teisipäev, 28. juuni 2016

Rõivas ja Ilves nagu Saul ja Vaino

Praegune Euroopa Liidu agoonia ning riikide juhtide suutmatus sellega leppida ning vanast kinnihoidmine meenutab vägisi Nõukogude Liidu lõppu. Kus leiti jaburaid argumente, miks liitu peaks koos hoidma. Aga lagunemine oli paratamatu: NLiidule andis kabelimatsu ebaõnnestunud riigipöördekatse, mis viis Venemaa lahkumiseni liidust. Euroopa Liidu lagunemisele pani alguse referendum Suurbritannias.

Praegust Eesti juhtide paanilist sählamist võib võrrelda NLiidu aegsete juhtide Bruno Sauli ja Karl Vaino närvilise sebimisega. Kus samuti ei saadud aru liidu lagunemise paratamusest ja hinge vaakuvat kolossi püüti vägisi elus hoida. Praegu toimuv on kõrvalt vaadates sama koomiline kui siis, 25 aastat tagasi.

Mida juhid peaks tegema? Tegelikult peaks tagasi astuma mitte Euroopa Komisjon, nagu pakkus välja Eerik Kross, kes mäletab hästi NLiidu lagunemist, vaid tagasi peaks astuma kõigi liikmesriikide juhid. Ning laskma võimu juurde uut verd, suhtumist ja mõtlemist. Kui seda ei tehta, astutakse samasse ämbrisse mis NLiidus ja siis on Euroopa Liidu lagunemine paratamatu.

Kommentaare ei ole: