teisipäev, 19. jaanuar 2010

Eesti õigussüsteemist, olulist 1/100



Algab uus rubriik kohvikus nimega "Eesti õigussüsteemist, olulist", kus ma annan teile ülevaate meie õigussüsteemist ning kirjeldan üksikasjaliselt ning üksteisejärel kõiki kohtunikke, prokuröre, advokaate ja õigusteadlasi, kellega ma õpinguteaastatel Tartu Ülikoolis, Tallinna Prokuratuuris töötades ja hiljemgi kokku puutusin. Kuna süsteem on esitanud minule väljakutse, siis mina esitan nüüd väljakutse süsteemile.

Kellest alustada? Alustaks kronoloogilises järjekorras Tartu Ülikoolist ning oma õppejõududest, kuna just need inimesed õpetavad noori juriste, on õpetanud ka paljusid kohtunikke, prokuröre ning advokaate ja vastutavad seepärast samuti selle eest, et meie õigussüsteem on selline nagu ta parajasti on - lombakas, ühest kõrvast kurt ja ühest silmast pime ning mille posteritüdruk on vandeadvokaat Mare Lust, kes tuli kohtusaalis vastaspoolele kallale ja ähvardas teda ära tappa, lisades üleolevalt: "Ja mine kaeba!".
See "Ja mine kaeba!", lause, mis väljus eesti ühe kõige ebaeetilisema advokaadi Mare Lusti suust, iseloomustabki minu meelest kõige paremini Eesti õigussüsteemi täna. Kus inimesel on vormiliselt, de iure kõik võimalused oma õiguste kaitsmiseks, kuid kui ta reaalselt, politseiniku või kohtuniku ees oma seaduses sätestatud õigustele apelleerib, siis tegelikult, de facto ei olegi tal muud õigust kui seesama kaebeõigus. Aga ka stalinlik režiim lubas inimesel kaevata, niisamuti hitlerlik. Mitte ükski režiim, olgu ta nii repressiivne kui tahes, pole ära võtnud inimese kaebeõigust. Seda seepärast, et ka repressiivne režiim tahab paista õiglane.

Mare Lust oli nii üleolev, sest teadis juba ette, millise otsuse advokatuuri aukohus teeb. Ta oli üleolev ka Pealtnägija saates, kui Mihkel Kärmas küsis talt, kas ta kardab. Ei, ütles Mare Lust upsakalt ja kehitas õlgu. Tõepoolest, miks ta pidanukski kartma? Ta on end süsteemi nö sisse söönud, seal endale hulga sõprus- ning sõltuvussuhteid tekitanud ning ta ei pea kartma isegi siis, kui ta oleks vastapoole pikali paisanud ja tema kõhul jalgadega trampinud.

See on Eesti õigussüsteemi esimene traagika - liiga paljud selliseid inimesi, kes on end süsteemi mõnusasti sisse söönud, seal end kehtestanud ning kellega ei juhtu seepärast midagi - isegi siis, kui nad panevad toime kuriteo, mis jäädvustatakse videolindile.

Ma juhiks teie tähelepanu asjaolule, et advokatuuri aukohtu üks liikmeid, kes otsustas Mare Lusti küsimust, oli Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professor Raul Narits. Minu õppejõud, kes rääkis meile, noortele tudengitele, suureliselt õigusest ja õiglusest ning kukutas sama suureliselt tudengeid eksamitel oma suva järgi läbi. Naritsal oli sageli tavaks näiteks tähestikulisest nimekirjast pooled inimesed eksamilt läbi lasta ning pooled läbi kukutada. Ta ise paistis sellest mingit perversset mõnu tundvat, aga mitte keegi ei julenud mitte midagi öelda, sest tema olekus, ta kilavates silmades oli midagi õõvastavat. Ta oli selline, kuidas nüüd öeldagi - väike diktaator. Nagu Hitler. Ma arvan, et Adolf Hitler oli kõnesid pidades umbes samasuguses ekstaasis nagu Raul Narits loenguid pidades.

Tema on aga üks õigusteaduskonna õppejõududest, kes juuratudengitele õigust ja õiglust õpetab. Ning Mare Lusti suguste üle advokatuuri aukohtus "õigust" ja "õiglust" mõistab.

Ma arvan, ei öelda ilmaasjata, et kala hakkab mädanema peast. Eesti õigussüsteemi hädades ei ole kindlasti süüdi vaid seadust rakendavad kohtunikud, need talaarides turumüüjad, kellest vähemasti pooled seda õilsat ametit häbistavad.

Suur süü lasub ka Tartu Ülikooli õigusteaduskonna õppejõududel, professorite, dotsentidel ja lektoritel, kes püsivad vait ega astu mitte kunagi õiguse kaitseks välja, kui seda riigis jalgade alla tallatakse.

Õigusteadlased vaikisid, kui vabadusvõitleja Tiit Madisson vangistati - veel enam, Riigikohtu kohtunikud Eerik Kergandberg, Peeter Vaher ja Jüri Ilvest, Tartu Ülikooli õppejõud, kirjutasid ise süüdimõistvale otsusele alla. Tartu Ülikooli õppejõududel oli võimalus kõnelda pärast Lihulat ja pärast Pronksiööd, aga nad vaikisid. Nad vaikisid, kui Kaitsepolitsei noori loomaõiguslasi taga kiusas ja kui võeti vastu seadus, mis lubab panna vangi meeleavalduse organiseerija, kui see viib massiliste korratusteni. Viimasel puhul panin ma seda eriti imeks, sest vastu võeti õigusruumi tundmatuseni muutev seaduseelnõu, mis piiras olulisel määral inimeste vabadusi. Aga meie esiõigusteadlased, Tartu Ülikooli õppejõud vaikisid.

Nad kas ei tahtnud või ei julgenud kõnelda, üleüldises hirmu õhkkonnas, kus kõik kardavad, sest ei taha saada kutset Toompuiesteele, on see mõneti loomulik, kuid see kõikevallutav ning halvav hirm on tekitanud meie riigis olukorra, kus õigusest on saanud "õigus" ja õiglusest "õiglus". Needsamad hirmunud õppejõud võivad küll Tartu Ülikooli turvaliste seinte vahel õigust õpetada, kuid Liivalaia ja Kentmanni ning teiste kohtumajade seinte vahel, tänavatel ja teedel saab sellest jälle "õigus". Suletud ühiskond loob suletud süsteeme, suletud süsteemid loovad suletud allsüsteeme. Tartu Ülikooli õppejõud elavad omas maailmas, õpetades õigust, julgemata puutuda seda maailma, kus valitseb "õigus". Igaüks muretseb oma töö, palga, naha pärast.

Aga nemad on pea ainsad, kes riigi ulatuslikele inimõiguste rikkumistele tähelepanu juhtida saaksid ja keda sealjuures ka tõsiselt võetaks. Kuna nad seda ei tee, siis ei olegi kedagi. Ning "õigus", mis nagu õiguski paljuneb ja tugevneb vastavalt sellele, kuidas teda taasluuakse, kinnitab Vaikivate Õigusteadlaste Riigis üha julgemalt kanda.

Jätkub..

37 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga hea tekst, Irja

Anonüümne ütles ...

a et on oluline 100 x lappida sedasama Lusti, kelle närvid kiusava idioodiga vastamisi olles üles ütlesid.Muidugi ei tohtinud ta endast välja minna, pole ette nähtud tema ametis, aga vastupidiselt sinule võetakse asja arutamise juures ka teist pool arvesse.
Mõtele ometi miskit uut välja, see on tüütu, Irja!

Irja ütles ...

Kellele tüütu, kellele mitte. Lustist ma enam ei räägigi, järgmisena võtan ette TÜ õppejõud, kohtunikud, prokurörid... Jne

Vahet pole, kuidas Lust end välja vabandab, Ta pani toime kuriteo, mis jäädvustati videolindile, ning advokatuuri aukohus jättis kurjategija ametisse. Vandeadvokaadiks! See kõneleb meie "õigus"süsteemi kohta nii mõndagi.

Anonüümne ütles ...

Asjalik jutt Irjalt, kuigi vast Naritsa materdamine on veits liiast.

Anonüümne ütles ...

Kas veame kihla, et nr. 100/100 osa sellest sarjast ei ilmu mitte kunagi? Isegi mitte nr. 20/100 ei ilmu!

Nirti / Nuuskurhamster, Toompuiestee / Paldiski mnt. lehedalt:)

Tegelikult ikka Muhv nõudmiseni.

Anonüümne ütles ...

Irjake võtke Innoga oma õhtused rohud ära ja ärge tänam enam kirjutage.

Irja ütles ...

22:09 - Ma väga üritasin mitte materdada, sest see, mis ta teoorias rääkis, oli väga ilus, aga see, millele ta annab oma aktsepti praktikas, on kole.

Anonüümne ütles ...

Täiesti nõus ja me kõik teame, et meie riigi õigussüsteem on korrumpeerunud. Ja võimu juures olev ladvik ainult süvendab seda ja kui mõni julgeb midagi kobiseda, siis ütleb võimur, näiteks hiljuti Savisaare suu läbi, et no mis siis ikka teha, iga päev riivatakse kellegi õiglustiunnet. Ehk teisisõnu - minge putsi. Nii see on. Palju K-õnne!

Irja ütles ...

Savisaar ei ole riigivõimu juures.

Anonüümne ütles ...

Kas te, tainad, ikka ei saa aru peate peldikut mitte kohvikut.

Anonüümne ütles ...

mai saa ka aru, miks mõni igal pool materdamist ja muud negatiivset näeb.

ken taur

Anonüümne ütles ...

Paarike ei saa enne rahu kui jälle paar kohtuasja juurde kogub.

Anonüümne ütles ...

eks see rohkem meditsiini valdkonna teema ole...

Anonüümne ütles ...

Kõtt, 23.15, ära anna Türrodele head ideed ka tervet meditsiinisüsteemi ette võtta. Tead sa üldse, palju on Eestis arste jm meedikuid, ja nüüd tahad, et Inno jõuaks veel neist ka igaühe kohta komprat korjata. Stalinist sihuke!

Anonüümne ütles ...

ehedamat pervari molli on tõesti raske välja mõelda... öäkk

Anonüümne ütles ...

Tüpaazilt on Narusk sarnane pedofiilile.

karupoiss

Anonüümne ütles ...

Ka alkoholi liigtarbimise loeb näost välja...

Katrin

Anonüümne ütles ...

Anonüümne ütles...
Täiesti nõus ja me kõik teame, et meie riigi õigussüsteem on korrumpeerunud. Ja võimu juures olev ladvik ainult süvendab seda....

19 jaanuar 2010 22:22


Irja ütles...
Savisaar ei ole riigivõimu juures


No öelge mulle, kelle käest küll Irjake on demagoogiat õppinud?

Anonüümne kirjutab, et "...riigi õigussüsteem..." ja "...võimu juures..." ning Irja tekitab kehest sõnast järgmise liitsõna "riigivõim" ning demagoogitseb, et Savisaar ei ole...

Ma arvan ka, et kohvikupidamiseni on teil veel pikk tee käia aga hetkel ei saa te sitase stalinistliku peldiku haldamisegagi korralikult hakkama.

Anonüümne ütles ...

Sellel mehel on kopleksides vaevleva joodiku nägu. Ei tunne, ega tea teda, aga 1 pilt räägib rohkem kui 100 sõna.

Anonüümne ütles ...

Sina ei suuda näha, et kultuurilises ühiskonnas otsustab jumalate küsimuse ikka politsei, mitte usk, nagu ka ajaloolise tõe määrajaks pole faktid, vaid rahvuslik luule.

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

hea kraam, parem oluliselt kui Ingridi togimine.Tõsita on, et üigusteoreetikud on sõnaahtad kui riigis möllab poliitgestaapo...

Meie Abdull

Anonüümne ütles ...

:) Tartu Ülikooli õppejõud on peedistamise küll ära teeninud: on ju nad andnud diplomi sellisele tegelasele nagu Irja. Nüüd nimetab see ennast juristiks ja teeb kõigile teistele sellega häbi;)

Inno ütles ...

23:37le:
no aga riigi kohtuvõim ei allu ju linnavõimule, või kuidas?

Anonüümne ütles ...

Irjakene. Ma pole jurist aga olen kuskilt lugenud, et RIIGI kohtuvõim (mitte segi ajada MUPO-ga) ei allu riigi valitsusele ja seda enam ka linnavalitsusele. Ma saan vihjest aru küll, kuhu sihid aga nii ma ei mõelnud. Faktiliselt on isegi see väide, et Savisaar ei ole riigivõimu juures, vale. Iga kohalik omavalitsus on osa riigivõimust. Kuigi Tallinnas üritatakse tekitada mingit linnriiki.

Iga teie liigutus paneb ämbrid kolisema ja nagu öeldakse, kohviku haisema teie käsikiimluse järgi.

Mingi teoreetiline võimalus on, et te vahel ka sexite aga puht teoreetiline. Võimalik on see ainult nii, et üks trükib ja teine samal ajal trukib.

Anonüümne ütles ...

Kas Raul Naritsal ja Kalle Meruskil on paarisuhe või mitte? Olen neid korduvalt näinud Tartu peal käe alt kinni jalutamas. Uurige seda asja ja pange vastav küsitlus kohvikus üles.

jevlampi ütles ...

Tõsi, päris riikides ei allu kohtuvõim riigivõimule, kuid meil alluvad kõik, nii riigivõim kui kohtuvõim parteivõimule. Savisaar ei ole riigivõimu juures niikaua, kuni ta on opositsioonis. Seni võidakse talle kaela väänata ükskõik, milline kohtuasi, nagu Villule tema häbematuse eest juba juhtus, ning õigust tuleb tal paraku oodata nendesamade, teda süüdi lavastanud seltsimeeste käest. Lisaks on meil parteistunud "neljas võim", kes muidu sellistele ilmingutele tähelepanu peaks pöörama. Jälgides uue ringhäälinguseaduse ümber käivat debatti, oli eriti võigas marju lauristini jutt, kus ta püüdis arvamussaadete saatejuhtide poliitilise kallutatuse vähendamise vajalikkust võrrelda teiste teleekraanidel esinejate samalaadse vajadusega. (et kui jookseb keskerakondlane Balta, siis oleks vaja ka kedagi rehvormist kõrvale panna) Kui see ei ole demagoogia, siis ...

Anonüümne ütles ...

Helar Osila teisik :p

Samas Helaril pole sellist Hitleri-pilku :p

Anonüümne ütles ...

juristid on meil ju kõik kooliõed - vennad.See on hea pinnas semutsemiseks ja korruptsiooniks.Samuti arstid.

Anonüümne ütles ...

Irja, sinu abitu kommentaar kell 0:42 ja minu varasem kommentaar kell 22:22 - esteks ma ütlesin kokkuvõtvalt ja pisut üldistades ning teiseks kui Sa tõesti tahad siin selgitada, et Tallinna linnapea kelle partei on ainuvõimul ehk enamuses (Tallinnas muidugi) ei ole võimu juures, siis mine tõesti võta esmalt juba olemasolevad rohud ära ning mine lase kirjutada ka uued ja kangemad.
JAH, meie riik on korrumpeerunud ja sellest kohvikusolgist need 1/100 ... 100/100 lood iseenesest mõtte poolest täiesti ok (ma loodan et need lõpuni kirjutate) aga ära palun tule ütlema, et Savisaar oma näkkusülitamistega ei esinda täpselt samasugust korruptsiooni nagu ülejäänud riik. Eksju!

Anonüümne ütles ...

Mina küsisin juba ükskord varem, et kas selle "kooliõdede-vendade" "semutsemise-lipitsemise" ärahoidmiseks tuleks hakata Bangladeshist ja muudest eriti kaugetest maadest siia arste ja juriste importima (ükshaaval, muidu äkki on mingid sidemed) või piisab alguseks sellest, et keelame kategooriliselt juristide omavahelise ja arstide omavahelise läbikäimise alates ülikooli ajal loengute vaheajal ja pärast lloengut suhtlemisest ja lõpetades sellega, et allutame kunagi omavahel abiellunud sundlahutusele? Ühtlasi tuletaks meelde, et enamus Eesti arste on lõpetanud üheainsa Tartu likooli, nagu ka enamus juriste 30+.

Anonüümne ütles ...

irja, soovid et sind mõistetaks sinu ponnistustes, ent ei vaevu teisi mõistma. mida sa tead sellest, missugused arutelud toimusid advokatuuri aukohtus, et tormad naritsat või keda iganes sellest seltskonnast hukka mõistma? midagi sa ei tea peale lõpptulemuse. kas narits või keegi teine üksik liige oleks saanud lõpptulemuse ära hoida, kui oleks tahtnud? sinu jaoks on lugu selge: lint on ette mängitud ja sina oled prokurör ja kohus ühes isikus. otsus - tuleb välja visata. või võtame selle madissoni asja. olid sa nende arutelude juures riigikohtus, et tead, et need ja need mehed otsustasid nii ja nii? sa ei tea sittagi ei ühe ega teise asja telgitagustest, aga mulisema oled kõva. ma ei püüagi väita, et narits või riigikohtunikud on veatud - pole sellised inimesi. meil kõigil on oma kompleksid ja puudused, aga selle asemel, et siin aega teiste mustamisele raisata võta ja loe mõni õigusalane raamat läbi ja kasuta oma ajusid, et oma perekonna lõpututes menetlustes ka mõningaid edusamme saavutada, sest hetkel näib, et oled ise lihtsalt küündimatu ja ebapädev wannabe-jurist, mitte EV ametkondliku vandenõu ohver.

Irja ütles ...

Eks igaühel on oma arvamus ja igaühel on õigus seda avaldada. Ka "ebapädeval ja küüdimatul wannabe-juristil". Mul pole nende tiitlite vastu midagi. Võite neid veel juurde mõelda, ega ma seepärast kirjutamist lõpeta.

Kui teie oskate paremini analüüsida, siis palun. Kuid oih! Te ju ei julge. Isegi oma nime all kommenteerida. Paha lugu.

Anonüümne ütles ...

arvamuse avaldamist ei ole ma siin kellelegi ette heitnud. aga taustatööd võiks rohkem olla. küsimus on selles, et mis kvaliteediga inimene oma arvamust avaldab. mulle imponeerivad need, kes püüavad asjadest aru saada ja mõista. alati ei pea kõigile küsimustele oma puuduva taustainfo tõttu mingit jama külge kleepima või solvanguid. mõni küsimus võib ka õhku jääda.

teil on kasutusel topeltstandardi enese ja teiste jaoks. mind häirib see, et inimesi asjaolusid teadmata lihtsalt solvate.

kollegiaalsed otsused on nagu nad on, aga mõtlev inimene saab aru, et ka need ei pruugi tulla üksmeelselt ja lõppastmes otsustab enamuse hääl. kui kedagi miski väga häirib, siis ta laseb protokollida oma eriarvamuse vms. inimesed teevad vigu ja on ekslikud ja kindlasti on tervitatavad ka vihased blogijad, kes neile vigadele osutavad ja oma arvamust avaldavad, aga seda võiks siiski teha viisakuse piiridesse jäädes e nii nagu tahaksite, et inimesed teisse suhtuksid. see saast, mida te enda aadressil kuulma peate, on ju teie enese tegude-ütlemiste peegeldus. meie ühiskonnas on negativismi selletagi juba liialt palju ja ma olen kindel, et see pidev vastuseis väsitab ka teid.

mulle tundub teie juttude põhjal nendes teie menetlustes nagu keiss olemas olevat, aga miskipärast reaalsuses kaob ta ära, sest lõpptulemused pole teie jaoks just kuigi edukad. siinkohal võiks pisut enesekriitikat endale lubada ja kui juba kohtusse vaidlema minna, siis ka tugeva positsiooni üles ehitada ja võita. mulle meeldiks lugeda ka tõele vastavaid uudiseid mõne edusammu kohta. pidevad tagasilöögid kahandavad usku teie võimetesse ja tõsiseltvõetavusse.

minu arvates on blogi huvitavam osa see, kui te esitate just uut infot eestis toimuva kohta, kommenteerite mõningaid telgitaguseid, millega lugejad väga kokku ei puutu. mind ei häiri, kui see jutt on n-ö teie endi arvamustega vürtsitatud, aga seejuures võikski teha vahet arvamustel ja faktidel ja sellel, kes/mis on nende autorid või allikad (niivõrd kuivõrd see võimalik on). kõigile ei pea meeldima, aga pole ka vaja meeleheitlikult panna kõiki end vihkama ja sildu põletada. hetkel oleks nagu cafe of hate vms. ma tahaks uskuda, et teis on potentsiaali teha huvitavat blogi ilma solvanguteta.

Anonüümne ütles ...

Narits võib õppejõuna meeldida või mitte, aga oma ainet andis ta hästi ja ka huvitavalt. Tema loengus juba igav ei olnud. Küll aga oli ülikoolis palju õppejõude kes olid kahtlemata väga targad inimesed, aga väga viletsad esinejad.

