teisipäev, 12. juuni 2012

Eestit ootab Kreeka saatus pärast ELi toetuste äralangemist

Eestit tuuakse küll maailmale eeskujuks kui riiki, kes suutis läbi kärbete kulutusi piirata ja nii vältida langemist laenulõksu, kus praegu vireleb kogu Läänemaailm. Ühelt poolt on Eesti kiitjatel õigus: Eesti on tõesti suutnud pärast kriisi tekkinud august välja ronida. Teiselt poolt ei arvestata aga sellega, et ligi kolmandik Eesti SKPst moodustavad jätkuvalt eurotoetused, mistõttu aitas Eesti august välja euroraha. Samas on see ajutine tulu, mis ühel hetkel ära langeb. Nagu on näidanud varasemate euroabisaajate nagu Kreeka, Hispaania ja Iirimaa saatus, siis haigutab pärast eurotoetuste äralangemist kuristik. Miks? Sest neist eurotoetustest ehk ajutistest tuludest makstakse muu hulgas kõrgemaid pensione ja riigiametnike palku ehk siis püsivaid kulusid.

Kui vaadata ka euroabi Eestis, siis on see läinud valdavalt kivisse ja rauda. On remonditud koolimaju, millest osa juba kinni pandud. On ehitatud sildu, mis kuhugi ei vii ja nn kergliiklusteid, kuhu ei satu maapiirkondade kiire tühjenemise tõttu varsti enam ühegi inimese jalg. On ehitatud kiigeplatse ja külakeskusi küladesse, kus ei ole varsti enam ühtegi hingelist.

Tõenäoliselt läks Kreekasse ja Iirimaale mõeldud euroraha täpselt samasse auku, ehk ei aidanud tegelikult kaasa tööhõive ja elatustaseme parandamisele pikemas perspektiivis. Siis pole ime, et peale eurotoetuste äralangemist on poliitikud sunnitud kukkumise vältimiseks võtma laenu, sama saatus ootab mõne aasta pärast ka Eestit. Muide, enne kriisi peeti Hispaaniat ja Iirimaad kogu Euroopa suurteks edulugudeks, nagu nüüd Eestit ja teise Balti riike.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Või eesti elatub euro toetustest?

See on vale!!!

Me maksame maksudena euroliitu viis korda rohkem raha kui sealt erinevate toetustena tagasi saame.

Inno ütles ...

Vastupidi, Eesti saab 5 korda rohkem kui maksab:
Eesti saab eelarveperioodi jooksul EL eelarvest 4,5 miljardit eurot (2004 püsihinnad; nominaalselt hinnanguliselt 4,8 miljardit eurot), millest ligikaudu 3,3 miljardit läheb regionaalabiks, ca 0,6 miljardit maaellu, ca 0,5 miljardit põllumajanduse otsetoetusteks. Eesti maksab EL eelarvesse ca 0,9 miljardit eurot 7 aasta jooksul.
Allikas: http://www.kairo.vm.ee/est/eesti_euroopa_liidus

Anonüümne ütles ...

Eesti teeb rehepappi nagu muiste. See nuts saab ilusti soo peale maha maetud. P2rast ise ka ei leia. Ei midaug uut.

Anonüümne ütles ...

Eesti maksab euroliitu kohutavalt rohkem raha kui euroliit eestile!!!

1. Poliitikud ja ametnikud valetavad.

2. On vahe, kas on väljamakstud raha või on väljamaksmisele lubadut raha. Kui palju rahast läheb eesti kodakondsetele ja kui palju läheb välisfirmadele???

3. 2010. aastal sai eesti eurotoetust 0,6 miljardit krooni, euroliitu maksti maksu 9,7 miljardit krooni.

Anonüümne ütles ...

Lisaks - maksab iga eestlane tegelikult ka varjatud euromakse - need (näiteks suhkru-) tollid mille tõttu tooted on nede tegelikest hindadest tunduvalt kallimad lähevad importivate riikide või siis EL kukrusse.
Natuke arvutusi tehes saame me ainult suhkrust sadu miljoneid kroone aastas, mida meie inimesed hinnatõusuna EL-ile maksavad. Lisaks veel tehnika jm.

Anonüümne ütles ...

Siin sa Inno eksid!Iga riik üritab näidata ,et ta saab rohkem kui ära annab.Nüüd tekib küsimus kus kohast siis Brüssel selle raha peaks võtma ,nad ei tooda ju midagi?!Neil on endil juba 50 000 peaga armee toitmiseks ulmelised kulud.Võin ka vastata.Süsteem on väga peenelt üles ehitatud.Kooritakse see maksudena iga EL-i liikemsriigi kodaniku taskust.Esmajärjekorras on maksustatud kütus ja elekter ning see on kõik tõusvas suunas. Ei tea täpselt kuidas nad säält, erinevate maksunimetuste alt, oma papi kätte saavad aga seda, et saavad on kindel.Autokütuse kõrged hinnad ei kõigu ainult Eestis ,ilma ,et keegi tsisterne täidaks vaid kõikjal EL-i riikides.Samas on Emiraatides üle euri liitri hind odavam.Kas siis transport oleks säält nii kallis?Vaevalt küll ,maksud on need mis tõstavad autokütuse hinda!EL on ametnike paradiis.Selleks ,et riike sinna saada ,osteti üles riikide juhid.Selleks ,et riike koorida ,palgati palgati ülesostetud riigijuhid.Aga ei eksisteeriks riiki ilma elaniketa ,ega eksisteeriks ka EL-i riikideta.Sellepärast võib kindlalt öelda ,et ei kao see Kreeka säält kusagile kuna sinna makstavad summad on köömes selle kõrvalt mida säält tegelikult Brüssel koorib!Kreekaga on muidugi ka teine teema.400 miljardit kataks Kreeka 10a eelarve ilma igasuguse maksutulu laekumiseta.Millegipärast on seda ikka vähe!Kaldun arvama ,et kreeklane ei olegi seda raha näinud vaid see kanditakse kusagile mujale!