvabrikutes. Minu jõulud nägid välja sellised, et hommikul kella 6 ajal karjus päevnik: "Rota padjom!", mille peale kõik kargasid oma koikudest välja ja asusid unise peaga riideid otsima. Alussärgi ja pluusi väel aeti noorsõdurid välja 20-kraadise pakase kätte hommikuvõimlemist tegema. Siis tagasi kasarmusse, pesema, rivistusele ja hommikusöögile. Jõulud möödusid mingis hallis udus. Mõni eesti poiss vist korra mainis, et teate, täna on jõululaupäev. Mispeale sooviti teineteisele häid jõule ja igaüks uinus ilusate mälestustega varasematest jõuluõhtutest. Või kuidas keegi, paljud tähistasid tol ajal veel nääre, sest ametlikult ei tohtinud jõule pidada. Isegi kuused ilmusid müüki alles 25. detsembril. Loomulikult olid siis kõik need päevad tööpäevad ja inimesed, kui tahtsid, tähistasid jõule pärast väsitava tööpäeva lõppu. Avalikult kuskil jõuludest ei räägitud, isegi mitte koolis, kuigi vanemad inimesed, näiteks minu vanaema ütles ikka jõulud ja jõulud. Tema ei teadnud nääridest midagi. Kui talvisel näärivaheajal talle Aravule külla sõitsin, ütleks ta ikka, et lats tulli jõuludess minno mano.

Niisiis 21 aastat. Ohh, ma ei taha meenutada neid alkoholi koguseid, mis ma nende aastate jooksul olen jõulude ajal näost sisse ajanud. Eriti meeleolukas oli 1991. aasta, mil veetsin jõulud ja aastavahetuse Tartus, ühiselamus. Oli juba Eesti Vabariik ja vabadus. Poes olid müügil Hollandi Royal piiritus, mingi 130 rubla (13 krooni) liiter, ning Mehukatti, mille poolteise liitrine kanister maksis umbes samapalju. Pidu käis iga päev. Meie toast, toonasest Pälsoni 14 ühika toast nr 214 vooris läbi kõiksugu Tartu linna karvaseid ja sulelisi. Panime kõlarid aknale ning pidu laienes tänavale, sellest said osa ka vastasmaja ajaloolaste ühika elanikud.

Järgmised jõulud veetsin koos oma Soome sõpradega Kaug-Idas, 3-kuulise Siberi-Kaug-Ida-Mongoolia reisi viimastel päevadel. Kus me olime rongis, just lahkunud Ulan-Bator'ist ja võtnud sihiks Moskva ning Tallinna. Noja nagu võib arvata, ega me Venemaal reisides viinaklaasi põhja ei sülitanud.

Ning järgmised jõulud, 12 aastat järjest veetsin oma eksabikaasa vanemate pool Tõrvas. Nuhh, seal sai ikka kõvasti joodud. Nagu ikka paremates peredes, mehed istusid omaette lauas, juba jõululaupäeva õhtul, ja lasid viinal hea maitsta. Naised olid esialgu vait. Siis, kui mehed õlle peale üle läksid ja keel pehmeks läks, kukkusid naised tänitama. Kuni mehed, kes kuhu magama keerasid. Ah-jaa, sai käidud ka üksteise peredele jõuluvana tegemas. Ja seal, loomulikult, ei lastud jõuluvana ilma tuisupitsita kunagi minema. Ja kus sa siis jätad võtmata! Lapsed oleks kohe aru saanud, et pole õige jõuluvana, kui viina ei võta. Pidi võtma. Ja niimoodi olin tavaliselt juba jõululaupäeva õhtuks paras poiss. Järgmine hommik möödus pohmeluse-vines, kus sai eelmie päeva sündmusi läbi arutatud, et mis ja kuidas. Ning kingid uuesti, kainema peaga üle vaadatud. Ning siis toodi uuesti road lauale, pitsid kallati täis ning pidu jätkus uue hooga. Äiapapa tõi välja ka koduveini, hea kange kraami, mida sai liitrite viisi timmitud. Nii et olin pidevalt sellises vines. Ja sama kordus teisel jõulupühal, kuigi leebemas vormis, sest järgmiseks päevaks pidin olema juba kaine, et tagasi Tallinna sõita. Vahel see ei õnnestunud ning rooli istus naine, kes siis terve tee tänitas, milline joodikust mees tal on. Mees pidi olema hästi alandlik, madalam kui muru, keda keegi ei austanud, isegi mitte lapsed. Issi oli alati hästi paha ja emme alati hästi hea. Sellise sõidu peale sai õhtul tehtud veel paar pitsi viina või mõni pudel õlut, et see jama unustada ja rahulikult uinuda. Sest jõulude ja uue aasta vahel olid tihti tööpäevad ning tööle pidi juba kainena jõudma.

ENT! Oli ka aastaid, mil pühad kestsid pikalt. Ning jõulud arenesid sujuvalt üle aastavahetuseks. Ohh, ma ei taha parem seda aega meenutada. Olin pärast seda üleni paistes ja mulle tundub, et pole sellest paistetusest veel praegugi, aastaid hiljem lahti saanud.

Võrreldes tänasega on see eelmine elu nagu halb unenägu, nagu mingi painaja, mis aeg-ajalt veel meenub. Ja millest "üle" saamiseks on seda hea aeg-ajalt meenutada. Minupärast kasvõi hoiatuseks teistele.

Esimesed aastad koos Irjaga möödusid sujuvalt vana elu tuules, kui nii võib öelda. Kus siis jõulude ajal jõin ühe õlle ikka, justkui vanade aegade mälestuseks. Sest see pole justkui õige mees, kes üldse ei joo. Aga mis sa ühte õlut ikka ostad, ikka juba 4-5 pudelit, või siis 6. Ning midagi kõrvale ka, kas hõõgveini või rummi. Ja nii olid ka järgmised jõulud kui mitte just koopia, siis vähemalt peegeldus neist varasematest. Ju ma olen siis selline, kes ei suuda millegagi päevapealt lõpparvet teha. Kõik peab toimuma tasa ja targu, järk-järgult, samm-haaval. Kuni siis tänavuste jõuludeni, mis möödusid, ja ma ei valeta, täiesti kainelt. Ja polnudki üldse hull! Käia täiesti selge peaga ringi, jalutasime Irjaga Rakveres linnas ning peatusime ühe või teise maja juures ja mõistatasime, mis tegevus võiks seal sees olla. Linna peal oli üksikuid teisigi meiesuguseid, paare, ja peresid, ema, isa ja laps, kes rahulikult jalutasid, selle asemel, et hirmsal kombel rasvaseid jõulutoite ja viina ning õlut sisse ajada.

Ja mis kõige parem, ka pärast jõule on hea olla. Ei ole nii, nagu varasematel aastatel, et alkoholist pea paks. Kaugel sellest. Kuigi varasematel aastatel tundus, et see jätkub nii elu lõpuni, selline ohjeldamatu joomine. Ning lõpp saabib siis, kui sind kiirabiautoga minema viiakse. Nagu juhtus meie kalli presidendi-härraga, kes alles pärast ei tea kui mitmendat kokkukukkumist ja haiglasse sõidutamist ennast lõpuks kokku võttis ja alkoholist loobus. Nö surm silme ees. Ent selline eksperimenteerimine oma tervisega ei pruugi kõigil nii õnnelikult lõppeda kui presidendil. Paljude jaoks jääb sõit kiirabiautoga viimaseks. Ma ise kartsin ka varem seda. Teate, kui hea on tunne, kui seda ei pea enam kartma. Kui esimesel jõulupühal mäletad, mis sa jõululaupäeval tegid. Jumalik tunne.

29 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga hea ja aus jutt, Inno!

jõulupoiss

Anonüümne ütles ...

Mida krdit sa sinna okupatsiooniväkke ronisid? 80-ndate lõpul, kui Genf-49 Eestis tegutses, võis selle sõjaväe pikalt saata. See pidi ikka eriline jobu olema, kes 89-90 veel okupatsiooniarmees on kodaniku aukohust täitis.

Anonüümne ütles ...

Kuigi minu pühad möödusid ikka tavalises rütmis, siis müts maha meeste ees kes on joomise enam-vähem maha jätnud ja julgevad seda ka öelda.

Aga jah, nagu sa ka ise ütled, siis pannakse tina tavaliselt kas surmani või siis kui haiglasse satutakse.

Ja üldse - kui tuleb mingi artikkel sinu sulest kus pole juttu Ingridist, Notschnoi Pozorist ja muudest sellistest teemadest, siis on kohe parem lugeda.
/harrastusjurist/

Inno ütles ...

13:34le:
me arutasime seda teemat ja leidsime, et demblist me end ilma ei jäta.

Anonüümne ütles ...

alksi tarvitamine on enamuse jaoks tõsine tegevus, mille üle uhkust tuntakse - mida rohkem, seda uhkem.
väga suures osas on alks ka suhtlusvorm või suhtluse abivahend - nii on mõnusam suhelda. (a la sõpradega baaris, klubis, inimestega tähtpäevalauas ja ka lihtsalt niisama.
ma arvan, et ei ole vaja inimesi ilusamaks ega paremaks juua, kui nad seda tegelikuslt on. see on enesepettus.
oma kogemus on selline, et pärast alksi vastu huvi kadumist on suhtlust jäänud tükkmaad vähemaks, aga läinud see eest kvaliteetsemaks. lihtsalt kuidagi iseenesest hoiad end eemale inimestest, kes sulle tegelikult ei sobi ja kuidagi iseenesest leiad väga meeldivaid ja sisukaid tegelasi, kellest seni olid justkui mööda käinud.

ken taur

Anonüümne ütles ...

ms, mina läksin NLiidu sõjaväkke (89.a nov)lihtsalt huvi pärast, kuigi oleks võinud ära hiilida. Ja ma ei kahetse.
Häid pühi!

Franz ütles ...

Aga Inno, miks sa 1988. aasta sügisel sõjaväkke läksid. Sel aastal oleks ülikool juba sõjaväest ära päästnud. Ja kui sa 1988. a. ülikooli sisse ei saanud, miks sa siis aastaks mõnda tehnikakooli ei läinud. See oleks sõjaväest päästnud.

Inno ütles ...

Mõned mu klassivennad lasid end hullaris voodimärgajaks tunnistada, see oleks olnud veel lihtsam, istuda kuu aega hullaris ja saada sõjaväest üldse ära, aga ma ei viitsinud hakata mässama.

Anonüümne ütles ...

Poliitilised mängud okupatsiooni poolt või okupatsiooni vastu ei veena enam suurt. Normaalne inimene tuleb alati olla, tööd teha ja ennast harida. Absoluutne vabadus on farss.

Anonüümne ütles ...

Tunnista Inno parem ülesse ja et olete Irjaga pankroti äärel, lihtsalt ei olnud raha napsu jaoks sellest ka siis see kainus.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Inno,kas sul on oma maalapike kus sa saad juurikaid kaetud oma igapäevase toidulaua? Kui sul pole oma põllumaad siis kümne aasta pärast sa unistad Jõulude ajal söömisest sel juhul kui sa üldsegi oled elanud üle selle lõppematu masu...
inflatsioon tõuseb kiires tempos ja seetõttu kümne aasta pärast keegi enam ei jaksa osta süüa:
www.riigikontroll.ee/.../ka_40070_riigi_tegevus_energiasaastu_saavutamisel_3.06.2009_lopp.pdf -

Tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini

Teiste maadega võrreldes on madalam energiahind seni olnud Eesti
majanduse eeliseks ja lubanud kasutada energiat teistest enam, kuid
energiahinna tõus ning ühtlustumine on edaspidi vältimatu.
Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $). Elektrihind ühtlustub Põhjamaadega elektrituru
avanedes ja Eesti Energia prognooside kohaselt maksab elekter 2016. a
ligi 2,5 korda senisest enam. Seega peavad Eesti ettevõtted kodu- ja
välisturgudel konkurentsis püsimiseks oluliselt vähendama tootmise
energiamahukust.

(IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $).

(IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $).

(IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $).

www.riigikontroll.ee/.../ka_40070_riigi_tegevus_energiasaastu_saavutamisel_3.06.2009_lopp.pdf -

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kurivaim,viga tuli sisse.
Kas sul on oma põllumaa mis katab sinu igapäevase toidulaua?

Anonüümne ütles ...

..1972. aastakäigu kahurilihana mäletan et 80-ndate lõpul (1989/90..) käis armeeteenistuse ümber ikka paras kammajaa...komissariaadi vahet tuli küll joosta..aga otseselt enam ära ei korjatud..mõeldi välja mingi tööteenistuse asendusvariant..(vbl mõni veel mäletab 1990/91.a...)..ja 91.a jaanuaris käis veel mingi NA aktsioon nö väeteenistusest kõrvalehoidjate (ehk tööteenistuse poiste) tabamiseks.aga ka see soikus kuidagi iseenesest..jah, huvitav aeg oli.....
..aga ei pidanud hullu mängima...sai ka legaalsemal moel..üks vabariigi praegune esipoeet (ka 1971.a sündinud härrasmees..)lasi endal pimesoole välja lõigata...

Anonüümne ütles ...

Kas teile 90-ndatel seal Vene armees ikka peeru vahele ka keerati?

Irja ütles ...

Muidugi pankroti äärel, tibukene, ikka-ikka :). Ja näe, Inksukesele pole ka midagi maksta :)))

Anonüümne ütles ...

Ikka keerati peeru vahele, muidu ju sellist blogi olemas ei oleks?!

Anonüümne ütles ...

Kui pikemat aega edasi joomata suudad elada siis peaks see tursa nägu sul ka natuke järgi andma. Aga millal siis esimest korda peale vene kroonut sa oma pead kavatsed kammida? Võila las aeg veel jookseb?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas sul on oma põllumaa mis katab sinu igapäevase toidulaua?

Kui sul pole oma põllumaad siis kümne aasta pärast sa unistad Jõulude ajal söömisest sel juhul kui sa üldsegi oled elanud üle selle lõppematu masu...
inflatsioon tõuseb kiires tempos ja seetõttu kümne aasta pärast keegi enam ei jaksa osta süüa:
www.riigikontroll.ee/.../ka_40070_riigi_tegevus_energiasaastu_saavutamisel_3.06.2009_lopp.pdf -

Tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini

Teiste maadega võrreldes on madalam energiahind seni olnud Eesti
majanduse eeliseks ja lubanud kasutada energiat teistest enam, kuid
energiahinna tõus ning ühtlustumine on edaspidi vältimatu.
Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $). Elektrihind ühtlustub Põhjamaadega elektrituru
avanedes ja Eesti Energia prognooside kohaselt maksab elekter 2016. a
ligi 2,5 korda senisest enam. Seega peavad Eesti ettevõtted kodu- ja
välisturgudel konkurentsis püsimiseks oluliselt vähendama tootmise
energiamahukust.

(IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $).

(IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $).

(IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $).

www.riigikontroll.ee/.../ka_40070_riigi_tegevus_energiasaastu_saavutamisel_3.06.2009_lopp.pdf -

Anonüümne ütles ...

no kõik minu meessoost kursusekaaslased, kellega me aastal 88 esimesel kursusel olime ei läinud sõjaväkke. teisele kursuselt uli hulga juurde, neid kes varasematel aastatel sõjaväes olid olnud. aga meie vanuseid enam ei võetud. ei tea, kuidas sind võeti.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Sellest on hea,et Ivo Linna, Antti Kammiste ja «Erisaade»lõid uue laulu «Palju sina jood?»-nad võitlevad alkoholismi vastu.

Värk on selles,et tegelt meist enamus ei tea alkoholi kahjulikku mõju inimorganismile:

Alkoholi tarvitamise tagajärjel alkoholi tarvitaja urineerib omi peaajurakke.
Alkohol hävitab peaajurakke ja hävitatud pea-ajurakud eralduvad organismist urineerimisel.

Joo terviseks! tähendab:"Urineeri omi peaajurakke!"

Vanas laulusalmis:"Joo sõber joo,joo ennast täis kui siga ja oma viimased kopikad kõrtsmikul vii ja ütle mis elul on viga..."
s.t. oma viimased ajurakud peldikusse vii ja ütle mis elul on viga...

Ah jaa...suitsetamine samuti hävitab peaajurakke...
Nii,et siis suitsetajad urineerivad omi peaajurakke ...

Esimese Eesti Vabariigi ajal oli Karskusliikumine popp,toimusid Karskusliikumise tantsuõhtud ja isetegevuse õhtud-esineti etendustega ja tantsiti,ning lauldi ilusaid lugusid.
Lorilaule ei lauldud:)

Ivo Linna võiks Karskuslikumisele hinge sisse puhuda ja teha Karskusliikumise pidustusi...näidaku kuidas panna pidu ilma alkoholita.Uskuge mind, enamus naisi tuleb asjaga kaasa ja Karskusliikumine saab populaarseks.Unustage see korrumpeerunud Karskusliikumine sest nad teevad kõik selleks,et ruineerida karskusliikumist...
Mida populaarsemaks saab Karskusliikumine seda vähem inimesed hakkavad tarvitama mistahes meelemürke...

Karskusliikumise koha pealt veel niipalju,et filmis Tuulepealne maa on mitmeid asju mida tegelikult ei toimunud tollel ajal.Näiteks, ennesõjaaegses Eesti Vabariigis joodi viina pitsist aga mitte pudelist,ka klaasist ei joodud.Terve seltskonna peale õhtu jooksul piisas ainsast pudelist viinast,iga piduline võttis vaid ainsa pitsi viina...

Inno ütles ...

20:07: ma ei saanud ülikooli sisse. Töötasin telemajas puussepana, kuni üks kohalik komissariaadi koputaja mu üles leidis. Hiljem, kui sõjaväest tagasi tulin, oli vanast saanud mingi suur eesti mees, lehvitas sinimustvalget ja karjus: Vaba Eesti!

Inno ütles ...

19:28:
nägu ongi hakanud tagasi andma, aga seda mitte alkoholi, vaid kõiksugu rämpstoidu ärajätmisest. Rämpstoit mõjub tervisele, isegi väikestes kogustes veel laastavamalt kui alkohol, olen enda kogemuse najal tuvastanud.

Mis aga juustesse puutub, siis tõmbuvad nad ise krussi ja kammimine on paras piin. Kammid sirgeks, mõne aja pärast jälle krussis. Seejuures tõmbuvad pärast rämpstoidu ärajätmist üha rohkem krussi. Kui neid kammima hakata, siis muud teha ei saakski kui kammida.

Irja ütles ...

Mulle Inno krussis juuksed meeldivad

Anonüümne ütles ...

Kas Inno ja Irja on eraldi elama kolinud, et ei saa teineteisele muudmoodi komplimente teha kui blogis?

jevlampi ütles ...

Tohhoo pele, siin puha karsklased! Tuleb mulgi seda pattu tunnistada. Olen vahest kohe maitsend, et mis tunne on, aga no ei ole ikka üldse see, mis vanasti. Arvata võib, et küllap on joobevajadus see tegur, mis varjutab kõigi nende jookide tegelikult vastiku maitse. Kui kaob vajadus joobe järele, hakkad ka ausalt maitseid tundma ja mind isiklikult see erinevus küll üllatas!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Akohol on hea relv juutide käes...vaata Siioni tarkade protokolle...sellele on olemas vasurohi:

