kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Iga initsiatiiv on karistatav

NLiidus oli kasutusel selline termin, et "initsiatiiv on karistatav". Ma ei hakka rääkima tavalisest äritegevusest, mis nõukogude kategooriate järgi oli spekulatsioon ning kriminaalkorras karistatav. Karistatav oli igasugune initsiatiiv, mis muutis inimesed sisuliselt lammasteks. Ja see oli ka üks põhjusi, miks see liit lõpuks kokku varises: keegi ei julgenud mitte midagi teha ega isegi mõelda, mis kahjustas oluliselt riigi konkurentsivõimet igal tasandil. Suur superriik oli sisemiselt paljas ja näljas. Isegi viimasel hetkel alustatud uutmine (perestroika) ei suutnud enam midagi teha. Rong oli läinud.

Praegust Eesti elu jälgides, eriti aga peaminister Andrus Ansipi valitsemisajal tundub, et vanad ajad on jälle tagasi, kus igasugune initsiatiiv on karistatav. Kõiksugu menetlusi, trahve ja määrusi sajab kaela nagu oavarrest nendele, kes midagi ette võtavad, kuigi ettevõtjaid peaks just aitama ja toetama. Sest nemad loovad töökohti, on innovatiivsed, ekspordivad, teenivad vajalikku raha, et maksta ametnikele palka ning kogu riiki ülal pidada. Ent suhtumine neisse on nagu vanal nõuka ajal: et kuradi spekulandid. Või nagu tsitaat Andrus Ansipilt, sellelt ametnike kuningalt: transiiti pole Eestile vaja! Samahästi võib öelda, et ka tootmist pole vaja, transporti pole vaja, midagi pole Eestile vaja. Justkui kasvaks raha puu otsas.

Ent osa kive tahaks lennutada ka Euroopa Liidu kapsaaeda. Aastal 2000 võeti vastu nn Lissaboni strateegia muuta Euroopa Liit 2010. aastaks MAAILMA KÕIGE KONKURENTSIVÕIMELISEMAKS MAJANDUSEKS. Tegelt oli see paras bluff ja ses osas pole muhvigi tehtud ning seetõttu sellest praegu enam ei räägita, nii nagu ei räägi Ansip enam oma mõne aasta tagausest suurest plaanist viia Eesti 15 aastaga 5 Euroopa rikkama riigi hulka. Sest mida aeg edasi, seda rohkem kukub Eesti elatustasemes tagasi ning peatselt ligi 150 000 töötut ja paigal seisev majandus ei anna just erilist lootust, et Eesti ka 50 aastaga selle eesmärgini jõuaks.

30 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oi, Innokene, õiget menetlemist sa pole näinudki!
Vaat kui NAKi toas purjus Gulk ja Rüütle sinu Irjat menetlesid - vaat see oli menetlus!
Irja ju sellepärast NAKis käiski, et kuulsustega keppi teha. Ja mida räpasem ja rohkem purjus, seda kuulsam ja parem menetleja ta Irja meelest oli. Ükskord vajus sisse haisev Lembit Kurvits, oli kuskil kanalisatsiooni kukkunud. Enamus põgenes nina kinni hoides, aga Irjakene hakkas ennast kohe vastu Kurvitsat nühkima ja teda keelega lakkuma, nii et varsti menetles ka lehkav Kurvits Irjakese säälsamas ära.
Mõnikord menetleti seda Irjakest kambaga kohe mitu päeva järjest, siis ei jaksand teine enam jalgu alla võtta ja ennast koju lohistada. Keegi teda aitama kah ei hakand, teati, et kui toibub, ronib jälle tagasi menetlemist nuiama. Siis tuli isa järgi, kahekesi koperdasid nad siis mööda jäätund kõnniteid oma Võru tänava punkri poole. Üle tee juuksuritel oli hea naerda, et näe, jälle see vana pervert lohistab oma tütrelibu...
Jaah, vaat sihuke menetlemine käis. Teinekord ehk pajatan veel!

Anonüümne ütles ...

Varsti saame lugeda, et "lumi tuli maha ja külm on- täpselt nagu nõukaajal. Kuradi Ansip!"

Anonüümne ütles ...

Nali naljaks, kuid antud kontekstis "tibusid leotakse kevadel" ehk saab näha, paljud jõuavad talvised küttearved ära maksata ja mis üldse järgmisel sügisel toimuma hakkab. Kaldun arvama, et vähemal sügiseks on pakljudel siinilkujatel nett võlgade pärast väljas ja ostavad Jyskist 150kr-seid telke. Tõenäoliselt tabab sama saatus ka paljusid amet-nikke, kes hetkel veel palehigis "menetlevad".

Anonüümne ütles ...

Selliseid pajatusi ootame kõik suure huviga! Seal on kõike, ajalugu, komprat, sarkasmi ja seksi...Vau!

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Tegelikult vist ei osta 150 kr-seid telke, vaid üritavad virutada.

Anonüümne ütles ...

Ilkujatele veel soovitus, et keerake oma nett võimalikult vara kinni, saate agooniat paar kuud edasi lükata.

Sest tegelikult on II paljud teemapüstitused aktuaalsed, neid varjutavad kohatised raskemeelsusehood, mis on isklikust läbielamisest ja kohati ka oma lollusest tingitud. Kuid see pole põhjus lugude enda põhiteesides kahelda või nende üle lolli nalja heita.

Anonüümne ütles ...

Töötute protsent tõuseb tänavu 17 protsendini kindlasti kohe!

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

http://englishrussia.com/

Anonüümne ütles ...

Helle kaldalat teemaga hästi haakuv lugu:
http://hellekalda.blogspot.com/2009/12/kas-maksude-maksmine-muutub.html

Anonüümne ütles ...

Kas Rüütle ka menetles Irjat? Hea maitse sel tüdrukul!:)))

Anonüümne ütles ...

Kõigepealt võiks Tühismaad ise midagi kasulikku hakata tegema, et sooja saada.Muidu on kevadeks veel 2 supiköögilist juures.
Kah mul nüüd teadjamehed. Paar aastakest tagasi sai siit lugeda, et alla äriklassi lennukis üldse sõita ei sobi ja alla Hiltoni magada ka ei saa. Nüüd hakkasid vaeste eest võitlema!
Sellise algkapitaliga nagu neil oli oleks võinud tänaseks olla ettevõte, mis paarikümnenele inimesele tööd annab.
Tuhanded inimesed, kelle on üldse tuhat krooni olnud, on saanud oma eluga hakkama , firmad loonud ja ei vingu.
OK, ei saa äri tehtu, aga Inno oli täiesti arvestatav ajakirjanik, kes käskis lolliks minna ja oma bordellipajatustega oma karjäär ära rikkuda. Ma pole luuleasjatundja, aga võib-olla oleks ka Irja võimeline kirjutamisega midagi korda saatma. Oma sita iseloomu pärast on kõik uksed enda ees sulgenud.

Anonüümne ütles ...

vaata, kes nüüd räägib -
tegelane, kes viis aastat "alustab FIE"-na ehk pole selle aja jooksul mitte midagi teeninud, laliseb siin initsiatiivist ja ettevõtlusest.
Jajah, tahtsite kohvikut avada, oleme lugenud, muudkui tahtsite ja tahtmisest kaugemale ei viitsinud minna, pärast kõik teised süüdi, et äpude kohviku uksed havi käsul, nende tahtel ei avanenud, samal ajal kui äpud ise mullivannis lesisid, jamon serrano sinki nätsutasid ja oma peldikupotist pilte avaldasid.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kui võimul oleks Savisaar, kas meil oleks siis majanduskriis tulemata jäänud?
Või ei peaks enam muru niitma ja ehitada ja ehitada võiks nii nagu tahad ja kuhu tahad?
A miks siis Tallinnas käib Mupo ja trahvib purikate eest? ja parkimiskontroll kah toimib ja karmilt. Ja igaltpoolt nillitakse raha maha, sest makse ei tule.
Ja katsu sa ilma projeti ja lubadeta ehitada.

Anonüümne ütles ...

Väljend "alustav ettevõtja" viiendat aastat FIE-na tegutseva Inno suust on nii nunnu. Kui kõik nii pikalt hoogu võtaks jääks maailm hoopistükkis kogu täiega seisma. Mida sina alustad, mida sa mees kõik need viis aastat teinud? FIE-ks olemine oli sulle tarvilik ainult ravikindlustuse pärast, võib-olla ka visiitkaardile tiitli lisamiseks. See on illusioon, et sa oled ettevõtlik ja innovatiivne inimene, tegelikult oled sa saabas, kes on aidanud kulutada vaid oma ebastabiilsele kaasale sülle kukkunud pärandust. Te pole viis aastat kopikatki teeninud kui mitte arvestada seda 200 tuhandet, mis onu Edgar maksumaksja raha mingi soperdise eest maksis. See on ka kõik. Te ettevõtlikud inimesed värvige oma kodu alustuseks üle, voodrilauad juba kõdunevad. Lillegi ei suuda te liigutada peale netis istumise ja teiste sõimamise.

Anonüümne ütles ...

Raha läheb, mälestused jäävad...

Paris Hilton

Anonüümne ütles ...

babahh,babahh,neil on väikene krahh

Anonüümne ütles ...

http://www.youtube.com/watch?v=OAEHa7FtlM0&feature=related

Papa Krahh

Inno ütles ...

Ettevõtlus on suur risk, vahel õnnestub, vahel mitte. Aga, nagu öeldakse, kes ei riski, see šampust ei joo. Ma olen joonud Dom Perignon šampust, ent olen ka Säästumarketi kummelitee peal olnud. Selline on mu elu ja see tundub mulle sobivat. Irjale sobib ka. Meile ei meeldi rutiinne kellast kellani töö, mandun siis päris ära.

Aga eks varsti tuleb tõehetk ka siinse targutaja jaoks. Kui ise kinga saad ja tänavale sattud ja pikalt tööd ei leia, siis saad ise maitsta ettevõtja leiba. Saad nii-öelda suu seks.

Anonüümne ütles ...

Ettevõtlus on muidugi risk, aga seda riski on võimalik üsna palju maandada näiteks tööga. Suuremal osal õnnestunud ettevõtjatel on üks omadus: nad on võimelised oma firma algusaastatel 70-80 tundi nädalas ettevõtte käimasaamisesse tööd panustama. Kõlab rämedalt, aga see on investeering tulevikku, eesmärgiga alates neljakümnendatest eluaastatest teha ainult seda, mida hing ihaldab. Niisama tulevad ainult pärandused ja lotovõidud, kui tahad ettevõtlustulu, pead sinna higi, verd ja pisaraid investeerima.
Aga sellel ajal kui sina olid algav ettevõtja, postitasid hoopis ridamisi sissekandeid sellest, kuidas töörügamine on madal tegevus, kuidas oled oma elust juba piisavalt töötanud ja nüüd on aeg puhata jne.
Ka see Tartu LV vastasseis on vilets põhjus, miks kohvik avamata jäi, praeguseks oleks mõni teine, kellel rohkem tahtmist ja energiat, Rakveres juba mitu kohvikut suutnud avada.

Anonüümne ütles ...

Eks ebaõnnestuda võib igaüks, aga asjal on üks konk juures, ettevõtluses läbikukkumiseks tuleb ka tööd teha. Aga sinuga Inno on nii,et sa pole viis aastat üldse mitte midagi teinud, ainult tarbinud oled. See, et sa haigekassa kaardi pärast end FIE-ks vormistad ei tee sinust veel ettevõtjat. Tegusid on vaja, mitte nimetust kusagil registris või paberil.

Irja ütles ...

Ju meil siis polnud nii palju tahtmist. Ainult ühest asjast ei saa ma aru. Miks see sinu perset torgib?

Irja ütles ...

NAKi eluga paistab esimene õige hästi kuris olevat, tjaa. Ainult et sa unustasid lisada, et nii mõnelgi õhtul tantsisin ma ihualasti NAKi toas laua pääl, kuussada kiimas meest, kel ila suust tilkumas, ümber. Ja see ei olnud mitte Gulk, vaid Jaan Pulk Võrumaalt, kellega ma seal menetlesin, Kurvitsa ajasite aga jällegi segi Hando Runneliga. Olid ajad!

Ingrid rääkis ka, et ma olla kõigi NAKi meestega maganud, tema käest saavad huvilised kindasti lisainfot.

Anonüümne ütles ...

Vihane Irja 18:23, kas sa ise ei saa aru, et selle ülestunnistuse valguses on kogu teie hädaldus ju mõttetu? Keegi teid ei kiusa, lihtsalt ise ei tahtnud ja ei viitsinud.

Anonüümne ütles ...

Irja , kui polnud nii palju tahtmist(oskust), siis on totter kogu maailma ja Eesti riiki selles süüdistada.

Anonüümne ütles ...

no mis sa ütled, Irjale ei meeldi NAKi teema. Siinkohal, naklased, võiksite "oma underi" patukesed lagedale tuua.

Anonüümne ütles ...

Või nüüd on siis tõehetk käes - nemad pole viitsinudki midagi teha. Aga seda minu mõistus küll ei suuda kinni võtta, mida see ingerlasest revolutsionäär siis nüüd rahvusvahelist imperalismi ja Eesti Vabariiki oma hädades süüdistab.

Anonüümne ütles ...

Mõelda ei tohikski, see on keelatud.

Sa pead vahetpidamata tööd rabama et makse maksta, tarbima pidevalt,
peale tööd telekat vahtima kala pilguga, viina jooma (jälle maksud) ja enne pensioni ruttu ära kärvama.

Mõtlemine, oma arvamuse välja ütlemine, raamatute lugemine ka siis, kui see ei ole seotud kooliga, endast ja oma tervisest lugu pidamine, kõik see on väga kahtlane....

Anonüümne ütles ...

irja ja inno on roostes...räägivad ennast pideval sisse.

Anonüümne ütles ...

20.08
ei vaidle sylle vastu. aga lisan, et ema kõrval on ka isa kohustatud isal oma lapsi üleval pidama. kui seda 24/7 mõtlemise, raamatute lugemise ja tervise eest hoolitsemise kõrvalt (tööd tegemata) teha suudad, siis on ju kõik hästi. kõik ei suuda, aga ma ei ütle, kes näiteks.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on Irjal "Mis see sinu perset torgib?", samas teiste inimeste tegemisi lahkate uruauguni välja. Ma siin mõtlesin, et huvitav kui ükskord Irja 4 miljonit otsa saab (mitte, et ma võõrast raha loeks), siis kuhu te tööle saaksite. Ükski büroo Irjat tööle ei võtaks, sest kui ta kunagi peaks töölt ära minema siis mustab ta selle asutuse maapõhja. Innost ei hakka üldse rääkima, keegi peale Irja teda tõsiselt ju ei võta. Lühidalt olete oma tuleviku ikka suht persse keeranud, sirõk ja bätman reedavad teid esimesel võimalusel. Aga jah, mis see minu perset torgib.