neljapäev, 14. juuni 2012

Keskerakonna telgitagused Irja moodi 1

Kuna Inno heietab oma mälestusi Keskerakonnast ja selle legendaarsest juhist Edgar Savisaarest Titeblogis, siis tekkis ka minul kihk veidi ajas tagasi vaadata ja panna kirja omad mälestused. Ei hakka Innoga Titeblogis konkureerima ja kirjutan siia.

Niisiis. Keskerakond - kunagine unistuste saar, kus kõrgusid pudrumäed ja voolasid piimajõed. Või oli see ikkagi nii?

Kes lugenud Orwelli "Loomade farmi", teab hästi selliseid tegelasi nagu sead Old Major, Napoleon, Snowball ja Squealer. Vana Major oli siis see siga, kes Loomade Farmi ideele aluse pani, Snowball ja Napoleon need, kes võimu haarasid, ja Squealer see, kes kahe eelmise teguviisi õigustas ning kõik musta elegantselt valgeks rääkis. Hiljem võttis Napoleon kogu võimutäiuse endale ja tembeldas vana kamraadi Snowball'i reeturiks.

Kui ma mõtlen Keskerakonnale nüüd, kus ma olen aru saanud, et pudrumäed olid tegelikult s...hunnikud ja piimajõed röga ja liga, mida on neetult raske talla küljest lahti raputada, siis meenutab ta mulle üha enam sedasama Loomade farmi - ajal, kus seal on võimu haaranud järjest tüsenev siga nimega Napoleon, kelle teguviise on igal sammul õigustamas end kõnelemise ajal küljelt-küljele kõigutav viiksuv lipitseja Squealer.

Miks loomad Loomade farmi edusse uskusid ja jätkasid uskumist ka siis, kui igale normaalse aruga mõtlevale olendile oli ammugi valusalt selge, et neid lihtsalt kasutatakse ära ja nende raske töö ja vaeva vilju naudivad sead? Aga seepärast, et sead olid koolitanud välja karja lambaid, kes summutasid kõik kriitilised sõnavõtud kisakooriga: "Four legs good, two legs bad!". Samasugune lambakoor on ka Keskerakonnal. "Savisaar hea, Ansip halb!" määgivad lambad. "Keskerakond hea, Reformierakond halb!". Mitte et teised erakonnad sellest süüst puhtad oleksid. Vahel ületab Reformierakonna ja IRLi lambakoor Keskerakonna lambakoori määgimist mitmekordselt. Lihtsalt teistel erakondadel ei ole seda ainsat, võimutäiust haaranud Napoleoni, kel alati õigus. Teistel erakondadel on sigade konkurents, mis ei lase ühel seal liiga võimsaks muutuda. Reformierakonnas on praegu sigade mäsu, kus tajutakse senise liidri (vana sea, kui soovite) nõrkust ja noored sead on parasjagu ametis teineteisel liidripositsiooni nimel kõride läbi närimisega.

Aga Keskerakonnal on Napoleon (Savisaar) ja Squealer (Toobal). Savisaarel (Napoleonil) on alati õigus ja Toobal (Squealer) suudab iga Savisaare musta sammu valgeks rääkida. Seepärast ta nii hästi suuvoodriks sobibki. Despootlik valitseja vajab suuvoodrit hädasti, sest ta ei saa ju ise igale poole joosta ja oma tegusid põhjendada, õigustada, selgitada. Napoleon peab säilitama väärikuse, jääma karismaatiliseks ja müstiliseks, et tema alamatele jääks võimalus konstrueerida temast just sellist portreed, nagu tema seda soovib. Et nende juhil ei ole pahategudega, mida talle omistatakse, mingit pistmist. Et kõik halb, mida tema kohta räägitakse, on alatu laim, mida levitavad reeturid.

Kui Keskerakonnast lahkusid Laanet ja teised demokraadid, siis olid nende senised teened erakonna ees unustatud. Korraga räägiti vaid maksmata liikmemaksust - nagu Loomade farmis, kus kunagisest lahingukangelasest Snowball'ist, kes Napoleoniga konkureerima kippus, sai üleöö reetur, kes kõiges süüdi oli.  Samamoodi on Savisaar Squealer-Toobali suu läbi nüüd reeturiteks tembeldanud oma kunagised kaaslased Laaneti, Vakra, Oviiri, Toomasti ja co.  Ainult seepärast, et nad tahtsid konkurentsi võimu nimel nagu see on teistes erakondades. See eristabki Savisaart teistest erakonnajuhtidest - ta on nagu Napoleon, kes ei salli enda kõrval ühtki ambitsioonikat siga. Ainult enda tegude õigustajat, truud ja lipitsevat Squalerit kannatab ta.

Lisaks oma tegude õigustajale on iga Loomade farmi juhil ka oma koertekari, kes valmis lõrisema kohe, kui keegi juhi autoriteeti vaidlustab. See koertekari on tegelikult igal erakonnal ja teeb oma hirmsat häält kommentaariumis. Nii et selle poolest pole Keskerakond üldse erandlik.

Küll on teistest erakondadest raske leida sellist juhtsiga nagu Savisaar. Kas Ansip võiks olla Napoleon? Kui jah, siis ta on selline Napoleon, kel on mitu kaasvalitsejat ja kes peab oma võimu pika hambaga jagama. Praegu meenutab ta mulle kõige rohkem vana ja nõrka Napoleoni, kelle trooni jalamil peavad verist võitlust võimujanused noorsead - Meikar ja Michal.

IRLis on noorsead Vaher ja Reinsalu juba vana sea Laari kõri läbi närinud ja võimu haaranud. Eks nad omavahelises võitluses selgitavad, kummast saab Napoleon ja kummast Snowball.

Sotsid on vast ainus erakond, kust me traditsioonilist Napoleoni ei leia. Mikser on ju endine Squealer Savisaare õukonnast ja Squealerist ei saa kunagi Napoleoni - see on looduse seadus, Squealer jääb Squealeriks, põhjendajaks, selgitajaks, vabandajaks. Temast ei saa kunagi head juhti. Seepärast on sotsid natuke õnnetus olukorras - isegi kui nad peaks kunagi valitsusse saama, siis jäävad nad Mikseri juhtimisel alati mängima teist viiulit. Alatisteks Squealeriteks.

Kuid mis saab Keskist? Järjekordsed reeturid on välja pekstud ja Loomade farmis justkui jälle kõik kontrolli all? Kuni Napoleonil veel kroon peas ja spekter käes püsivad, jah. Sest Squealer'eid on seal nii palju, et tapab - kui Toobal vangi pannakse, siis hõivab ta koha Kutser või Riibe või mõni teine viiksuv lipitseja. Saab näha. Kuid kui Savisaar sussid püsti viskab? Siis jooksevad "four legs good, two legs bad" määgivad lambad nii, et jalad rakkus, mõne teise autoriteetse juhi tiiva alla, et seal uus laulujoru vallale lasta. Sest ka lambad jäävad alatiseks lammasteks.

4 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Nojah aga lambad on alati olnud lambad ja sa ei saa neid selles süüdistada sest neile meeldib olla lambana. Sama lugu huntidega,ega hundile saa ette heita,et lambad on nõnda maistvad.Kuda sa ütled hundile:"Ära söö lambaid!" Narr oleks see ju.
Lahendus loole:
MASINAÜHISTUD PÄÄSTAKSID EESTI KÜLA:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/10/pollumehed-masinauhistud-paastaksid.html

http://www.e24.ee/?id=321196

Taani põllumeeste edu tagavad ühistud
http://www.maaleht.ee/news/misc/aastapollumees/taani-pollumeeste-edu-tagavad-uhistud.d?id=60458160

Taluliit aitab uusi ühistuid luua

http://www.maaleht.ee/news/maamajandus/maamajandusuudised/taluliit-aitab-uusi-uhistuid-luua.d?id=63926135

Ühistuline ühiskonnakorraldus on alternatiivne sotsiaal-majanduslik ühiskonnamudel kapitalismile.
https://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=42&artid=47183#.T3JcRKUHBDk.blogger
Elagu ühistupõhine haridus ja majandus.
http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=773603

Anonüümne ütles ...

Savisaare imemisest on vist ikka p2ris paljudel halb maitse suus.

Anonüümne ütles ...

"Samasugune lambakoor on ka Keskerakonnal. "Savisaar hea, Ansip halb!" määgivad lambad. "Keskerakond hea, Reformierakond halb!". "

Kas on juba meelest läinud, et mitte väga ammu olite ka ise selles kooris küvad määgijad?

Anonüümne ütles ...

määgimisest halb maitse suus? Nyyd on vaja määgida, et vaadake kuidas teised määgivad.


Ja Savisaar loeb ja muheleb. Irja punased huuled ja minikleit ... ei noh ... ma ei tea ...

Kui ei oleks oma päritud raha vastutustundetult Hay Adamsi hotellis rikkurit mängides ära aelenud, ehk ei oleks pidanud end Ninasarviku lambaks hakkamisega alandama?