Ja see, et Lusti advokatuurist välja ei visatud - minu meelest samuti täiesti mõistlik otsus sellise asja puhul. Lust läks küll närvi, aga teda provotseeriti. Mingit reaalset ohtu selle tropi elule ja tervisele ei tekkinud. Mis te arvate, et Lust poleks otsust vaidlustanud või?

/harrastusjurist/

Irja ütles ...

Minu arvamus on see, et ei ole võimalik mõista advokatuuri, mis jätab oma ridadesse advokaadi, kes paneb kohtusaalis toime kuriteo. Isegi kui teda nö provotseeriti. Sest advokaat peab suutma end valitseda. Kui ei suuda, siis ärgu töötagu advokaadina, vaid otsigu endale mõni teine töö. Kohtusaal on viimane koht, kus kätega rääkida.

Olgem ausad, kui Reigo Väli oleks Mare Lustile kallale läinud, samamoodi nagu Mare Lust talle, siis talle oleks kutsutud politsei ja ta oleks saanud mõned päevad aresti. Mare Lust aga ei jäänud isegi ametist ilma. Mõistate, mida ma öelda tahan?

Kuidas saab sellist otsust mõista ja sellisest advokatuurist vähimalgi määral lugu pidada?

Anonüümne ütles ...

Advokatuuris töötavad samasugused inimesed nagu ka mujal. Iga karistus peab olema proportsionaalne. Antud juhul ei olnud tegelikult mitte mingit kuritegu (kui jääd teisele arvamusele, siis millist konkreetset KasS-i § rikuti?). Lihtsalt advokaadi käitumine ei olnud korrektne ja selle eest sai ta ka oma karistuse.

Tulles taas Eesti õigussüsteemi juurde olen Sinuga 100% nõus, et arenguruumi on väga palju. Olen nõus, et nõukaaegseid kohtunikke poleks pidanud in corpore ametisse jätma, olen nõus, et politseis töötab palju käpardlikke uurijaid jne. Aga ma ei ole nõus sellega, et II ja III astme tase oleks meil halb. Riigikohtu otsused on reeglina (mitte 100%, aga oma 90% kindlasti) minu hinnangul üsna õiglased.

See, et rahva õigusteadvus on madal, on hoopis teine teema. Mida sulle annam see kui kirjutad, et Merusk ja Narits käisid koos tina panemas, et Kama loengud olid igavad või et mõni naisõppejõud ehk ei olnud oma erialal kõige kompetentsem, aga sellest hoolimata oli tegu toreda inimesega?

Kuna see blogi siin on üsna loetav, siis võiksid hoopis anda asjalikke juriidilisi nõuandeid ja mitte lahmida. Näiteks Inno case puhul jääb mulle siiani arusaamatuks kes kurat seda Innot esindas, et lasti välja mõista 7500-kroonine elatis? Selline esindaja võiks küll mõelda ameti vahetamisele. Samuti jääb mulle arusaamatuks, miks ei ole juba ammu nõutud selle elatise vähendamist? Üldse jääb mulje, et Inno kaasuse puhul tehakse lihtsalt üks lollus teise järel. Näiteks kes oli see hea nõuandja kes väitis Innole, et elatise nõuet on võimalik tasaarveldada? Juristina võiksid ometi teada, et isegi kirjalik leping pole väärt isegi selle paberi hinda, millele ta on kirjutatud, rääkimata siis suulistest kokkulepetest. Polnud vast eriline üllatus, et Ingrid on üks paras bitch ja kasutab kõiki võimalusi sita keeramiseks. Suulised kokkulepped on kehtivad hoopis teises seltskonnas ja kahjuks jääb selliseid inimesi järjest vähemaks, sest aeg teeb oma töö.

/harrastusjurist/

Anonüümne ütles ...

Harrastusjurist on teinud mõned väga head tähelepanekud. Mis puudutab elatise nõude tasaarvestamist, siis olgu ära toodud ka vastav säte VõSi-st:

§ 200. Tasaarvestuse piirangud
(1) Tasaarvestada ei saa:
1) ülalpidamise nõuet /---/

Kui Innole andis sellist nõu nt advokaat, siis võiks talle makstud tasu koos tekitatud kahjuga sisse nõuda. Kui sellist nõu andis pereliige, siis võik sügavalt silma vaadata ja küsida: "зачем?"

Äkki Öise Häbi keel tungib südamesse ja paneb sel midagi liikuma?