neljapäev, 21. jaanuar 2010

Hoopis valitsus laenab end lõhki, veidi eurost ka


Väljavõte Kesknädala veebist.

Viimasel ajal on Eestis palju juttu sellest, et omavalitsused laenavad end lõhki, samas näitavad Kesknädalas toodud numbrid, et hoopis valitsus on end lõhki laenamas. Paljuski seetõttu, et täita euroga liitumiseks vajalikke kriteeriume.

Selle kõrval ei põlga valitsus ära ka trikitamist, milleks on 3,2 miljardi krooni laenamine läbi Eesti Energia, mis ühelt poolt seab surve alla elektri hinna, ja teiselt poolt annab Euroopa Liidule võimaluse tõmmata kriips peale Eesti euro-püüdlustele. Sest sellised rahasüstid on selgelt ühekordsed, nagu ka Telekomi müük, mis ei anna märku arengu stabiilsusest. Ja kirjutavad tulevikku sisse märkimisväärse inflatsiooni, läbi elektrihinna tõusu.

On võimalik, et ametnikud Frankfurdis vaatavad sellistele asjadele läbi sõrmede, ent vimasel ajal ajakirjandusse lekkinud viited Eesti statistika usaldusväärsuse kohta annavad alust selles kahelda. Tasuks meenutada, et ka Leedule näidati mõned aastad tagasi eurotsoonist ust nö viimasel tunnil. Kui Leedu ja paljud teised olid veendunud euro peatses kasutuselevõtus. Näiteks Põhjamaade suurima panga Nordea analüütikud jätavad 5% võimaluse, et Eurot 2011. aastal siiski Eestisse ei tule.

Eurotsooni otsustajad, sealhulgas Euroopa keskpanga president Trichet on öelnud, et mingeid järeleandmisi kriteeriumides ei tehta. Ent kui Eesti riik on teinud "Kreekat", siis vaevalt, et selle eest pai tehakse. On selge, et kellelegi mingeid erandeid ei tehta, ja kui seda tehakse Eestile, peaks seda tulevikus tegema kõigile teistele, mis seab kahtluse alla euro kui valuuta usaldusväärsuse teistel turgudel.

10 kommentaari:

Vabamees ütles ...

Et Kalev Kallo poolt interpreteeritud (kusjuures arvutuskäik loomulikult lahtikirjutamata) ja parteilehes Kesknädal avaldatud numbrid on nüüd nagu pädev väide või? Inno, Sinus lööb välja endise Äripäeva ajakirjaniku mentaliteet. Võiks ikka pisut ise alusnumbreid liita, lahutada ja analüüsida. Kalev Kallo, kelle suurimaks saavutuseks elus on purjuspäi nelja auto ära rihtimine ja hilisem telefoniintervjuu BNS-ise ei ole oma teadmistelt küll võimeline riigirahanduse teemal midagi sisuliselt analüüsima.

Anonüümne ütles ...

http://www.tarkinvestor.ee/analysis.php?idee=101
Vähe pädevam analüüs, kui kesk-kontori oma. Eesti välisvõla seis on väga hea, eriti võrreldes teiste riikidega.

Anonüümne ütles ...

Täna siis Innol Keski- ehk Edgaripäev.

Inno ütles ...

Suhtes SKPsse on riigivõla seis küll hea, ent selle maht on lühikese ajaga mitmekordistunud. Enamikus teistes riikides oli tase juba varem kõrge ja sellist hüpet pole toimunud.

Käesoleval aastal ammenduvad ka reservid, eks siis ole näha, mis Eesti tegelikult väärt on.

Anonüümne ütles ...

Kus kohas see suur hüpe on, Inno? Ma ei loe seda küll sealt välja...

Inno ütles ...

Siis õpi lugema

Anonüümne ütles ...

lamba köha mitte analüüs, urro

Anonüümne ütles ...

selle kesknädala disain on nii räige, et ma ei suuda seda kuidagi tõsiselt võtta.

Anonüümne ütles ...

selle kesknädala disain on nii räige, et ma ei suuda seda kuidagi tõsiselt võtta.

Anonüümne ütles ...

küllap sama disainer, kes injo raamatulgi - 90. aastate alguse stiil