laupäev, 19. veebruar 2011

Soomes on tõusmas võimule kohalik Iseseisvuspartei

Väljavõte hs.fi veebist.

Eesti kõrval toimuvad tänavu parlamendivalimised ka Soomes, 17. aprillil. Ning peafavoriidiks on - üllatus-üllatus - erakond Põlissoomlased (Perussuomalaiset), kelle vaste Eestis oleks Iseseisvuspartei, või teatud mööndustega ka Rahvaliit.

See tähendab üle aastakümnete olulist muutust Soome poliitikas. Nagu kirjutab Helsingin Sanomat, hääletas 2008. aasta kohalikel valimistel põlissoomlaste poolt vaid iga viies praegune toetaja. Põlissoomlaste toetus on kasvanud ligi 20%ni ja on kiiresti tõusuteel. Võrdluseks, samal tasemel on praegu ka toetus teistele suurtele erakondadele Soomes. Mis näitab selgelt, et soomlased pole rahul oma riigis toimuvaga. Igatsetakse muutusi. Muretsetakse samade asjade pärast mis Eestis: et otsustusõigus hakkab mujale kanduma.

Põlissoomlased on rahvuslik ja euroskeptiline erakond, mille esindajad on nõudnud näiteks Karjala tagastamist Soomele. Samuti toetavad põlissoomlased kohalike omavalitsuste tugevdamist, et kõik piirkonnad areneks võrdselt. Näib, et Soome-rindel läheb päris varsti põnevaks. Uueks Soome peaministriks pakutakse juba põlissoomlaste juhti Timo Soini't.

Kommentaare ei ole: