esmaspäev, 1. märts 2010

Ansipi majanduspoliitika tulemus: viimased ettevõtted lähevad võileivahinna eest

Väljavõte Äripäeva veebist.

Vanarahva tarkus ütleb, et tasuta lõunaid pole olemas. Ent Eesti valitsus Andrus Ansipi juhtimisel on üritanud viimastel aastatel väita ja tõestada midagi muud: et head välismaa onud, kelle perset on vaja lakkuda, on suured heategijad ja armastavad Eestit. Nüüd on see armastus siis näha: kriisis tõmmati viimanegi raha välja, hinnad kukkusid ning Eesti ettevõtted võetakse võileivahinnaga üle. Ikka nii, et välismaalased saavad omale vara, eestlastele jäävad kohustused.

Öeldakse, et kapitalil pole kodumaad. Ent viimane kriis näitab, et on, ja kuidas veel. Kui Islandi pangad, mis toimetasid üle maailma, raskustesse sattusid, siis oli see ainult islandi rahva probleem, kellele teised rahvad oma nõudmisi esitavad. Niisamuti on ka Eestis ja teistes Balti riikides: suured Skandinaavia pangad tõmbasid raha välja sama kiiresti nagu see oli sisse tulnud, tekitades majanduses kaose ning võimaldades oma klientidel, suurtel Skandinaavia ettevõtetel Balti riikide ettevõtteid ja kinnisvara võileivahinnaga kokku osta. Kohvik ennustas, muide, sellist arengut juba mitu head aastat tagasi. Eesti valitsus vaatab seda nõutult pealt ja ei oska muud teha kui riigikassa täitmiseks makse kergitada, muutes eesti rahva niigi keerulise olukorra veel raskemaks. Mistõttu eestlastest saavad jälle orjad, seekord laenu- ja maksu-orjad pikkadeks-pikkadeks aastakümneteks. Ja Eesti peaminister, kellele on välismaal mett moka peale määritud, ütleb: aga ise te ju seda tahtsite!

Mis juhtuma hakkab, on see, et nii nagu paarsada aastat tagasi, hakkavad ka nüüd eestlased oma maalt massiliselt ISE lahkuma siinsete raskete olude, orjuse tõttu. Ja Euroopa Liit, mis otsib kohti, kuhu paigutada massiliselt sisse trügivaid immigrante, leiab selleks sobiva olevat rahvast tühjaks jooksva Eesti. Nii nagu pärast II ilmasõda, kui Läände emigreerunud eestlaste asemel toodi sisse suurel hulgal esialgu Venemaa eestlasi, aga siis pesuehtsaid venelasi. Loodus, nagu öeldakse, tühja kohta ei salli.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See protsess on sõltumatu, olgu peaministriks kes tahes. Urro muidugi tahab väita, et kõik Eesti ettevõtted on välismaale maha müüdud just Ansipi ajal. Kust küll õnnetule Urrole leida lugejaid, kel oleks haugi mälu - nagu ta ise unistab?

Anonüümne ütles ...

..väikeaktsionär my ass...aktsiate tagasiostmise raha võetakse Norma enda pangakontolt, jaotamata kasumit dividendideks ei jagata..seega aktsionärid müüvad aktsaid omaenda raha eest..ja loomulikult on ka riik kohe saama peal..tulumaks jms..
..ja saavadki väikeaktsionärid ühtlasi ka oma majalaenud-liisingud rootsi pankadele tasutud...

* orjadeks tagasi, marss..

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et I/I, kes promovad emigreerumist, ise nii visalt siin sitsivad. Saan aru, et pärandus on laiaks löödud. Mis enam siin kinni hoiab? Vaba ajakirjandust peaks ka vabal välismaal olema lihtsam teha. Või saavad nad siiski aru, et pole välismaal konkurentsivõimelised. Ainuke lahendus on lunida kohalikult mastaapselt munitsipaalpoliitikult maksumaksja raha. Kas poleks eetiline sellest loobuda?

Anonüümne ütles ...

Konkurentsivõimelised millega? Türja "luuletuste" ja Urro ntx majandusteemaliste "analüüside" treimisega? Need ju isegi ei aja naerma, et oleks mingi šanss näiteks stand-up comedy skenel teatud nišš hõlvata.

Anonüümne ütles ...

ansip on ikka süüdimatu nähvits.
rumeenlased tõmbasid oma riigi vaesestanud punaliidrid (Ceauşescud) oksa, kas näksipeid ootab sama saatus?

Anonüümne ütles ...

urro, sa oled ikka peni, kes klähvimisega külarahva ära tüütab ja jalaga saad....

Anonüümne ütles ...

tegin siin väikest statistikat. olen ligikaudu kuu aja jooksul esitanud oma soovipalvet, et inno:
a) käsitleks ühistranspordi piletihindade tõstmist pealinnas mis leidis aset veebruari algul (hiljem on kuu aja jooksul olukord veelgi mornimaks läinud ning lisaks piletihindade tõstmisele on ette nähtud ka ühistranspordi liikluse harvendamine);
b) paneks blogi vasakusse serva küsitluse kus saaks hääletada, kas tallinna praegune linnavalitsus, kes ühistransporti suretab, on kari mölakaid või mitte;

* esimest korda kirjutasin oma murest tallinna ühistranspordi pärast sissekande "Eesti töötu, naerata, Financial Times kiidab sind" all 31. jaanuaril.
* seejärel olen iga sissekande all inno tähelepanu juhtinud sellele, et tallinnas võimulolevate poliitikute sammud väärivad kriitikat ning soovinud, et inno siin blogis arutleks selle üle, kas on õige majanduskriisi ajal ühistranspordi piletihindasid tõsta ja ühistranspordi liiklust koomale tõmmata.
* olen selgitanud, et selline ühistranspordi ruineerimine tõmbab eesti majandust sügavamale sohu, kuna inimestel pole enam raha bussipileteid osta ja nad ei saa seetõttu hommikuti tööle sõita. lisaks sellele ähvardab neid, kel veel piletiraha on, ühistranspordi harvenedes oht tööle hiljaks jääda ja vallandatud saada.
* erandina osutasin ühel päeval tähelepanu ka sellele, et tallinna munitsipaalsherif henrik normann on käitunud ametipositsioonile sobimatult ning et temagi vääriks eraldi kriitikat.

kokku olen oma muret tallinnas toimuva pärast avaldanud 226 järjestikkuse siinse sissekande all.

kahjuks on minu palved jäänud hüüdja hääleks kõrbes.

INNO, KAS SUL HÄBI EI OLE VAIKIDA SAMAL AJAL KUI KESKERAKOND VÕTAB PEALINNAS ETTE EESTI LÄHIAJALOO KÕIGE MAJANDUSTÕÕNESTAVAMAID SAMME?

murelik tallinlane :(

Anonüümne ütles ...

murelik tallinlane- ma armastan sind!

Anonüümne ütles ...

2010-03-01: 宇宙から見た、チリの大地震: sorae.jp国際宇宙ステーション(ISS)に滞在している野口聡一宇宙飛行士は3月1日、南米チリで発生した大地震後の首都サンティアゴを撮影し、自身の