neljapäev, 25. veebruar 2010

Noore ajakirjaniku teine pressikas! Irja Tähismaa annab aru.

 Inga Jagomäe.

Kuna käisime eile Innoga härra ja proua Madissoni vastuvõtul, mis leidis aset Tartus, Kaubamaja taga pargis, ja oli alternatiiviks toretsevale pingviinide paraadile, peole katku ajal, siis oli täna hommikul väike hirm, et Tallinnasse, valitsuse pressikonverentsile ei jõuagi. Eile läks ju Tartus mölluks, vanad vabadusvõitlejad Madisson ja Niklus pidasid kõnesid, poeet Heilo Aadla hakkas spontaanselt omaloodud laule laulma ning üritus päädis sellega, et Esimese Eesti poolt Kaubamaja taha parki pagendatud Teine Eesti, meie kaasaarvatud, marssis Tiit Madissoni ja Mart Nikluse juhtimisel Vanemuise ette ja karjus katku ajal pidutsejatele kolm korda kõva häälega "Häbi!". Oleksime liikunud edasigi, aga meile vastu saadetud politseinikerivi tõkestas meil tee.

Kuna jõudsime oma Rakvere koju alles hilja õhtul ja olime nii emotsioonidest tulvil, et ei saanud kohe magamagi jääda, siis panime igaks juhuks kella helisema, et nii tähtsat üritust nagu seda on iganädalane vabariigi valitsuse pressikonverentsi maha ei magaks. Mul oli ju valmis mõeldud uus väike, ent väga tähtis küsimus, mida ma tahtsin ilmtingimata peaminister Ansipile ja tema kaasajooksikutele esitada, nimelt: KAS  TEIL  EI  OLNUD  EILE  HÄBI  VANEMUISES  PIDUTSEDA, KUI  NII  SUUR OSA  RAHVAST  NÄLGIB? 

Õnneks olime hommikul reipad ning sõit Rakverest Tallinna poole võis alata. Olin optimistlik ega kartnud üldse, et meid Stenbock'i majja sisse ei lasta. Eelmine kord ju lasti väga ilusti, blondi peaga vastuvõtutädi palus meid lahkesti edasi ning turvamees juhatas meid naeratades turvakontrolli, kus me asjad läbi valgustati. Miks peakski see täna teisiti olema, arutlesin mina lootusrikkalt. Inno oli pessimistlikum ja arvas, et meile võidakse sisenemisel takistusi teha.

"Miks?" küsisin mina süütu näoga. "Eesti on ju demokraatlik riik!"

Inno vaatas mind seepeale kaastundliku näoga ja ütles, et ilmselt oli see, et meid eelmine kord sisse lasti, eksitus. Ta oli nimelt kuulnud, kuidas Ansip eelmise pressikonverentsi ajal Ligile ühmas: "Kurat, kes need hullud sisse lasi?".

Tunnistan, et minu nägu venis seepeale küll väga pikaks. Mis tähendab hullud? Kas peaministri arvates on siis need, kes küsivad temalt küsimusi, poolearulised? Või tohib temalt ainult teatavatüübilisi küsimusi küsida? Milles on eelnevalt kokku lepitud?

Sellisel juhul on ju lood päris naljakad. Demokraatia üks tunnuseid on ju vaba ajakirjandus ning kuidas saab ajakirjandus olla vaba, kui ajakirjanik ei tohi küsida peaministrilt just selliseid küsimusi, mis on praegusel hetkel olulised. Võib-olla tõesti eelistaks peaminister, et ma küsiks talt, kuidas möödus tema reis Lõuna-Aafrikasse või Jaapanisse ja milliseid paiku ta mul seal külastada soovitaks, aga antagu mulle andeks, see mind ei huvita. Mind huvitab, kas temal ja ta ministritel ei ole häbi tantsida ja trallitada ajal, kui pool rahvast nälgib, ja ma tahtsin talt selle küsimuse, nui neljaks, ära küsida.

Lõpuks jõudsimegi Toompeale. Parkisime oma auto ära ja jalutasime Stenbock'i maja poole. Seal meid juba oodati. Niipea kui ukse lahti tegime, kargas meie juurde ülikonnas meesterahvas, kes oli ilmselt turvamees (või kaitsepolitseinik, kes neil ikka vahet teeb). Ta tõkestas meil naeratades tee ja ütles, et kohe tuleb pressiesindaja ja räägib meiega. Kas pressikonverentsi siis ei toimugi või, küsis Inno üllatunult. Toimub küll, seletas turvamees, kustumatu naeratus huulil.

Väga imelik, mõtlesin mina. Pressikonverents toimub, aga meid sisse ei lasta. Mis toimub?

Mõne minuti pärast saabuski tusase ilmega pressiesindaja, kuid see ei olnud enam möödund korrast tuttav mustlasneiu nimega Liina. Ei tea, mis temaga siis juhtus? Kas ütles möödund korral midagi rumalat ja teda ei lastud enam seepärast meiega rääkima? Või lasti õnnetuke hoopis ametist lahti, sest ta oli meid ülepea pressikonverentsile lubanud? See ei selgunudki. Küll aga selgus, et vabariigi valitsus on võtnud seisukoha meid mitte pressikonverentsile lasta - nõnda too uus pressiesindaja, kelle nimi oli Inno sõnul Inga Jagomäe, igatahes selgitas. Kui pärisime põhjust, siis selgitas Inga, kelle hääl miskipärast värises ja kes oli üldse väga ebakindel, nagu ta ei usuks ka ise sellesse, mida räägib, et vot jah, igal valitsusel on õigus otsustada, milliseid ajakirjanikke ta oma pressikonverentsile lubab ja milliseid mitte.

"Aga miks meid siis ei lubata?" küsis Inno, kes juba Äripäeva-aegadel oma buldogihaarde tõttu tuntud ja kardetud oli, jonnakalt.

"Me...eee... otsustasime niimoodi seepärast, et teie käitumine möödunud korral ei olnud vastuvõetav ja igal valitsusel on õigus otsustada, keda ta - " puterdas neiu Inga.

"Aga kuidas me siis käitusime?" ei jätnud Inno. "Mida me valesti tegime?"

"Te...eee...teate seda isegi," kokutas Inga.

"Ei tea!" hüüatas Inno. "Palun öelge meile, mida me valesti tegime. Me küsisime küsimusi. Kas see, mida me valesti tegime, oli küsimuste küsimine? Kas me poleks siis tohtinud küsimusi küsida?"

"Ma kordan... igal valitsusel on õigus otsustada, keda ta oma pressikonverentsile laseb," ütles Inga, kes ei osanud ilmselt paugupealt meenutada, mida me möödund korral täpselt valesti olime teinud. "Pealegi ei ole teil pressikaarti".

"Meil on pressikaart," väitis Inno, kel oli juba Äripäeva-aegadel vastik vaidlemise komme küljes ja kes sai pressiesindaja tõrksusest vaid indu juurde.

"Kus?" küsis Inga.

"Siin," vastas Inno ja ulatas kohkunud tütarlapsele meie internetikohviku kaardi.

"See ei ole pressikaart," otsustas Inga.

"Aga milline siis on pressikaart?" küsis Inno.

"Tulete järgmine kord pressikaardiga ja siis otsustame," vastas Inga ja tahtis lahkuda. Vestlus tülikate ajakirjanikega oli tubli pressiesindaja täitsa ära väsitanud.

"Aga oodake!" hüüdsin mina. "Te ütlesite, et vabariigi valitsusel on õigus otsustada, milliseid ajakirjanikke ta oma pressikonverentsile laseb. See tähendab siis seda, et kusagil on mingi reeglistik või määrustik, mille alusel ta seda otsustab? Kas võiksite öelda, kus ma võiksin sellega tutvuda?"

"Vot sellega ongi nii, et vabariigi valitsus iga kord otsustab eraldi, kas  - "

"Mis tähendab, et mingit reeglistikku siis tegelikult pole? Vabariigi valitsus siis lihtsalt oma suva järgi otsustab, keda laseb ja keda mitte, tal on niiütelda diskretsiooniõigus?" küsisin mina. Ei saanud ju Innole alla jääda.

