esmaspäev, 1. märts 2010

Mart Kadastik on hirmul, ja asja eest

Väljavõte tänasest Postimehest.

Reformierakonna meedianõuniku Ingrid Veidenbergi protežee ja arvatav sekspartner Mart Kadastik on hirmul oma tänases Postimehes avaldatud arvamusloos, kuna Milano kohus mõistis inimese eraelulist infot vahendanud internetiteenuse pakkuja juhid tingimisi vangi.

See internetiteenuse pakkuja polnud küll Postimees ja vangi ei mõistetud Kadastik, vaid tuntud meediafirma Google'i juhid, ent, nagu Kadastik kirjutab, võidakse edaspidi hakata massiliselt Google'i vastu valuraha nõudeid esitama. "Sadade, tuhandete kaupa. Mitte ainult Google'ile, vaid kõigile, kes ühel või teisel kombel valdavad ja haldavad internetikeskkondi. Sealhulgas Postimees ja Delfi. Nõuetest võib kujuneda niisama hea äri nagu on (oli) Google ise," kirjutab Kadastik.

Kuldsed sõnad Kadastikult, ma ütleksin, ja tundub, et ta püksid sõeluvad juba püüli, et ta üle pika aja on võtnud vaevaks ühe tõsiselt võetava kirjatüki valmis meisterdada. Häda, nagu öeldakse, ajab ka härja kaevu, ühest vuntsilisest rääkimata. Mis peaks olema hea uudis kõigile neile, keda Eesti väljannete kommentaariumides on alandatud ja mõnitatud. Kusjuures, olgu mainitud, et Harju maakohus taastas ka minu kaebuste menetluse Postimehe ja Õhtulehe vastu (mille kohtunik lõpetas millegipärast pelgalt seetõttu, et ma õigel ajal kohtusse ei ilmunud, kuigi teatasin ette, et ei saa tulla), mis oli ajendatud peamiselt nende lehtede kommentaariumides ilmunu pärast. Kuhu võib lisada ka Delfi, mis kasutas rõõmuga teise õnnetust ning teenis selle pealt kopsakat tulu. Jah, justnimelt tulu on see, mille nimel on veebimeedia hoidnud elus neid peldikuseinu, kus inimesi valimatute väljenditega materdatakse, ja mida see veebimeedia ise vabaks ajakirjanduseks nimetab.

Ühtlasi on Kadastiku jutt ja selles ohtralt tsiteeritud Milano kohtu otsus kergenduseks paljudele blogijatele: Google'i veebiruumis avaldatud sisu eest vastutab teenusepakkuja ehk Google ise. Või, nagu Kadastik kijeldab, võib Google'it pidada linna keskväljaku omanikuks, kes korraldab keskväljakul toimuvat ning teenib selle pealt tulu. Ning blogijad on, piltlikult öeldes, isikud, kes seisavad keskväljakul ja avaldavad seal oma arvamusi. Kui seni on Google kui keskväljaku omanik näidanud näpuga inimeste peale, kes keskväljakul seisavad, siis pani Milano kohus vastutama keskväljaku omaniku.

Või nagu Irja on öelnud: veebimeediat saab võrrelda kõrtsmikuga, kes kutsub kohale karja külalisi, joodab nad täis ja annab neile siis relvad kätte ning müüb pealtvaatajatele pileteid verisele etendusele, mis sellele järgneb. Kui seni on veebimeedia nagu Delfi, Postimees või Google püüdnud väita, et kõige eest vastutavad külalised ise, on kohtud olnud üha enam teistsugusel seisukohal. Mille tõttu Kadastikud siin ja sealpool piiri ongi hirmul. Väga hirmul. Ja tundub, et asja eest.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

...Mis peaks olema hea uudis kõigile neile, keda SELLES BLOGIS SIIN on alandatud ja mõnitatud...

Anonüümne ütles ...

Ma eitea mida siin Urrol rõõmustada. Kui tema materdatud inimesed siin hakkaksid temalt raha nõudma, siis kust kuradi urruaugust ta selle papi välja imeks?

Anonüümne ütles ...

tegin siin väikest statistikat. olen ligikaudu kuu aja jooksul esitanud oma soovipalvet, et inno:
a) käsitleks ühistranspordi piletihindade tõstmist pealinnas mis leidis aset veebruari algul (hiljem on kuu aja jooksul olukord veelgi mornimaks läinud ning lisaks piletihindade tõstmisele on ette nähtud ka ühistranspordi liikluse harvendamine);
b) paneks blogi vasakusse serva küsitluse kus saaks hääletada, kas tallinna praegune linnavalitsus, kes ühistransporti suretab, on kari mölakaid või mitte;

* esimest korda kirjutasin oma murest tallinna ühistranspordi pärast sissekande "Eesti töötu, naerata, Financial Times kiidab sind" all 31. jaanuaril.
* seejärel olen iga sissekande all inno tähelepanu juhtinud sellele, et tallinnas võimulolevate poliitikute sammud väärivad kriitikat ning soovinud, et inno siin blogis arutleks selle üle, kas on õige majanduskriisi ajal ühistranspordi piletihindasid tõsta ja ühistranspordi liiklust koomale tõmmata.
* olen selgitanud, et selline ühistranspordi ruineerimine tõmbab eesti majandust sügavamale sohu, kuna inimestel pole enam raha bussipileteid osta ja nad ei saa seetõttu hommikuti tööle sõita. lisaks sellele ähvardab neid, kel veel piletiraha on, ühistranspordi harvenedes oht tööle hiljaks jääda ja vallandatud saada.
* erandina osutasin ühel päeval tähelepanu ka sellele, et tallinna munitsipaalsherif henrik normann on käitunud ametipositsioonile sobimatult ning et temagi vääriks eraldi kriitikat.

kokku olen oma muret tallinnas toimuva pärast avaldanud 226 järjestikkuse siinse sissekande all.

kahjuks on minu palved jäänud hüüdja hääleks kõrbes.

INNO, KAS SUL HÄBI EI OLE VAIKIDA SAMAL AJAL KUI KESKERAKOND VÕTAB PEALINNAS ETTE EESTI LÄHIAJALOO KÕIGE MAJANDUSTÕÕNESTAVAMAID SAMME?

murelik tallinlane :(

Anonüümne ütles ...

“Ingrid jalutas siis sisse mu kabinetti,” meenutab Kadastik. “Mul on ninasõõrmetes see hetk meeles: mõnusalt erutav vituhais tuli temaga kaasa... Vaevalt et mingi tõeline karakull, aga mingi suur kasukas oli tal püksis küll.”