ELU ILMA ARVETETA- No bills anymore!
Asi on lihtsalt selles,et ammu-ammu aega tagasi inimesed kodustasid metsloomi aga veidi hiljem juudid kodustasid inimkonna...nad korraldasid terves maailmas elu sedasi,et igaüks peab rügama tööd teha või äri ajama nii,et higipull otsa ees aga ikka on igaüks kellegile võlgu,ikka peab rabama nii nagu orav rattas,igal sammul tuleb tasuda arveid-see on see monetarism ja kapitalism-selletõttu kõik elanikud üle maailma teenivad pankade kaudu juute...
sestap tulebki teha sedasi,et enam keegi ei peaks maksma arveid...elu ilma arveteta on lahendus kõigele...
religioonid on ju kah tehtud sel eesmärgil,et inimesed otsiksid väljapääsu maisest elust sel viisil mis jätab inimesi ikka pankade orjaks aga ei lase inimesi vabaks igasugustest arvetest ja nende kaudu pankadest-juutidest...
Ma teen ettepaneku Eesti meediale järgmisel aastal s.o. juba homsest kirjutada postitusi ainult sellest kuis inimesed peaksid korraldama oma elu sedasi,et nad ei peaks maksma arveid,ei elektri,ei gaasi,ei peaks maksma kodulaenu,ei peaks ostma kütust,ei peaks maksma makse,ei peaks ostma süüa jne.
Kõik see on võimalik korraldada ja selleks tuleb rääkida aina neist neljast asjast:
On olemas neli toredat asja mis toob inimesed tagasi küladesse ja täidab kõik külad lastega,ning annab kõigile tööd:
1.TASUTA ELEKTER-taastuvenergia seadmetel peale tasuvusaja möödumist hakkab jooksma tasuta elekter.Majanduskomisjon andis rohelise tule tasuta elektrile s.o. iga mees võib asetada oma maja või ühistu maja katusele katuseharja elektrituuliku ja siis tasuvusaja möödudes hakkab jooksma tasuta elekter...
Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele http://www.e24.ee/?id=200694
Iga mees võib ise ehitada katuseharja elektrituuliku,materjalide kulu on köömes-vaata www.otherpower.com
2.PEAAEGU TASUTA ELAMUD(TALUD)-talgute korras ehitatud majad päästavad meie inimesi pangaorjusest s.o. kodulaenust,vaata www.savikodu.pri.ee
3.TASUTA JURIIDILINE ABI:http://innojairja.blogspot.com/2009/12/pakun-tasuta-juriidilist-abi.html
http://innojairja.blogspot.com/2009/12/rootsi-pangad-liigkasuvotjad.html
4.TASUTA PANGANDUS ehk Islami pangad ei võta laenult intresse:
http://www.idara.com/store/islamic-books/english-books/banking-without-interest/prod_846.html
http://www.onlineislamicstore.com/b2355.html
http://www.islamicgoodsdirect.co.uk/product_info.php/products_id/2771
http://www.sustecweb.co.uk/past/sustec12-3/bank_operates_without_interest.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_banking
http://www.abc.net.au/worldtoday/stories/s66783.htm
http://www.kriso.ee/Banking-without-Interest-Revised-edition/db/9780860371199.html
http://www.soundvision.com/shop/pview.asp?item=420-057

Keskpankade poolt loodud inflatsioon on mega kõrge:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2009/12/touseb-toornafta-hind-maailmaturul.html
www.riigikontroll.ee/.../ka_40070_riigi_tegevus_energiasaastu_saavutamisel_3.06.2009_lopp.pdf -
Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $). Elektrihind ühtlustub Põhjamaadega elektrituru
avanedes ja Eesti Energia prognooside kohaselt maksab elekter 2016. a
ligi 2,5 korda senisest enam.-elama jäävad vaid põllumaaomanikud sest kümne aasta pärast keegi enam ei jaksa osta toitu...

TASUTA ELEKTER ANNAB SULLE VABADUSE...
TASUTA ELEKTER VABASTAB SIND...
TASUTA ELEKTER TÄIDAB LASTEGA KÕIK EESTIMAA KÜLAD...
elektritsaabtasuta.blogspot.com

Anonüümne ütles ...

IRA poisid tulevad varsti ja keeravad sulle peeru vahele kuradi hull, võta rohud ära ja maga parem öösel, ära pritsi siin sama tatti iga kord! Andke selle hullu koordinaadid IP järgi, saab katkust rutem lahti!

KAPO

Anonüümne ütles ...

Kui soovid teada, kus sõber, naine, mees parasjagu viibib, kliki lingile ning sisesta tel nr. ja näedsa leiabki ülesse:

http://www.themobiletracker.com/russian/index.html

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

see on nagu vana anekdoot joodikust trammis. Keda kaasreisija põlastas, et vuih, kui täis ja ropp. Mille peale joodik teatas, et tema on homme kaine , aga süüdistaja ikka kole ja loll.
Ega see kainus sind targemaks tee, Inno.