neljapäev, 29. september 2016

Kaljulaid - ELi raudne leedi

Väljavõte agra-net.com veebist.

Presidendi kandidaat Kersti Kaljulaid mängib Eestis malbekest, aga tuleb välja, et ta on Brüsselis omamoodi raudne leedi. Nimelt nagu tuleb välja põllumajandusportaali agra-net.com infost, siis kurtis Soome Europarlamendi saadik Petri Sarvamaa möödunud aasta kevadel parlamendi istungil, et põllumajandustoetuste uued reeglid, eriti nn rohealasid puudutavad nõuded on väga keerulised, mistõttu kardavad Soome põllumehed saada kaela hulgaliselt trahve. Sarvamaa palus lihtsustada ja leevendada toetuste üle tehtavat kontrolli.

Europarlamendi istungil sõdis Sarvamaale aga teravalt vastu Kersti Kaljulaid, öeldes, et kui toetustel pole peal piisavalt tõhusat kontrolli, läheb toetus raisku. Kaljulaid lisas, et põllumajandustoetuste üle peab olema range kontroll, et ei oleks odavam reeglite täitmisest kõrvale hiilida kui neid täita.

Kaljulaid peab vajalikuks, et põllumajandustoetused oleksid seatud sõltuvusse tulemustest. Ehk: kui tulemust pole, siis toetust ei saa.

Sarvamaa ütles selle peale, et ELis ei tohiks olla võitlust eduka põllumajanduspoliitika ja raha-asjade vahel. Kõik võiks võita, kui kontroll oleks paremini korraldatud. Nii näiteks pani Sarvamaa kahtluse alla praeguse lubatava 2%-lise eksimuste määra, mis on muudatusi arvestades liiga väike.
-------
Vaat siis. Ma kujutan ette, et kui see fuuria lasta Eestis võimu juurde, siis likvideerib ta üsna kähku ära selle, mis Eesti põllumajandusest on veel järgi jäänud. Sest põllumajandus ja maaelu üldse on ju ainult kulu ja riik peab efektiivne olema, kõik kulud ära kärpima.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No küll kütad ennast üles jälle, milleks? Sinust ei sõltu ju midagi, sa pole ei ajakirjanik ega mingi arvamusliider. Kasvata parem lapsi ja ole vait, koolikiusaja!

teadjamees ütles ...

Inno teenib nii Savisaare antud kahte tuhandet tagasi.

Marina ütles ...

Sellise sopa eest ei maksa isegi Savisaar.

Anonüümne ütles ...

Aga EKREle ilmselt meeldib.

Anonüümne ütles ...

Las uuriv ajakirjanik uurib. Minul on küll huvitav lugeda. Tahaks ikka uuest presidendist midagi teada saada.

Anonüümne ütles ...

Uuriv ajakirjanik? Pigem ikka endale rusikat tagumikku puuriv eksajakirjanik. Ajakirjanikku Innost enam ei saa, ta on kade koduperenaine, keda teiste edu vihastab.

ann ütles ...

Kaljulaid lisas, et põllumajandustoetuste üle peab olema range kontroll, et ei oleks odavam reeglite täitmisest kõrvale hiilida kui neid täita.

Kaljulaid peab vajalikuks, et põllumajandustoetused oleksid seatud sõltuvusse tulemustest. Ehk: kui tulemust pole, siis toetust ei saa.
---

Tundub, et on konsulteerinud põllumeeste esindajatega (mis ametit arvestades pole ime) või vähemalt on meediast läbikäinud põllumeeste esindajate seisukohtadega kursis.

Mõlemad teemad on ka meediast läbi käinud. Esiteks, et kas põllumajandustoetusi on võimalik välja petta ehk siis taotleda toetust väidetava millegi tootmise peale, kus aga tegelikult midagi ei toodeta - näiteks ei koristata. Või isegi ei külvata. Ehk siis jätta tootmiseks vajalikud kulud (diiselkütusekulu jt.) kavalasti tegemata, küll aga võtta toetust. Oli nn. umbrohutaluniku juhtum, kus justnimelt ei olnud põllule mitte midagi külvatud, kuid võetud toetust, nagu oleks tegu mahepõlluga. Teised põllumehed olid vihased, libatalunik ise raius nende ja kaamera ees, et on on põld. Kuid ühtki kultuurtaime tema nn. põllul ei tuvastatud, pidi toetusraha tagasi maksma. Teiseks oli poleemika nn. niitmistoetuse üle (mis oli/on siis toetus selle eest, et maa niidatakse üle ega lasta võssa kasvada), kuna tegevpõllumehed hakkasid kritiseerima, et kui põllumajanduspoliitika kaldub liialt selliste toetuste poole, siis ju lõpuks hakkavadki kõik vaid maid üle niitma, mitte midagi tootma. Sellest pärineb siis seisukoht, et toetama peaks ikka eelkõige millegi tootmist.