kolmapäev, 30. detsember 2009

Reform in spe: ettevõtjate erakonnast ametnike erakonnaks

Kas teile ei tundu, austatud kohvikulised, et Reformierakond, mis veel mõned aastad tagasi oli ettevõtjate erakond, seistes eelkõige ettevõtjate huvide eest, on muutunud ametnike erakonnaks, mis ettevõtjate huvidele vilistab. Mõneti sarnane olukorraga Venemaal, kus ettevõtjad upitasid võimule Jeltsini noore jüngri Putini, kes nüüd üksteise järel neidsamu ettevõtjaid vangistab. Ent kui Putin kiusab vaid suuri tuusasid, ehk oligarhe, siis Eestis näib, et Reform ja selle juht Andrus Ansip tümitab kõiki ettevõtjaid. Kui kehtestab üha uusi makse, mis ettevõtjate elu üha keerulisemaks teevad. Ning see jutt, et transiiti pole Eestile üldse vaja, no see pole ju kellegi ettevõtja jutt. See on puhas ametniku mögin.

Märgilise tähendusega on seegi, et Äripäev, ettevõtjate leht on Reformierakonnast distantseerunud ja eelistab hoopis IRLi. Nagu ma olen aru saanud, on Reform viimasel ajal ilma jäänud paljudest ettevõtjatest rahastajatest ja suurim osa sissetulekutest tuleb riigieelarvest.

Mingeid reforme pole Reformierakond enam ette võtnud, vastupidi, tegeletud on reformide, näiteks IRLi poolt algatatud haldusreformi torpedeerimisega. Eesti on ettevõtlusindeksites aasta-aastalt kukkunud, endised head positsioonid on maha mängitud.

Samas on Reformi võimuoleku ajal võetud ametisse terve armee ametnikke, kellel kõigil väga head palgad ja kes kinnituvad riigikassa külge nagu puugid, neelates niigi nappe reserve. Ja olukorras, kus ametnike arvu peaks koomale tõmbama ning nende sissetulekuid vähendama, on need ametnikud allutanud omale nii Reformierakonna kui kogu riigi juhtimise ja teevad kõik, et nende hüved ja privileegid säiluksid. Ja teevad loomulikult kõik, et nende leivaisa Reformierakond võimult ei kukuks.

Ma võin muidugi eksida ja Reform seisab endiselt ettevõtjate huvide eest, näiteks salaja, nii et seda märgata pole. Parandage mind, kui see nii on.

14 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kas Sa Inno ikka aru ei saa või on Sul tõesti miski haigus? REF ja KE on sama, EKP lapsed, vennad, kes vastanduvad rahvale näitamiseks. Tegelikkuses on nad võimu usurpeerinud. Loe, mul blogis sellekohta mitmeid pikemaid kirjutisi ja analüüse, muidugi samas tõsi ka see, et esikesklimukast jälgimat olendit ei ole Issand seni siia ilma loonud.

Inno ütles ...

Aga oled sa temaga kohtunud ja rääkinud? Või milles tema jälkus seisneb. Ma, muide, kunagi arvasin ka nii. Aga tegelikkus on hoopis teistsugune.

Unknown ütles ...

Jah olen nii 89, kui ka suht hiljuti ning vahepeal. Jälkus seisneb Vene meelses poliitikas ja täielikus põhimõttelageduses, oluline on vaid võimul püsida iga hinna eest. Jälk on ka see, kui nii vana mees noori lapsi (Batrakova) avalikult kabistab ja naisi vahetab vaata, et tihedamini, kui mina sokke. Jälk on ka see, et ta oma lapsi kunagi kasvatanud ei ole. Kas jätkan?

Inno ütles ...

Milles see vene-meelsus seisneb? Soome president Halonen käib ja kallistab-musitab vene juhtidega, keegi ei kobise, kui Savisaar korraks Moskvasse läheb, kohe suur kisa lahti. Samas soomlased pistavad vene-kaubanduselt igal aastal suuri rahasid tasku, eestlased ei saa sellega võrreldes mitte tuhkagi. Minu meelest peab edukas majanduspoliitika olema Eestis vene-meelne, vastasel korral jääb Eesti mingiks euroliidu perifeeriaks, kuhu keegi ei taha tulla ega investeerida. Eesti julgeoleku risk pole mitte Venemaal, vaid Eestis, Venemaa saab vaid kohalikke olusid ära kasutada. NordStreami gaasijuhtmega mängis Eesti kah end lõpuks kotti, kõik teised kontrollivad seda, välja arvatud Eesti. Kuigi Eestil on palju rohkem eeldusi venelastega äri ajamiseks ja muidu läbikäimiseks. Poliitiku ülesanne on luua ettevõtjatele tingimused äri ajamiseks ja Eesti poliitikud pole seda venelastega suutnud. Mis on suur viga.
Mis võimul püsimisse puutub, siis pole Savisaar olnud riigis pikka aega võimul, juba 17 aastat. Ja mis põhimõttelagedusse puutub, siis on Savisaar üks põhimõttekindlamaid poliitikuid Eestis, ja selle tõttu ka kõvasti kottida saanud. Tal ei ole pidevalt nii, et kustpoolt tuul, sealtpoolt meel nagu Ansipil.
Mis kabistamisse puutub, siis milles see väljendub? Ta on ka inimene ja võib kellelgi ümbert kinni võtta, või ei või? Ja need naised, kellest räägitakse, on tema abid, nö vihmavarjuhoidjad. Mitte mingid armukesed.
Milles väljendub see, et ta pole lapsi kasvatanud? Ta ei afišeeri oma lapsi igal pool, aga tal on lastega väga lähedased suhted.
Savisaarest on loodud meedias mingi monstrumi imidž ja seda siis üha paljundatakse, kuna seda on hea lihtne müüa. Samas on sel tegelikkusega üsna vähe pistmist. Mu meelest on Savisaar teinud vea, et pole üritanud seda kuvandit muuta, vaid on meediaga sõjajalal. Tegelikkuses peaks ta meediaga olema samal poolel, sest eesmärk on üks nii meedial kui opositsioonil: kritiseerida valitsuse tegevust. Aga ma leian, et Savisaar on õppinud. Ta suudab olla juba leebem ajakirjanikega, ja see tänane ajakirjanike kaitse aasta idee on hea leid mu meelest.

Anonüümne ütles ...

Ettevõtjad upitasid Putinit??? Jobukirjanik oled sa, Inno. Putinit upitas KGB/FSB.
Sinusugune "analüütik" võiks ju isegi tabada et Reform=Keskerakond. Jutt küll pisut erineb, eesmärgid ja meetodid samad.

Anonüümne ütles ...

Kas Sa Inno pead end ajakirjanikuks?

Unknown ütles ...

Pikk jutt sitt jutt. Musta ei ole võimalik valgeks teha ja sitta saiaks. Sa kasutad juba sama demagoogiat, kui keskajakirjanikud, minu õnnesoovid, kui Sa enam kunagi inimeste hulka naasta ei kavatse siis võid jätkata, oma vaba valik, nii nagu loll pea on suure kere nuhtlus.

Anonüümne ütles ...

Venemaad valitseb maailma vanim ja kardetuim salateenistus!Ettevõtjatel ei ole küll Putiniga midagi pistmist.Millegipärast arvan ,et mõlemad jüngrid on korjatud juba lapsepõlvest ja saanud erikoolituse ning jäänud Venemaa patriootideks.Kusjuures, tehti see kõik juudivõimust vabanemiseks kes olid okupeerinud enamus võtmepositsioonid Vene majanduses.Ja see oli parim lahendus mida teha ka saadi ning võiks lõpetada naabrist suurriigi kallal ilkumise kui endal ajud puuduvad.Eestlast ja kogu Baltikumi oli aga väga lihtne keerata ümber sõrme läbi lääne propakandamasina.Kõik endised liikmesriigid olid harjunud elama Venemaa najal ,nagu tited lutiotsas ja kui see lutt ükskord suust kisti on kisa lahti.Ja nüüd tehti meist lihtsalt NATO idapoolseim piiripunkt, koos jõuka valitsuse ja vaesuva rahvaga.Siin ei ole mingit tähtsust kes on võimul ,puudub igasugune eetika ja kontroll ning materdatakse teineteist võimu ja raha nimel!Ei tea kui vaeseks me peame saama ,et loobutakse ükskord erakondadesse kuulumine.See lõhub rahvast!

Inno ütles ...

Putini tõi võimule Berezovski, sellest on lausa raamatuid kirjutatud. Ja Putin äratas võimule tulles ellu oma vana tööandja KGB. Aga see pole nii ainult Venemaal. Kõikjal maailmas tõstavad pead luureagentuurid, kes tegelevad peamiselt tööstusspinonaažiga, või selle tuvastamisega. Aga ka loomulikult destabiliseerimisega, et tekitada kriise ja nende pealt teenida. Eesti poliitika on ses osas eriti lühinägelik: justkui Venemaa tellimusel koolitatakse välja uut viiendat kolonni, kes aitab Eestis vajadusel Venemaa huve täide viia. Selle asemel, et luua otsesidemeid Vene võimudega ja lõigata ära kohapealsete tegelaste võimalused. Soomlased on samuti variserid, kes sositavad eestlastele kõrva, et pekske jah venelast, ise on suured sõbrad venkudega ja panevad suurt raha taskusse. Nad ei valda vene keelt ega midagi, ent isegi eestlaste kaup liigub Venemaale Soome kaudu.

Anonüümne ütles ...

Savisaar ei ole venemeelne, aga kohaliku võimu nimel flirdib ta venelastega. Sellised mängud ei lõppe hästi.

Anonüümne ütles ...

inimesed näevad ja tunnetavad asju erinevalt, nagu eelnev mõttevahetuski seda näitab. mõned näevad asju kitsamalt, mõned avaramalt. ka on Savikas inime oma heade ja vigaste külgedega, aga ma ei leia küll, et ta oma jälkusega kuidagi väga eristuks. arvamused ja seisukohad, mis inimestel avaliku elu tegelaste suhtes tekivad (tegelt tekitatakse) on väga püsivad. ja keskmine eesti inime on väga kinni oma seisukohtades ja arusaamades.

ken taur

Anonüümne ütles ...

Ehh, lõpetasin just siin iirimaal peldikute küürimise, ja tahtsin veel lisada, et küll see eesti inimene on ikka tõesti ori.

ken taur

Anonüümne ütles ...

to 21:48
tunnen su saatusele kaasa, aga selguse huvides vali vast mõni muu nimi omale

ken taur

Unknown ütles ...

Ei võib olla küll, kuid Savisaar on VENELANE. Kelle leiba sööd, selle laulu....