"Kui te seda...eee... niimoodi nimetate, siis jah," vastas Inga, vajutas suu kinni ja pistis plagama.

Naeratav turvamees luges sellega meie vestluse vabariigi valitsuse teise pressiesindajaga lõppenuks ja soovis meile head päeva. Soovisime tallegi head päeva ja astusime Stenbock'i maja uksest välja.

Lumi siras ja päike paistis. Kell oli viis minutit kaksteist läbi. Pressikonverents pidanuks algama kell kaksteist, kuid keda polnud näha kuskil, oli press. Ajakirjanikud. Inno märkas vaid ühtainsat BNSi ajakirjanikku nimega Toomas Toomsalu Stenbock'i majja sisse lipsamas, aga tema isikuga see "press" piirduski.

Passisime Stenbock'i maja juures veel viisteist minutit ja tegime aega parajaks majandusminister Juhan Partsi ja haridusminister Tõnis Lukase intervjueerimisega, aga ka kella veerand ühe ajal ei tulnud Stenbock'i maja poole mitte ühtegi ajakirjanikku.

Vabariigi valitsuse pressikonverentsist võttis osa niisiis ainult Toomsalu Tom. Kes siis ilmselt küsis seal tragilt küsimusi. Inno arvas, et küllap pakkusid ministrid ajakirjanikule, kes oskab erinevalt meist end korralikult üleval pidada ega küsi härradelt ministritelt küsimusi, mida ta neilt sugugi küsida ei tohi, vabariigi aastapäeva puhul kohvi ja kooki ning ajasid temaga niisama mõnusasti juttu.

Sest just selline on Eesti Vabariigis üks tubli ja korralik ajakirjanik - vaikne ja viisakas, kuulab kõigepealt ilusti ja ära, mis härra Ansip talle räägib, ja küsib alles siis ja ainult neid küsimusi, mida ta küsida tohib. Selline ajakirjanik ei pea ka kartma, et teda töölt lahti lastakse.

Ja mis võikski pragusel katkuajal olla tähtsam kui see, et sul on söök laual, katus pea kohal ja et sind töölt lahti ei lasta?

Kahjuks on siiski veel neid, kes sellest aru ei saa ja tahavad uhkelt Vanemuise ballilt naasnud ministrihärradel pidupäeva tuju ära rikkuda. Nagu meie Innoga.

Aga näe, oleme sellised. Ei saa kohe teisiti. Sest kohe kuidagi ei anna rahu küsimus: KAS TEIL EI OLNUD EILE HÄBI VANEMUISES PIDUTSEDA, KUI NII SUUR OSA RAHVAST NÄLGIB?

Sellise küsimuse tahtsingi ma seekord peaministrihärra Ansipile esitada, aga ei saanud, sest härra Ansip ei lasknud mind ja Innot Stenbock'i maja uksest sisse. Küllap kartis. Või ei teadnud vastust. Et miks ta pidutseb, kui rahvas nälgib. Eks sellisele küsimusele ongi raske vastata.

Mida sa, hing, muud ikka öelda oskad kui et olen peaminister ja pidutsen, kui tahan.

See oligi ilmselt vastus mu väiksele, ent väga tähtsale küsimusele. Ansipil oli ilmselt lihtsalt häbi seda üles tunnistada.

34 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno, ma leian et see kõik jääb ebapiisavaks. Meie president tuleks samuti pimeduselöödusest vabastada ning nõiduse alt lahti loitsida. '
Teeme Toomas H Ilvese õnnelikuks!
Õnneks on inimesele vaja kodumaad ja perekonda!
Praegu aga elab Ilves kodumaast kaugel ning ta on lahutatud oma perekonnast!
Viime Toomase Merry Bullock'i taas kokku, et inimene saaks kord tõeliselt õnnelikuks ja tema hing õndsaks!

Anonüümne ütles ...

KAS TEIL EI OLE HÄBI KULUTADA NII PALJU RAHA BENSIINILE, samal ajal kui ka Rakveres on kindlasti mõni puudustkannatav pere, kellele valmistaks suurt rõõmu tuhat krooni ehk ühe paagitäie pealt kokku hoitud summa?

Anonüümne ütles ...

Mis ajast on Irja
a. noor?
b. ajakirjanik?
Inno, pane ruttu vastav küsitlus üles!

Irja ütles ...

rõõm näha, et kommentaatoridki endiselt naksakad :)

Anonüümne ütles ...

Pole tänu väärt, ajakirjandusväljaande Hullumaja Sitamaja perenaine!

Inno ütles ...

Paistab, et läks jälle, nagu öeldakse, täkkesse. Khmmm. Khmmm.

Anonüümne ütles ...

kas selle teemaga on nüüd ühel pool või plaanite järgmine nädal taas stenbocki majas platsis olla ansipi elu kibedaks tegemas?

Anonüümne ütles ...

see ei ole ju normaalne- kas tõesti ongi reeglistik selline et keda valitsus tahab täna näha ja keda ta täna näha ei taha?–
dsiisas ikka
meil on siin ikka väga mäda see lugu- muide tõesti ei näidatud madissoni piketti etvs?
täiesti imelik maksumaksja tv sel juhul

Anonüümne ütles ...

Ansip oleks v6ind vastu kysida, et kas teil ei ole h2bi n2lgida kui ise olete suure p2randuse maha laristanud?

Anonüümne ütles ...

see irja sissekanna on nagu Velbaumi joig http://www.youtube.com/watch?v=lMrMhnjbHUo

Anonüümne ütles ...

Impo "buldogihaare" oli muidugi tõeline pärl! :) Üks "buldogihaardega" härra sai veel mõned ajad tagasi kodus naise käest regulaarselt vastu hambaid, vähemalt ta enda jutu järgi. Ja väga valus olevat olnud... See selleks. Rohkem pakub mulle huvi see vabakutselise leheneegri staatus. Teatavasti müüdi kallil kriisiajal Rammsteini kontserdi piletid praktiliselt hetkega läbi. Mina õnnetu jäin muidugist ilma. Teie loogika järgi, kui ma teeksin omale mingi blogiräbala, võiksin ma endale kui vabakutselisele ajakirjanikule nõuda selletsinasele kontserdile pressi kaarti ja prii sissepääsu? Keeldumise korral on tegemist muidugi räige sõnavabaduse ja pressivabaduse piiramisega?

Anonüümne ütles ...

mul sama küsimus mis 19:33l

Anonüümne ütles ...

Kui Ansip on kaelast saati sita sees, pole mõtet pead norgu lasta!

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Vanalt kommunistilt ei saa te midagi küsida, sest tema juba oskab ennast varjata. Kasvõi ämma juures kui muu ei aita.

Anonüümne ütles ...

Nüüd hakkab igal neljapäeval ilmuma reisikirjeldus Rakverest Tallinna ja tagasi, mis päädib hüüete ja managa valitsuse vastu. Jõudu jobudele.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja, vastake palun ka minu küsimusele: kas teil ei olnud häbi poosetada hiltonite ja äriklassireisidega ajal, kui liig 100 000 last Eestis elas alla vaesuspiiri?
Palun ärge olge silmakirjalikud, ootan ausat vastust.

Anonüümne ütles ...

Ühissõiduki murelik on ilmselgelt iirimaa elektrimehe sugulane. Koos joodud, koos poodud.

Anonüümne ütles ...

palun ka ausaid vastuseid:
1. irjunts, kas sa oled ajakirjanik või ei? (sellest postist tuleb välja et jah, eelneva kommentaarides väidad, et ei)
2. kas teie blogi on ajakirjanduslik või ilukirjanduslik väljaanne?

julged vastata, vä?

Anonüümne ütles ...

irja ja inno, vastake palun: kas teil ei olnud häbi vastu võtta 200 000 krooni linna maksumaksja raha, mille eest oleks saanud mõne tallinna lasteaia kraadide võrra soojamaks kütte sel talvel?

jään vastust ootama

Anonüümne ütles ...

ma arvan, et järgmisel pressika ajal võetakse "noored" "naksakad" "ajakirjanikud" rajalt maha juba tallinna piiril. millest on tegelikult kahju, sest lollide lollust saab kõige paremini välja tuua just neile sõna andes. muidu kui loll vait on, siis ta võib jätta kogemata targa mulje. ja kui teda veel kuidagi kiusata, siis võib muidu ohutust lollist saada tagakiusatud märter, keda kiusatakse sellepärast, et ta justkui teaks midagi, mida teised ei tea.
nii, et las lollid lobisevad.

Anonüümne ütles ...

Paar kommi on siit algusest kadunud peale Irja täiendusi...
Üks komm soovitas Inno ja Ingridi kokkuviimist, et inimene saaks kord tõeliselt õnnelikuks ja tema hing õndsaks!

tähelepanelik iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Lääne pressis on kirjutamata tava olemas,mille järgi määratletakse,kas ajakirjanik on funktsionaalne ja effektiivne enda töös.
Nimelt reporterite,kirjutavate puhul kehtib kuivõrd neid lastakse osaleda pressikonverentsidel ja kuhu neid sisse lastakse.Kui lastakse.

Teie just täna saite endale pihku tõendi et teie töö on olnud effektiivne ja mõjukas sel põllul mida künnate.

Kaamerameeste puhul kehtib teine kriteerium,kui palju ja tihti on käsi või mingi muu objekt pyydnud katta filmivat objektiivi.

Nii et pole häda,lõpuks hakati teid tunnustama.

Edasi saab Teil juba raskem olema.
Hierarhia redelil mis ajakirjanike jaoks on veel kriteeriume varuks ,mille järgi spetsialistide seltskond määratleb ajakirjanduses aktiivse tegutseva ajakirjaniku kasutegurit.

Muideks need arusaamad kehtivad lääne meedias, mis Eestis määravaks on seda ei oska eeldada.
Edu!

Anonüümne ütles ...

Inno, ma leian et see kõik jääb ebapiisavaks. Meie president tuleks samuti pimeduselöödusest vabastada ning nõiduse alt lahti loitsida.
Teeme Toomas H Ilvese õnnelikuks!
Õnneks on inimesele vaja kodumaad ja perekonda!
Praegu aga elab Ilves kodumaast kaugel ning ta on lahutatud oma perekonnast!
Viime Toomas-Hendrik ja Merry Bullock'i taas kokku, et inimene saaks kord tõeliselt õnnelikuks ja tema hing õndsaks!

Anonüümne ütles ...

Kas teil kahel sital ei ole häbi, et te olemas olete?

Anonüümne ütles ...

HA-HA-HAAAA!
Näksip ja tema kapo-koerad said täna mõnusa tünga! Kindlasti kapopoisid lootsid et nad saavad nüid kohe oma uusi kuulipildujaid proovida! Arvatavasti oli Jüri Pihl isiklikuld kohale kamandatud vägesi juhtima. Ju ta lootis kah mõnede teatud türade eest kätte maksta paari jalahoobiga nigu tall Viru hottellis tömtades tavaks oli öelda. Kindlasti ta juba vaimusilmas kujutas ette kuidas Inno oma lähivõitluses kasutatava salarelva, värskelt urruaugust väljatõmmatud rusikaga vehkides tormab pressikonferentsile ja hakkab oma soravas ajakirjanikukeeles teravaid küsimusi esitama aga kohe sekkuvad kapo verekoerad ja tema, Jüri Pihl päästab päeva ja peksap kumminuuduga Inno hoimetuks ja lohistab ta siis d-terminaali ja siis Näksip kutsup ta tänutåheks tagasi valitsusse. Aga huijatki! Inno ja Iriina teravad ajakirjanikuninad tabasid kohe ära et midaki siin haisep ja tuppa sooja ültse ei läinutgi ja Näksipil jäiki kätte maksmatta eile Tartus korraltatut massitemostratsjoomi eest, kus tuhandEt töötud potesteerisit oma õiguste eest. Ja eelmise nädala pressikonferentsil tehtud alanduste eest jäi kah kätte maksmata sest Inno on pulldok! Väga kaval! Ja edu!

Anonüümne ütles ...

Head riigireeturid olete ikka küll.

Hammustate kätt, mis teid toidab. Aga noh, eks igal oinal ole oma Mihklipäev ja Inga tegi täiesti õigesti, et teie sisse ei lasknud.

Ja ajakirjanikena ... ohh jah, ma parem ei kommenteeri. Oskaks öelda vaid, et viska üht teisega! Mannetud ja viletsad ... ja ajakirjanik teisekohta on justkui raiskamine, sest suudate oma kirjutisetga ainult laia massi (pööblit) ja nende väärastunud fantaasiat toita!

Kas siin mõni parem analüüs on ka tulemas? Maksuamet alustas juba 23.02 oma sõpraele ja valitutele tagasimasete tegemist; Tallinnas ei ole võimalik enam õhtusel ajal koolist/trennist/töölt koju saada, sest ühistransport on jäänud hõredaks; üliõpilasena on mind viimasel neljal päeval trahvitud, sest julgen omada sissekirjutust Võrus ja MUPO soovitus, et koli Tallinna ja hääleta selle poolt, kes valitsemas ning tühistame trahvid, ei tähenda ju teile, kui uurivatele ajakirjanikele midagi!

Anonüümne ütles ...

Mul on küsimused - kas teil häbi ei olnud käia mööda kalleid restosid ja hotelle ning usas ja jumal teab kus veel, samal ajal kui mina ja teised minusugused nälgisid?

Mitu krooni olete annetanud kodutute heaks?

Millistest rahadest seesugust blogi ülal peetakse ja mööda pressikaid käiakse?

Kas see pole mitte fucking charade, kinnimakstud pealegi, millega siin püütakse vastasseisu tekitada? Pean silmas absurdseid tekste ja pooltõdesid (ja uskuge, ka kommentaarid neile on absurdsed a la ühissõidukite liiklus ja elektritsaabtasuta).

Kas te võite kinnitada, et te ei kasuta Tiit Madissoni ja Mart Niklust ära, kes küll on sõnumitoojad, kuid mitte mingisugused liidrid? Või te tõepoolest usute seda?

Ma usun, et rahvuslus ei ole lörtsimiseks mõeldud sõna. Teie puhul tundub kogu see (maru)rahvuslik jutt mahamüümisest ja vaesusest sama pealiskaudsena kui Inno seksilood (ilukirjandus, seega).

Ma ei imesta sugugi, kui te ühel päeval teatate, et see kõik oli projekt, happening, perfomance. Või uurimus eeti rahva vaimsest tasemest.

Seega, olge head, andke selgust, kuis on.

Raido.

Anonüümne ütles ...


MUPO soovitus, et koli Tallinna ja hääleta selle poolt, kes valitsemas ning tühistame trahvid


Räägi palun lähemalt, see on vääääga huvitav! Polegi vaja Urrot ja Türjat teemat vahendama, riputa siiasamasse kommentaariumi, mida sa tead!

Inno ütles ...

Kirjuta jah lähemalt!

Anonüümne ütles ...

Nagu ma aru saan, jäävad mu küsimused vastuseta. Kas vastamine on teile kuidagi ebamugav, tekitab see piinlikust või milles asi? Lihtsalt küsimused ju ja väike statement.
(Eks ma küsin siis uuesti, ma tahan teada).

Raido.

Anonüümne ütles ...

Aga miks sa ise mupo lubatud trahvide tühistamise teemat lähemalt ei valgusta?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Plussenergia maja tähendab seda,et selles majas toasoojus ja elekter on tasuta.
Kõikse odavamalt ökomaja-plussenergia maja saab siis kui:
1.Ehitada põhumaja
2.ja sellele paigaldada ise ehitatud elektrituuliku
3.ja ise ehitatud päikesepaneelid
4.ja ise ehitatud maasoojus pumba:
1.www.savikodu.pri.ee ehitusmaterjalidele kulub vaid 20 tuhat krooni,kuna maja ehitatakse talgute korras siis ehitajad teevad tööd tasuta.
MAJA KÄTTE 20 000 KROONIGA!!!!!
2.Kõikse odavamalt saab katuseharja elektrituuliku(Rooftop windturbin)http://www.scoraigwind.com/ siis mil toda ise ehitada.www.otherpower.com http://www.scoraigwind.com/
Kursused:
"How to build a wind turbine"
Workshop courses - Calendar of upcoming courses
http://www.scoraigwind.com/navbar.htm
http://scoraigwind.blogspot.com/2010/01/course-in-leitrim-ireland-soon.html
http://www.i-love-windpower.com/00%20Workshop%20rev01/02%20WS%20-%20Denmark%202009/WorkshopBrande.html
http://www.i-love-windpower.com/00%20Workshop%20rev01/01%20WS%20-%20Helvoirt%202008/WorkshopHelvoirt.html
http://www.reporter.ee/2009/04/30/leiutaja-lembit-pani-oma-puugaasi-mosse-leekima/
3.Päikesepaneelide ise meisterdamine Eestis on hoogu võtmas,www.saklubi.ee ja nende valmistamise kursused samuti:
http://ttysak.blogspot.com/2009/12/christmas-with-ttu-sak.html#comments
http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html
http://www.instructables.com/id/Build_a_60_Watt_Solar_Panel/
http://www.instructables.com/id/DIY-Solar-Panel/
http://www.instructables.com/id/How-To-Build-A-Solar-Panel/
4.http://www.ehitusfoorum.com/viewtopic.php?f=9&t=12859

Mida tähendab plussenergia maja?

Plussenergia maja tähendab, et omanik võib hoone poolt toodetud energia ülejäägi energiavõrku tagasi müüa, ehk hoone ekspluateerimise käigus tekib kulu asemel tulu. Eesti oludes eeldaks see kodutarbijat toetavat energiapoliitilist otsust ja seadusandlikke muudatusi. Plussenergia maja väljendab uudset mõtteviisi, mida juba juurutatakse nii Euroopas kui mujal maailmas.

Elumaja ehk passiivmaja standardile vastava moodulmaja väljatöötamisel oli üheks lähtekohaks, et seda kontseptsiooni saaks tulevikus edasi arendada plussenergia maja loomiseks.

Nullenergia maja tähendab, et selle kasutamisel ei kulu rohkem energiat, kui hoone ise toota suudab.
http://www.bioneer.ee/bioneer/kohalik/aid-4915/Rotermanni-v%C3%A4ljakul-esitletakse-innovaatilist-nullenergia-moodulmaja


http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/02/nullenergia-maja-tahendab-et-selle_15.html

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/02/nullenergia-maja-tahendab-et-selle.html

Nullenergia-maja kasutab vaid nii palju energiat, kui hoone ise toota suudab.
http://www.ehitusuudised.net/Default.aspx?ArticleID=f66fc14f-7cf3-4bd5-a3e9-fb87be01dd1d

Et kui suure energiasõltumatuseni on võimalik jõuda plussenergiamaja kontseptsiooni arendades ja laiemalt juurutades.
http://www.bioneer.ee/bioneer/arvamus/aid-6537/M%C3%B5tteid-rehielamust-passiivmajani-ja-kaugemale


http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf
Strandberg ütles:
Kui 130 m2 suuruse hoone energiakulu
on 300 kWh/m2 aastas, vajab see võimsust
10 kW (kilovatti); sama suure energiat
säästva hoone puhul on sama näitaja aga
vaid 1 kW!

Kui ühe
hoone või korteri maksimaalne energiatarbevoog
oleks 1–2 kW, kerkib paratamatult
küsimus, kas selle katmiseks on vaja kindlasti
liituda suure energiavõrguga või tsentraliseeritud
energiatootmissüsteemiga. Minu
seisukoht on, et tuleviku talumaja võiks olla
oma energiavarustuses maksimaalselt autonoomne.
Selleks on piisavalt energiavooge,
kasvõi päikest-tuult.

