esmaspäev, 26. september 2016

Savisaare traagika. Mis juhtub siis, kui ustavad vihastavad

Savisaar väidab, et Keskerakonna juhatuse otsus tema lemmiklaps Oudekki Loone peasekretäri koha pealt tagandada on õigustühine. LOOMULIKULT on see Savisaare silmis õigustühine. Enne tähendas „juhatuse otsus” ju seda, mida Savisaar juhatusele dikteeris. Ehk juhatus oli sisuliselt Savisaar. Savisaar tähtsalt otsustas ja juhatus kinnitas Savisaare otsuse malbelt ära. Misiganes see siis ka oli.

Kuna Savisaar on harjunud mõtlema Päikesekuninga stiilis: Keskerakond, see olen mina, siis ongi tema silmis mõeldamatu, et juhatus otsustab midagi sellist, mida tema heaks ei kiida. Enne, kui teda veel kardeti, tõi see talle edu. Nüüd, kus teda enam ei kardeta, on see tema traagika.

Teiseks - see „putši” asi. No palun, mis putš. Peeter Ernits, arvasin sinust enamat! Putšistid olid vanameelsed, tagurlikud gerondid, kes ei tahtnud näha uuendusi. Ratas, Reps ja Simson just uuendusi näha tahavadki! Kui neid üldse kellegagi võrrelda, siis just Jeltsiniga, kes on otsustanud lammutada Nõukogude Liidu.

Rahvarinde aegu kerkis kommunist Savisaar, jah, ühel hetkel vabadusvõitlejaks ja tal on Eestile iseseisvuse toomisel vaieldamatuid teeneid, aga seejärel armus ta omaenda võimu sõgedalt ära ja sealt algas tema allakäigutee. Ta oli nõus selle võimu nimel tegema mida iganes ja nii sai kunagisest vallatute lokkidega vabadusvõitlejast vabadusvõitleja paroodia. See kõik ei juhtunud üleöö, vaid väga aeglaselt, ohverdades ühe aate teise järel, kuni ühel hetkel, ma arvan, ei tundnud Savisaar ennast isegi enam peeglist ära. Kunagisest õilsast jedi rüütlist oli saanud tige ja võimust kümne küünega kinni hoidev senaator Palpatine, kui piltlikult väljenduda.

Ma olen kaugel arvamast, et võim korrumpeerib kõiki. Aga seda arvan ma küll, et kes tahavad võimul olla ja teiste saatuse üle otsustada, peavad olema väga tugevad isiksused. Väga targad ja väga tugevad isiksused. Sest väga targad ja väga tugevad isiksused näevad enda kõrval ka teisi ja teavad, et nende edu siin ilmas ei sõltu mitte ainult teistest „senaatoritest”, vaid eelkõige nendest, kes on talle ustavad.

Sellest, mis juhtub siis, kui need, kes on ustavad, ühel hetkel vihastavad, sest sa oled neid aastaid halvasti kohelnud, räägib meile nüüd Savisaare lugu.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Irja sai Savisaarelt raha kätte ja nüüd soovib kõige kurjemat, et ehk pääseb siis raha tagasiküsimisest.
Rumalad annetajad - teiega käitutakse täpselt sama moodi kui teid enam vaja ei ole.

Horros ütles ...

See on kohe tähelepanuväärne, et inimene osates küll tähti meeldivalt ritta ajada on vägagi piiratud vaimuga.
.
Kibestumine ei ole parim sõber, parastamine aga on väikese inimese võimalus end ühel millisekundilisel hetkel end suurena tunda.
.
Joonistada liivale oma lilleke ja vihastuda tuule peale, mis selle siis igavikku suunab on tõega haiguslik sumbunud lomp peas, vist lehkab ka.

olge ise ka tublid ütles ...

J.M.K.E Savist saar

On vihma sadand sajandeid on ligunend mu maa
Ja vettinud on maameeste taip
Mu isamaa on savist saar ta hakkab lögaks muutuma
Kui poriloigus vedelenud laip
Tõusis lehkav idatuul puhus pilved laiali
Lõke laulis taevas trillerit
Päiksekiirte valguses tuli nähtavale kõik
See vihma käes ligunenud sitt
Lausa jalge alla laguneb mu maa
Mu isamaa on savist saar
Mu isamaa on savist saar
Ühed mehed võitlesid ja kinni istusid
Väikeriigi vabaduse eest
Teised mehed kuskilt võimu juurde imbusid
Vist EKP-st ja Plaanikomiteest
Lausa jalge alla laguneb mu maa
Mu isamaa on savist saar
Mu isamaa on savist saar
On vihmasadu lakanud taevas vilgub vikerkaar
Kuid hinges on kõik närune ja hall
See maa ei püsi sajandeid ta on kui savist saar
Ta laguneb jalgade all
Lausa jalge alla laguneb mu maa
Mu isamaa on savist saar
Mu isamaa on savist saar

Margus Kiis ütles ...

Savisaar on ainuke maailmaajaloolise tähtsuga eestlane üldse, pmst geenius. Aga noh, eks geeniustel ole ikka omad kiiksud, üks kiiks on kiindumine innojairjasse, mingi SM värk vist.

Anonüümne ütles ...

Margus Kiis, palun esitage ntx viis argumenti, miks on Savisaar "ainuke maailmaajaloolise tähtsusega eestlane üldse, pmst geenius". Küsin seda täiesti neutraalselt positsioonilt, ei vihka ega armasta teda (kuigi see võib Savisaare puhul võimatu tunda, aga nii on). Jään lihtsalt huviga ootama.

Anonüümne ütles ...

Kas Margus Kiisil polegi siis ühtki argumenti tõestamaks, et Savisaar on "ainuke maailmaajaloolise tähtsusega eestlane üldse, pmst geenius"? Pagan, ma olen pettunud!

Irja ütles ...

Margus?