reede, 1. veebruar 2013

Hoiatus: Eesti järgnevad 20 aastat on üks suur kärbe

On kurb, aga tõsi, et Eesti elu järgnevad 20 aastat on üks suur kärbe. Miks? Sest kui kärpima hakata ei lõppe see enne kui saabub mõni tõsisem välis-šokk. Ja nagu näitab elu, juhtuvad sellised asjad (elu läheb paremaks) pigem hiljem kui varem, siis pole muutust oodata enne 20 aastat. Olgu vahemärkusena öeldud, et NLiidus oodati paremat elu 70 aastat, aga ei jõutudki ära oodata. Nii et kinnitagem rihmad, sõbrad.

Paljud nutikamad eestlased, eriti noored on selle asja vaistlikult ära tabanud ja neid pole mõtet selle eest risti lüüa. Elame ju vaid kord. Enamik inimesi oleks ära põgenenud välismaale kui nad oleks teadnud, mis õudused neid NLiidus ootavad ja pole kuulnud, et keegi oleks oma otsust kahetsenud. Pihem on kahetsenud need, kel ühel või teisel põhjusel polnud võimalik põgeneda. Kurb tõsiasi on see, et Eestis on inimesi hoidnud vaid asjaolu, et siit on olnud raske ära minna. Praegu pole lahkumiseks mingeid takistusi ja blondide hirvesilmsete eesti neidude nobedate näppude järgi on välisriikides jätkuvalt suur nõudlus.

Seda, et elu ei pööra niipea Eestis paremuse poole, näitab praegune elu, viimased 5 aastat. Inimesi lahkub üha rohkem välismaale, sest tööpuudus on kõrge ja palgad püsivad madalad. Madalate palkade ja tööpuuduse tõttu pole inimestel raha, et teha investeeringuid, luua uusi töökohti. Praegu pole uute töökohtade loomiseks raha ka välismaalastel, kes Eestis pigem koondavad töötajaid kui loovad uusi töökohti. Ja isegi kui neil oleks raha- mis mõtet on investeerida majandusse, mis aasta-aastalt kärbete mõjul koomale tõmbab. Investorid pole ometi lollid.

Kui investeeringuteks ja uute töökohtade loomiseks pole raha, siis ei tõuse ka inimeste palgad. See on surnud ring, millest niisama lihtsalt välja ei pääse. Ei päästa ka sotside või Savisaare tulek võimule, sest rong on liikuma lastud ja seda peatada pole võimalik, eriti Euroopa Liidus, kus kehtivad karmid piirangud eelarvedefitsiidi ja välisvõla osas. Ei aita ka välistööjõu sissevedamine, sest kui siin ei suudeta 4-5 korda madalama palga peal hoida kohalikku tööjõudu, siis mis veel välismaalastest tahta. Nad pole idioodid ja panevad kiiresti plehku Rootsi, Soome või Saksamaale, mis vajavad hädasti mustatööjõudu. Pigem tuleb arvestada sellega, et ühel hetkel lakkab Eestit viimased aastad vee peal hoidnud eurotoetuste vool, nii nagu juhtus Kreekas ja teistes Lõuna-Euroopa riikides, mistõttu on oodata veel üht korralikku negatiivset šokki.

Arvestades viimast 5 aastat, siis võib arvata, et ka järgmised vähemalt 20 aastat möödub Eestis kärbete tähe all. Kärbetele lisab hoogu elanikkonna kiire vähenemine ja vananemine. Praegu on jõudmas ülikooli nende aastakäikude lapsed, kus sündis rekordiliselt vähe lapsi. Sealt edasi on sündivus püsinud aastaid rekordiliselt madalal. Elanikkonna vähenemise ja sellega seotud maksulaekumiste vähenemise tõttu tuleb pidevalt tõmmata koomale riigiasutusi, seda eriti maapiirkonades. Pannakse kinni koole ja meditsiiniasutusi, mis omakorda sunnib inimesi lahkuma välismaale.

Mida ilusat siis Eestis võib olla järgnevatel aastatel ja mille nimel siin üldse elada? Vastu võiks küsida, aga millal on Eestis olnud lihtne elada? Nautige mitmekesist ja puutumata loodust ning tehke ja kasvatage lapsi, see ongi Eesti Nokia, nii on olnud see varem ja on see ka tulevikus. Mingit suurt raha ja majandust pole Eestis kunagi olnud ja seda ka siia ei tule, ajusid on selleks liiga vähe ja kriitiline mass ajusid läheb ära välismaale, või nagu Linnar Priimägi selle kohta tabavalt ütles: üdi on välja lastud. Samas pole seal midagi imestada, sest üdi on Eestist pidevalt välja lastud, Eesti on liiga väike selleks, et teha suurt teadust või kultuuri. Üht asja tahaks loota, et Eesti riik hakkab ükskord oma elanikele kodumaisest palgist maju ehitama, selle asemel, et korralikku metsapalki Narvas suurde ahju ajada. Nii nagu anti pärast vabadussõda inimestele maad ja metsa, et nad saaks omale ehitada maja, kuhu mahuks rohkem lapsi kui 1 või 2.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

õiged järeldused

Anonüümne ütles ...

Äärmiselt mõttetu on ennustada elu ette 20 aastat selles kiiresti muutuvas maailmas. Ja eriti veel siin imedemaal, kavalate eestlaste keskel.

Anonüümne ütles ...

Kohe aitaks läbi välispankade tohutul hulgal riigist raha väljavoolu peatamine.

Inno ütles ...

Eestis ei ole teadaolevalt ühtegi poliitikut, kes julgeks välispanku kasvõi näpuotsaga puutuda, enne ollakse valmis oma rahvas surma või pagendusse saatma. Pole ime, et 1939. aastal iseseisvus ilma püssipauguta ära anti, nüüd kordub täpselt sama asi, ainult veidi erineval moel. Kaotused on isegi suuremad kui 1940ndatel, seda sündimata laste ja põgenike näol.

Anonüümne ütles ...

Inno ,olen sinuga nõus!Väljaränne ja sündivuse kahanemine on hoopis valusam kui rahva poolt jõuga valitsuse ohjeldamine.See jätab pöördumatu tagajärje ja töötab igati multikultile kasuks.Analoog Iirimaale.Kuid iirlane on väga veriselt oma vabaduse kätte võidelnud ja nad teevad seda ueusti kui vaja.Eestlaselt seda oodata ei ole!Asjal on vaid üks hea külg ,kui peaksid eestlased piiritagant naasema siis nad juba oskavad oma õigusi nõuda.Siinsed ei tea sellest mitte midagi ,veelvähem valitsus oma rollist demokraatlikus ühiskonnas.