http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Plussenergia maja tähendab seda,et selles majas toasoojus ja elekter on tasuta.
Kõikse odavamalt ökomaja-plussenergia maja saab siis kui:
1.Ehitada põhumaja
2.ja sellele paigaldada ise ehitatud elektrituuliku
3.ja ise ehitatud päikesepaneelid
4.ja ise ehitatud maasoojus pumba:
1.www.savikodu.pri.ee ehitusmaterjalidele kulub vaid 20 tuhat krooni,kuna maja ehitatakse talgute korras siis ehitajad teevad tööd tasuta.
MAJA KÄTTE 20 000 KROONIGA!!!!!
2.Kõikse odavamalt saab katuseharja elektrituuliku(Rooftop windturbin)http://www.scoraigwind.com/ siis mil toda ise ehitada.www.otherpower.com http://www.scoraigwind.com/
Kursused:
"How to build a wind turbine"
Workshop courses - Calendar of upcoming courses
http://www.scoraigwind.com/navbar.htm
http://scoraigwind.blogspot.com/2010/01/course-in-leitrim-ireland-soon.html
http://www.i-love-windpower.com/00%20Workshop%20rev01/02%20WS%20-%20Denmark%202009/WorkshopBrande.html
http://www.i-love-windpower.com/00%20Workshop%20rev01/01%20WS%20-%20Helvoirt%202008/WorkshopHelvoirt.html
http://www.reporter.ee/2009/04/30/leiutaja-lembit-pani-oma-puugaasi-mosse-leekima/
3.Päikesepaneelide ise meisterdamine Eestis on hoogu võtmas,www.saklubi.ee ja nende valmistamise kursused samuti:
http://ttysak.blogspot.com/2009/12/christmas-with-ttu-sak.html#comments
http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html
http://www.instructables.com/id/Build_a_60_Watt_Solar_Panel/
http://www.instructables.com/id/DIY-Solar-Panel/
http://www.instructables.com/id/How-To-Build-A-Solar-Panel/
4.http://www.ehitusfoorum.com/viewtopic.php?f=9&t=12859

Mida tähendab plussenergia maja?

Plussenergia maja tähendab, et omanik võib hoone poolt toodetud energia ülejäägi energiavõrku tagasi müüa, ehk hoone ekspluateerimise käigus tekib kulu asemel tulu. Eesti oludes eeldaks see kodutarbijat toetavat energiapoliitilist otsust ja seadusandlikke muudatusi. Plussenergia maja väljendab uudset mõtteviisi, mida juba juurutatakse nii Euroopas kui mujal maailmas.

Elumaja ehk passiivmaja standardile vastava moodulmaja väljatöötamisel oli üheks lähtekohaks, et seda kontseptsiooni saaks tulevikus edasi arendada plussenergia maja loomiseks.

Nullenergia maja tähendab, et selle kasutamisel ei kulu rohkem energiat, kui hoone ise toota suudab.
http://www.bioneer.ee/bioneer/kohalik/aid-4915/Rotermanni-v%C3%A4ljakul-esitletakse-innovaatilist-nullenergia-moodulmaja


http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/02/nullenergia-maja-tahendab-et-selle_15.html

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/02/nullenergia-maja-tahendab-et-selle.html

Nullenergia-maja kasutab vaid nii palju energiat, kui hoone ise toota suudab.
http://www.ehitusuudised.net/Default.aspx?ArticleID=f66fc14f-7cf3-4bd5-a3e9-fb87be01dd1d

Et kui suure energiasõltumatuseni on võimalik jõuda plussenergiamaja kontseptsiooni arendades ja laiemalt juurutades.
http://www.bioneer.ee/bioneer/arvamus/aid-6537/M%C3%B5tteid-rehielamust-passiivmajani-ja-kaugemale


http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf
Strandberg ütles:
Kui 130 m2 suuruse hoone energiakulu
on 300 kWh/m2 aastas, vajab see võimsust
10 kW (kilovatti); sama suure energiat
säästva hoone puhul on sama näitaja aga
vaid 1 kW!

Kui ühe
hoone või korteri maksimaalne energiatarbevoog
oleks 1–2 kW, kerkib paratamatult
küsimus, kas selle katmiseks on vaja kindlasti
liituda suure energiavõrguga või tsentraliseeritud
energiatootmissüsteemiga. Minu
seisukoht on, et tuleviku talumaja võiks olla
oma energiavarustuses maksimaalselt autonoomne.
Selleks on piisavalt energiavooge,
kasvõi päikest-tuult.

http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf

Anonüümne ütles ...

täitsaputsisonelektrikomadega