pühapäev, 24. veebruar 2013

Üks aus jutt Sergei Stadnikovilt

Väljavõte Delfi veebist.

Täna Delfis üks aus jutt ajaloolaselt Sergei Stadnikovilt vabariigi 70. juubeli tähistamisest Tallinnas täna 25 aastat tagasi. Ma julgen seda öelda põhjusel, et olin samuti seal kohal, Tammsaare pargis 25 aastat tagasi. Kus nõukogude võimu ustavad kannupoisid Trivimi Velliste ja Mati Talvik ajasid aastapäeva tähistama tulnud rahvast laiali. Mart Laari kohal polnud, aga nagu Stadnikov kirjutab, süütas mees kodus küünla. Praegune peaminister, endine kompartei funktsionär Andrus Ansip istus ilmselt samuti kodus pärast seda, kui oli Tartu rahu aastapäeval 2. veebruaril Tartus toimunud mälestusmiitingu koertega edukalt laiali ajanud. Sealt on pärit Ansipi kuulsad sõnad: "Keda koer korra näksinud on, ei tule enam tänavale."

Olgu öeldud, et mingit eelinfot selle sündmuse kohta 25 aastat tagasi kusagil ajalehes ei ilmunud. Infot asja kohta jagas raadiojaam Ameerika Hääl ning inimesed rääkisid seda suuliselt edasi. Ma ise tegin tol ajal kaastööd ajalehele Noorte Hääl ja kirjutasin sellest aastapäeva tähistamisest artikli Noorte Hääle toimetusele, aga seda ei avaldatud. Avaldamise keelas ära toimetaja Toomas Sildam, praegune presidendi kantselei töötaja. Minult võttis ta artikli vastu ja lubas, et avaldab selle. Ootasin ja ootasin, aga midagi ei ilmunud. Hiljem rääkisid Noorte Hääle inimesed, et Sildam oli KGB kaastöötaja.

Aga eks elus on ikka nagu Onu Remuse juttudes, et "üks võtab raha, teine annab naha, omanik saab märgi sappa, sootuks süütu kannatab".

Kommentaare ei ole: