kolmapäev, 29. juuni 2016

Kas Kaur Kenderi probleem on see, et ta on ingerlane?




Täna õhtul enne magamaminekut hakkas mind vaevama üks küsimus: kas Kaur Kenderi probleem on see, et ta on ingerlane? Kender on nimelt ema poolt ingerlane ja ma tean päris mitut ingerlast, kes on võimelised vihastama nii, et maa must, ning minema oma eesmärgi nimel kasvõi läbi seinte.

Küsisin Innolt, kes elab samuti ühe ingerlasega koos.

Inno rahustas mind maha. „Sa vaata Hanno Pevkurit - tema on ka ingerlane, aga näe, kui rahulik mees.” Ma ei saanudki aru, kas mina olen rohkem Kenderi või Pevkuri moodi, aga see selleks.

Loomulikult ei saa ühe rahvuse kohta öelda, et ta on nii- või naasugune. Olen siin Portugalis kohanud portugallasi, kelle kohta võiks öelda: pesuehtne eestlane. Näiteks mu sõber Miguel - ta täidab alati absoluutselt kõik oma lubadused ning ootab seda ka teistelt. Enamiku portugallastega luurele ma ei läheks, sest see tähendaks kindlat surma, aga Migueliga läheks küll.

Aga mis siis on Kenderi probleem? Peale selle, et ta Reformierakonnaga tülli läks ja et nood talle nüüd kätte maksta tahavad, ma mõtlen?

Huumorimeele täielik puudmine minu meelest. Kender üritab praegu järele teha seda, mida meie Innoga aastatel 2008-2009, aga kui meie tegime seda mänguliselt ja läbi huumoriprisma, siis tema teeb vihaga ja tõsiselt. Mis on ka ok, maailmakirjanduses on olnud küllalt vihaseid kirjanikke, aga see Kenderi viha on piirideta ning tas ei ole tükikestki lunastavat helgust. Kenderi viha on taon-su-maa-sisse-urood-viha. N...n-su-raisa-vaeseomaks-viha. Molli, molli, molli!-viha.

Ma mõtlen, millest see tuleb. Sest ok, igaüks saab aru, et see krimasi tema suhtes on ülepingutamine. Aga süsteem pingutabki vahel üle - see on nii igas süsteemis. Küsimus on, kuidas sellele ülepingutamisele reageerida. Ja kust maalt muutub reageerimine ülereageerimiseks. Ning ülereageerimine märatsemiseks ja laamendamiseks.

Kender kostitab kõiki oma kriitikuid solvavate epiteetidega. Sealjuures jälle igasuguse mängulisuse ning huumorita. Kes on tema sõnul „kahemunarakunats”, kes „makstud jobi”, kes „võimu lita”. Sõnad, mille taga on justnimelt see silme-eest-läheb-mustaks-viha.

Miks on see nii, huvitav? Miks ei tee Kender kunagi nalja? Miks ta arvab, et tema asja istuv kohtunik, kes on üks toredamaid ja leebemaid kohtunikke üldse, teda jõhkralt ründab? See on minu jaoks tema kohtuasja juures kõige müstilisem.

Miks ta ei tee nalja vastu, kasvõi natukegi? Sest normaalselt mõtlev inimene ei saa ju tõemeeli uskuda, et kui tema suhtes kriminaalasja alustatakse, siis teda tahetakse kohe vangi panna. Või et kui teda saadetakse kohtupsühhiaatrilisse ekspertiisi, siis teda tahetakse kohe hulluks tunnistada. Ta vähemasti möönaks seda võimalust, et see ei pruugi olla nii.

Aga Kender on veendunud, et teda pannakse vangi. Ja tahetakse hulluks teha.

Mis on Kenderi probleem? Ingerlus mitte, pealkiri sai pandud intrigeerimise pärast, aga mis siis?

Narkootikumid. Nendest räägitakse palju, aga mitte eriti seda, et nende tarvitamine muudab inimese iseloomu. Isegi süütute narkootikumide tarvitamine. Üks mu sõber, kes suitsetas kanepit, muutus tundmatuseni - endisest toredast, easy-go tüübist sai teiste suhtes kalk ja ükskõikne inimene.

Võib-olla on sama juhtunud ka Kenderiga, kes tunnistas isegi kohtule, et tarvitab narkootikume. Kuidas muidu seletada tõika, et mitme hea ja mõjuka raamatut autor tegi comeback'i räige, ent samas infantiilse lastepornoga, mille avaldamist presenteerib aplombikalt kui võitlust sõnavabaduse eest?

Midagi peab vahepeal olema läinud väga viltu.

Pildil: mina ehk samuti 50 % ingerlane.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See narkotsi värk võib olla tõsi küll. Isegi suht leebe kanep võib mõne nii sassi päärata, et anna olla. Tean poissi, kes kaotas mõlemad jalad. Sest arvas kanepipilves kurat teab mida. Põletas maha oma auto jne. Enne oli normaalne kutt. Nii et igale inimesele toimivad meelemürgid erinevalt. Tasub eemale hoida.

Anonüümne ütles ...

Kui Nihilisti lehele minna, siis vaatab sulle vastu miljon kuradit. Kahju Kenderist - siiralt. Üks siira olemisega usklik vend on oma käe pässakatele andnud.

a.

Inno ütles ...

Isegi selline pealtnäha süütu asi nagu gluteen võib mõnel inimesel katuse sassi pöörata.

Anonüümne ütles ...

Jah, Inno, ometi kord olen sinuga 100% nõus. Aga lisaks, et katus võib sassi minna mitte ainult "mõnel" inimesel, vaid ka kahel ühe perekonnanimega inimesel. Ja samas võib neil katus sassi minna (või olla) ka muudel põhjustel, kuigi nii tore on ju süüdistada alati ja kõiges gluteeni.

Anonüümne ütles ...

Pidi ikkagi juut olema.