laupäev, 2. märts 2013

Lugemissoovitus: Sami Lotila raamat Soome kolimisest

Sami Lotila värske raamat.

Poelettidele on jõudnud Sami Lotila uus raamat "Kasutusjuhend Soome" ehk käsiraamat igale Soome kolijale.

Raamat annab praktilisi näpunäiteks Soome hakkamasaamise kohta ning selles on rida intervjuusid Soome kolinud või seal töötavate eestlastega.

Lotila on tuntud oma hea kirjutamisstiili poolest, ta on Eesti ajalehtedes avaldatud Eesti ja Soome kultuurierinevusi kajastavate kolumnite autor. Tema kolumnid on olnud Eestis ühed loetavamad ja tekitanud kõneainet nii lihtrahva kui eliidi hulgas. Lotila julgeb öelda otse ja ausalt, seetõttu ma ei imesta, kui Lotila "teemaga" tegeleb vanas heas KGB stiilis isegi KGB mantlipärija Eestis, poliitiline politsei Kapo.

Igal juhul on praegu Eestist ära kolimine väga trendikas ning üheks eelistatumaks sihtkohaks on Soome. Soome riigi juhid on ühtlasi öelnud, et Soome on väga huvitatud Eestist saabunud inimestest - ma pole näiteks kuulnud, et mõni Eesti riigijuht oleks öelnud, et Eesti on väga huvitatud välismaalt saabunud töökätest. Ilmselt kõlaks viimane veidi totakalt, sest mida oleks Eestis välismaalt saabunud inimestele pakkuda: naabritest 4-5 korda madalamat palka ja olematuid sotsiaalseid garantiisid. Isegi kui palk on hea, varastatakse sind lihtsalt paljaks, sest valitsusel pole raha, et vargustele piiri panna. Nii nagu nõukogude ajal, nii ka praegu on Eesti jäänud omamoodi Project-X-iks, kus toimetatakse inimeste peal ellujäämiskatseid.

Kommentaare ei ole: