reede, 11. detsember 2015

Vene eriteenistused on vallutanud presidendi institutsiooni?!

Väljavõte Nihilisti veebist.

Käesoleval nädalal läbistas Eesti meediapilti Nihilisti veebis avaldatud kirjutis (võib arvata, et seda riigi alustalasid kritiseeriva loomu tõttu avaldamiseks lihtsalt mujale vastu ei võetud), mis suures meedias lihtsalt üldises virrvarris läbi lipsas, ent mis on minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt seni kõige ulatuslikum paljastus, mis Eesti riigiasutuste kohta üldse on ilmunud, pannes pika puuga ära kõikvõimalikele Kapo poolt initsieeritud Pealtnägija nn paljastustele ning edestades ühtlasi Silver Meikari paljastust Reformierakonna rahastamise telgitaguste kohta.

Nimelt viitab presidendi kantselei endine töötaja, riigipea välis- ja julgeolekupoliitika nõunik Iivi Masso, et temast lahtisaamiseks kasutatid presidendi kantseleis KGB-le omaseid võtteid. Temast tehti Masso väljendi kohaselt collateral damage (seda väljendit kasutatakse, kui põhjendatakse mõne suurema eesmärgi nimel tekitatud kahju, näiteks laste massilist tapmist liitlaste vägede poolt Iraagi sõjas). Ühtlasi nimetab Masso presidendi meedianõunikku endiseks KGB kaastöötajaks, kelle ülesanne oli ja on näidata asju mitte nii nagu nad on, vaid nii, nagu "tahetakse". Ühtlasi viitab Masso endist KGB-last Juri Bezemenovit tsiteerides, et selle organisatsiooni töös oli arvamuste mõjutamine märksa olulisem kui info hankimine.

Masso keskendub oma artiklis küll põhiliselt enda lahtilaskmisele, vihjates muu hulgas, et nii tema väidetav armuafäär Ilvesega kui Evelini suudlused katusel polnud midagi muud kui kattevari Ilvese tegeliku salasuhte varjamiseks. Mis viimastel nädalatel on pakkunud meediale ohtralt kõneainet- presidendi pikaajaline armusuhe lätlanna Ieva Kupcega ja isegi võimalik ühine (sohi)laps.

Masso jutu ridade vahelt kumab aga läbi midagi veel jubedamat- asjaolu, et Eesti üks olulisemaid riiklikke institutsioone, presidendi kantselei võib olla langenud Vene eriteenistuste mõju alla. Sest pole ju saladus, et Vene president, endine KGB töötaja Vladimir Putin on käivitanud vana agendite võrgustiku. Sellest annab muu hulgas tunnistust Kapo ridadesse värvatud endiste KGB-laste massiline ülehüppamine viimastel aastatel. Nagu öeldakse, kord KGB-lane, alati KGB-lane. Ehk siis Sildam on tagasi "rivis" ning üks tema värsketest "töövõitudest" on eesti-meelsest Massost vabanemine.

Lisaks tasub meenutada, et Ilvest ennast ei võetud tema noorpõlve Moskva-meelsete vaadete pärast tööle raadiojaama Ameerika Hääl. Hirmus mõelda, kui ka Ilves ise on üks "nendest". On loogiline, et isegi kui see tõele vastab, ei saa Eesti riik seda tunnistada ja tehakse nägu nagu poleks midagi juhtunud. Samal ajal lekivad saladused ja kõik muu riiklikult oluline info. Pole võimatu, et Ilvese uus kallim Ieva Kupce on Vene eriteenistuste kaastöötaja ehk siis nö puusalt tulistades võib öelda, et Eesti omariikluse üks olulisemaid kantse, presidendi institutsioon on "üle võetud". Pole välistatud, et ka massiivne Edgari-peks pole midagi muud kui tähelepanu ärajuhtimine tegelikelt ohtudelt. Mis kaitsevõimest või Kaitseliidust me siin enam räägime, sõbrad, kui Kadriorg on läinud. Ülejäänud Eesti võtmine on nüüd ainult, nagu Lubjankal öeldakse, delo tehniki.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Püüame olla iroonilised, aga see ei täida eesmärki.
Presidendil ja tema aparaadil ei ole mingit võimu, kui ehk sümboolne. Selle "vallutamine" ei muuda meil siin küll mingeid jõuvahekordi

Tiiu ütles ...

ausalt öeldes olen üllatunud et te kgb ja lääne katkematust koostööst midagi ei tea ja sellest, kui suurelt valetati siis ja peargu...ning muutunud pole mitte midagi, ainult silt kommunism asendati liberalismiga....oma arust on nad kavalad, et iseenda tegusid hukka mõistavad

Inno ütles ...

Olgem ausad, president teeb pärast valimisi ühele inimesele ettepaneku valitsuse moodustamiseks. Valitsus aga on puhas jõud, kujundab elu terves Eestis. Savisaar on vähemalt ühel korral jäänud niimoodi peaministri ametist ilma.
President on Eestis üks informeeritumaid isikuid, kes suhtleb inimestega kõigist valdkondadest. See muudab ta väga mõjukaks. See, et ta pole enam formaalselt riigikaitse juht, ei muuda praegusel ajal midagi.