esmaspäev, 4. juuli 2016

Washington Posti reportaaž uue külma sõja epitsentrist: Eestist

Väljavõte Washington Posti veebist.

USA mõjuka väljaande Washington Posti (see ajaleht tagandas president Nixoni) veebis on täna põhiuudis uuest külmast sõjast, mis on tituleeritud kui Baltic Curtain (Balti eesriie). Kui varem oli külma sõja epitsenter, kus kumbki pool tuumarelvaga lehvitas Saksamaa, siis nüüd on see Eesti ja teised Balti riigid. Vahe on ainult selles, et sakslasi on 80 miljonit ning nemad olid hirmul, et tuumasõja tagajärjel kaovad maamunalt, siis eestlasi on ainult üks miljon ja nemad üldse ei muretse. Vähemalt pole Eestis olnud kuulda sõja-vastastest meeleoludest. Saksamaal toimusid mõlemal poolel sõja-vastased marsid, Eestis on juttu ainult sellest, et relvastust ja välismasiseid sõjaväelasi oleks vaja juurde tuua. Eestlased arvavad, et sõja vältimiseks on lahendus relvastust ja sõjaväelasi juurde tuua.

Washington Posti ajakirjanik käis Eestis seoses reedel Varssavis algava NATO tippkohtumisega, kus peaks otsustatama täiendavate väeüksuste toomine Balti riikidesse ja Poola. Ajakirjanik ütleb otse välja, et nii Eestis kui teisel pool piiri Venemaal valmistutakse sõjaks.

Ajakirjanik toob eraldi välja Võru, ligi 13 000 elanikuga unise väikelinna, kus toimus äsja NATO linnalahingu õppus ja mis on olnud rohkem tuntud oma keelemurde kui uue ilmasõja võimaliku alguspunktina.

Ajakirjanik märgib, et Balti riikide lageda ja tasase maastiku tõttu on seda väga lihtne vallutada ja seda on võimalik teha enne, kui NATO kiirreageerijad kohale jõuavad. Venemaast eraldavad Eestit ainult kollased lindikesed tokkide otsas, alates järgmisest aastast ka võrkaed, mis aga sõjalist sissetungi tagasi ei hoia.

Ajakirjanik toob välja, et esialgu oli USA plaaninud panustada Balti riikidesse ja Poola 2000 sõjaväelast, aga poliitilise surve tõttu vähendati seda 1000 peale.

Eesti kaitseminister Hannes Hanso ütles intervjuus ajakirjanikule, et Eesti pool ei tee midagi üleliigset ning et kogu tegevus on selleks, et vastata Venemaa sammudele. Ajakirjanik märgib, et Balti riikides on pidevalt kuulda sõjatehnikat: lennukeid taevas, autosid maanteedel ning transpordimasinaid põldude ääres.

Ajakirjanik võtab artikli kokku Hanso sõnadega, et Putin on Eestis parim rahva ühendaja, sest veel viis-kuus aastat tagasi oleks olnud vaidlusi teemal, kas selliseid sõjalisi õppusi on ikka vaja läbi viia.

Kommentaare ei ole: