reede, 5. veebruar 2016

Kas Savisaar koos Jakuniniga ajas hoopis Putini-vastast poliitikat?

Väljavõte Delfi veebist.

Viis aastat tagasi teatas Kapo, et blokeeris tehingu, kus Vladimir Jakunin tahtis anda Savisaarele poolteist miljonit eurot. Savisaart süüdistati seepeale Vene võimudega koostöö tegemises ja nimetati Vene mõjuagendiks, aga nüüd selgub, et Jakunin on hoopis Venemaa juhtkonna ehk Kremli kriitik. Millest järeldub, et Savisaar ajas koos Jakuniniga ajada hoopis Kremli-vastast poliitikat. Ja Kapo tegutses siis kelle huvides?

Tuletan meelde, et Kapo ridades tegutses tollal veel juhtival kohal Aleksei Dressen, kes oli Kremli jaoks nii tähtis, et tema vabastamiseks korraldas Vene julgeolekuteenistus Kapo töötaja Eston Kohveri röövimise. Kas Dressenil oli infot Jakunini kohta?

Vähesed ilmselt teavad, et Venemaa on nii suur, et seda ei kontolli üks isik, vaid riigi juhtimine on jagatud 3-4 grupeeringu vahel (nii nagu see on näiteks Ukrainas). Riigi president Vladmir Putin on vaid ühe grupeeringu teenistuses. Osa grupeeringuid teevad näiteks koostööd USA julgeolekuteenistustega, teised mitte. Väljend Venemaa mõjuagent ei oma seetõttu mingit tähendust, sest sellest ei tule välja, millise grupeeringu huvides tegutsetakse. See, kui Savisaar tegi koostööd ühe grupeeringuga, võib vabalt tähendada, et ta tegutses Putini vastu ja Eesti julgeolekuteenistus Kapo võis (enesele teadmata) teha tööd hoopis Putini heaks. Niisamuti ei pruukinud Kremli huvides tegutseda need IRLi juhtivpoliitikud, kes Vene ärimeestele Eesti elamislubasid müüsid ja selle eest nahutada said.

Kommentaare ei ole: