laupäev, 2. juuli 2016

Kas Soome on teinud Venemaaga diili?

Vene president Vladimir Putin Soomes Naantalis eile andmas pressikonverentsi koos Soome presidendi Sauli Niinistöga. Helsingin Sanomate veebist.

Kuigi Soome pool üritas jätta muljet, et Venemaaga tahetakse alustada laiemat dialoogi, tuli ometi pressikonverentsil välja, et tegemist on Soome-Vene suhete kahepoolse arendamisega Euroopa Liidu seljataga. Ehk tegemist on omamoodi Vene-Soome diiliga, mille taustaks on tõenäoliselt Soome lubadus jätta liitumata NATOga. See omakorda annab Venemaale vabad käed Balti riikides tegutsemiseks.

Olukorra tõsidusest andis märku Soome presidendi kehakeel, kus mees oli väga tõsine ja krampis. Samas võib soomlastest aru saada, sest kaalul on Soome ja soomlaste julgeolek ning heaolu.

Putin oli seevasu väga heas tujus ja meeleolus ning ütles isegi: „Kitos!” Ta kinnitas, et Venemaa on oma väed viinud lausa 1500 km kaugusele Soome piirist. Putin ütles muu hulgas, üht oma Soome tuttavat parafraseerides, et NATO oleks valmis sõdima Venemaa vastu viimase Soome sõdurini. Ta ütles, et tema seda ei taha ja loodetavasti ka soomlased ei taha seda.

Huvitav oli ka näiteks fakt, et 90% toodangust, mida Soome Valio vedas varem Soomest, on nüüd üle viidud Valio tehastesse Venemaal. Ehk siis Venemaa ja Soome on leidnud viisi, kuidas sanktsioonidest mööda hiilida.

Sisuliselt on rollid vahetunud Eestis ja Soomes võrreldes 1939. aastaga: tookord sõlmis Eesti analoogse mittekallaletungi lepingu koos kaubanduslepinguga Venemaaga ja Soome seda ei teinud, nüüd on vastupidi.

Kommentaare ei ole: