neljapäev, 25. juuli 2013

Eesti on väike Detroit

USA ühe endise juhtiva tööstuslinna Detroidi pankrot on tekitanud Eestis rida vastukaja: sellest kirjutas Postimehes Priit Pullerits, kes pani kõik vasakpoolse valitsuse süüks ning Päevalehes Matthew Crandall, kes tõi paralleele Eestiga, aga väitis, et kuivõrd Eesti rahandusega on kõik korras, siis Detroidi tulevik Eestit ei ohusta.

Ilus oleks öelda, et Eesti tulevik on roosiline, aga milleks ennast petta: tegelikult muidugi ähvardab Eestit vägagi Detroidi saatus. Ehk siis pankrot. Miks? Esiteks sai Detroidi allakäik alguse mitte vasakpoolsest valitsusest, vaid sellest, et inimesed ostavad võrreldes varasemaga vähem autosid ning kriis vähendas veelgi ostmist, mistõttu Detroit kui autotööstuse keskus kannatas. Tulemus oli see, et inimesed, eriti noored otsisid oma õnne mujalt, kus paremad töökohad ja kõrgemad palgad. Samad protsessid toimuvad praegu Eestis, olenemata riigi rahanduse väga heast olukorrast. Läbi iroonia prisma võib öelda, et ka Detroidi rahandus oli kunagi väga heas korras.

Eesti häda on vaene ja väike turg, mistõttu on väga raske luua edukaid ettevõtteid. Eestil on pikad ja edukad kogemused põllumajandusmaana, Eesti oli aastakümneid Moskva ja Peterburi toiduga varustaja, aga Euroopa Liit enam Eesti toitu ei vaja ning Vene linnade varustamise rolli on haaranud Soome ja Hollandi ettevõtjad. Eesti püüab end leida tehnoloogia vallas, aga see võtab aega, nõuab palju raha ja ei pruugi oodatud õnne tuua. Näiteks Skype, mis Eestis kanda kinnitas, on siit lahkumas, niisamuti muud edukad ettevõtted. Paljuski on põhjus rahas, sest mõned sajad kilomeetrid eemal makstakse inimestele 4-5 korda kõrgemat palka. Keegi ei taha olla see, kes viimasena tule kustutab, eriti noorte hulgas.

Nüüd edasi, kui noored lahkuvad ja maksumaksjaid jääb vähemaks, siis on selge, et vähenevad maksutulud. Ent vanad ja väetid jäävad alles, nende olukorra leevendamiseks tuleb hakata maksusid tõstma. Parempoolne valitsus maksude tõstmisest pole huvitatud, mistõttu tuleb võimule vasakpoolne valitsus. Nii juhtus Detroidis ja nii juhtub see Eestis. Vasakpoolne mõtteviis ja vasakpoolne valitsus pole mitte probleemide põhjus, vaid tagajärg.

Maksutõus sunnib omakorda lahkuma ettevõtjaid, mistõttu kaovad viimasedki töökohad, maksutulud kuivavad kokku ning järgnebki pankrot. Eesti pole sellest enam väga kaugel.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Peale rahvastikus vabanemist saaks eesti territooriumi lagedamad osad kendaeks golfi valjakuteks ymber disainida aga kysimus on selles mida teha nende saaskedaga? See saanb olema eesti suurmikaks probleemiks jargmisel sajandil.

Inno ütles ...

Sääskedest lahtisaamiseks tuleks sood ära kuivendada, rajades selleks drenaažisüsteemi. Sealt tulevat vett saab kasutada golfiväljakute muru kastmiseks.

Anonüümne ütles ...

See võiks nii olla aga kahjuks ei tule mingit pankrotti.Meil läheb ju hästi!Kas ei ole tuttavad sõnad?Kui riik käiks korra maoli ja toimuks valitsuse vahetus kes selle riigi uuesti üles ehitaks siis on lootust ,et karistatakse neid isikuid kes riigi põhja lasid.Ehk siis võetakse vastu seadused ja nende kontrollijad ning pannakse valitsus vastutama oma tegude eest.Hetkel on need isikud karistamatud.Ja mitte keegi neist ei taha kinni minna.See on põhjus miks midagi ei muutu ,sest hoitakse võimust kinni vahendeid valimata.Olen enam kui kindel ,et EKRE ei pääsegi parlamenti ,rääkimata valitsuse moodustamisest.Kallas valitakse presidendiks veel praeguse koosseisuga kuna Ilves paneb ameti maha enne valimisi.Edasi ei ole väga raske aimata mis juhtuma hakkab.Liiga palju on kaalul, võimust loobumine tähedaks pikki kohtuprotsesse ja mitte ainult valitsuse üle vaid kogu selle KGB kamba kes on kõik endile mugavad ametid soetanud.

Anonüümne ütles ...

Eest riik peaks korra maoli käima,kohe nii põhjalikult kui veel võimalik.Alles peale riigi puhastamist praegustest värdidest on midagi tulevikus loota.Paljud võrdlevad valtsust maffiaga,see ei ole päris õige.Valtsus on oligarhiline struktuur mida annab võrrelda diktaatoririikide valitsustega.Ka seal toimuvad "valimised" ja saadakse "valituks",omatakse "rahva mandaati".Eesti eripära on tohutu pugemine EU ees:poetakse kas või persse ja lakutakse varbavahesid ilma omanikult luba palumata...igaks juhuks......järsku jääb meelde ja peatakse meeles.Traditsioonilises mõistes kas eestis ongi üldse riiki?