neljapäev, 14. oktoober 2010

Eesti poliitika diskursus: lakkamatu võitlus rohelise koletisega

Eesti poliitika viimase 20 aasta diskursuse võib kokku võtta lausega: lakkamatu võitlus rohelise koletisega. Sest olgem ausad, võimalusi see roheline koletis maha võtta (ehk plats puhtaks lüüa, nagu kõlas üks varasem tuntud valimislubadus) on olnud mitmeid, alustades kasvõi lindistamise afääriga ja lõpetades kahtlase rahastamisega, ent ometi pole sellele järgnenud mingeid olulisi sanktsioone, vastupidi, selle asemel on ulatatud sellele rohelisele koletisele korduvalt käsi ning ta suurema sita seest välja aidatud. Et siis uue hooga tema nimega lapsi ja vanureid hirmutama hakata, pritsides sappi igaühe suunas, kes seda koletist lähemalt uurida või katsuda julgeb.

Võtame luubi alla viimase juhtumi. Äripäev tšekkas välja, et seda koletist rahastatakse Liecthensteinist, ühest sealsetest arvukatest rahapesukontoritest, ja et see raha pärineb Seppikute firmast. On avalik saladus juba aastaid, et läbi Seppikute firma tasutakse Kalevi kommivabriku hoone ilma konkursita rendileandmise "hüvitist". Uurijatele on puust ja punasest selgeks tehtud, millise kivi all on vähk peidus, ajakirjandus enam kaugemale minna ei saa, ent, üllatus-üllatus, ei prokuratuur ega kapo, kes muidu reageerivad iga puuksatuse peale, kes puistasid äsja nii mis jaksasid üht rohelise koletise liitlast, Pärnu linnapead Viisitamme pelgalt õhkõrnade vihjete peale, ei näe nüüd ühtäkki mitte mingit vajadust asja uurida. Seda olukorras, kus koletis oleks võimalik ühe hetkega seljatada. Miks? Miks ei uuri seda teemat juhtivad päevalehed, kel on ressursse palju rohkem kui Äripäeval? Ei pea olema raketiteadlane, et aru saada, et kui koletis maha võtta, kaoks enamiku juhtivate poliitikute jaoks kui mitte elu mõte, siis vähemalt peamine poliitiline agenda. Pole vist vaja hakata ette lugema kõiki neid nimesid, kes on põhjendanud oma poliitikas olemist pelgalt asjaoluga, et vastasel korral saaks võimule roheline koletis. Koletise mahavõtmise korral kaoks kolinal ajaloo prügikasti mitte ainult poliitikud, vaid terved erakonnad. Ajakirjandus, kes elatub selle koletise peedistamisest, kardab kaotada nii teemad kui lugejad. Tekiks kaos, mille tagajärgi ei oska keegi ennustada. Sestap on vaja seda koletist iga hinna eest võimul hoida, samal ajal teda usinalt tümitades. Hoides pillikeelt piisavalt pingul, aga mitte mingil juhul üle pingutades. Nõnda säilib status quo, lepitakse koletise valitsemisega pealinnas ning kõik on rahul: nii koletis ise kui tema kõige suuremad kaitsjad, kes avalikult nimetavad end tema suurimateks vaenlasteks. Ja nii on võimalik selle koletisega võidelda (platsi puhastada) ka järgmised kaks aastakümmet.

7 kommentaari:

ein Mensch ütles ...

Minu soovitus on valjale: ärge hääletage ühegi kartellipoliitiku poolt, on ta siis isamaalane, reform või keskerakondlane. Sellega te annate oma põhiseadusliku võimu, oma HÄÄLE vabatahtlikult ära ja pärast mida pole teil enam suurt midagi ütlemist.

Sest muidu jätkub kõik täpselt samas vaimus, allakäigutrepist üles. Tänapäeval on suurparteide poolt hääletamine sama mõttekas, kui poksimatshil pöidla hoidmine oma lemmikpoksijale, kui mõlematel neist on täpselt sama üks ja seesama mänedzher.

Boikoteerige täielikult valimisi! Küll siis näete, kuidas nad kõik paanikasse lähevad.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Valige mind.

ein Mensch ütles ...

Ma valiks teid hea meelega, lgp elektersaabtasuta, teist saaks suurepärane energeetikaminister:))

Nii, et andke aga aegsasti teada, kus ja mis.

Anonüümne ütles ...

Aga tee ära siis, Inno ja too Savisaare skeemid lagedale. Alustada võiks juba Metsamaa ajast, kus keskturu kasutamise eest Savisaar sai lisameelehead.

Anonüümne ütles ...

Ajalugu on näidanud, et mida rohkem Savisaart pekstakse seda parema tulemuse ta valimistel teeb. Enne seekordseid valimisi on Savisaart liiga vähe kiusatud. Et olukorda parandada tegi Savisaar need liigutused rahaga. hr Savisaarel ei olnud ju vajadust raha laenata ja eesti kõige professionaalsemalt poliitikult on narr eeldada, et ta 3M ära unustab. Ehk siis on see lihtsalt käik, et kallutada enda poole neid, kes kiusatule kaasa tunnevad.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

ein Mensch
Mina olen see milline on mu blogi.
Kui tahad valida mind siis palun väga:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/09/mida-tahendab-vabadus-ja-soltumatus-ehk.html

Anonüümne ütles ...

See on nüüd küll väga vägivaldne teemakäsitlus. Asi tegelt ju palju lihtsam: nii rohelisel koletisel kui armsal oravakesel on vastaspoole kohta kapis niipalju luukeresid, et piisab ühest telefonikõnest stiilis: kui seda asja nüüd lähemalt torkima hakkate, siis vaatame üle selle ja sele teema, millega teie seal ja seal hakkama olete saanud. Ja ongi vaikus majas. Enne valimis ei riski kumbi pool sellega, et vastaspoole kapiuks mingi lolli prohmaka tõttu irvakile vajuks...