kolmapäev, 21. detsember 2016

Ameeriklased on surma kutsarid?

Afgaani oma sõdurid, kaader filmist Afganistan's Own War (Afganistani oma sõda).

Ma soovitan vaadata - telekanal Al-Jazeera on vändanud Afganistanis filmi sõjast afgaanide endi silme läbi. Mis mõneti erineb levinud ameeriklaste käsitlusest sellest sõjast. Mis omakorda muudab selle põnevaks Eesti vaataja jaoks, sest Eesti on afgaanidega sarnanes olukorras - ameeriklased on tulnud sisse jutuga, et suudavad tagada rahu ja turvalisust.

Sellest filmist tuleb hästi välja, mis afgaanid ise sellest sõjast arvavad. Kuidas nad algul olid ameeriklaste suhtes hästi lootusrikkad ja usaldavad, nagu eestlased praegu, aga sõja edenedes said aru, et ameeriklased ei tulnud sinna rahu ja turvalisust tooma. Afganistan on näinud viimase 10 aasta jooksul kõike muud kui rahu ja turvalisust, nii et afgaanid ei saa aru, miks ja mida ameeriklased seal üldse tegid. Taliban on tugevam kui kunagi varem, oopiumi tootmine on laes ning olukorras, kus ameeriklased on lahkunud, tuleb afgaanidel endal kõigega toime tulla.

Päris huvitavad on ka sõjategevuse kirjeldused. Kus esimesena lahingusse tormanud võitlejad on kõik surma saanud ning alles on jäänud maad kaitsma nahahoidjad. Eks seegi on sõja reaalsus, millest kõva häälega palju ei räägita - sõdalasi õhutatakse ju pigem julgelt lahingusse tormama. Sõja reaalsus on ka näiteks see, et 24-tunnisele operatsioonile läinud võitlejad olid lõpuks ära 46 päeva.

Aga eks eestlastel avaneb samuti võimalus seda kõike varsti omal nahal kogeda - sest, nagu öeldud, ameeriklased ei lähe kuhugi sisse rahu ja turvalisust tooma. Või oskate nimetada, kus nad oleks viimastel aastakümnetel rahu toonud?!

Siin veel mõned kaadrid filmist:

1 kommentaar:

Margus Kiis ütles ...

Eks see ajalooline reaalsus ole, et Carter hakkas 40 aastat tagasi täiesti normaalse Afganistani sotsialistlikke/ilmalikke võime enda poole meelitama, mille peale senine patroon N.Liit korraldas mitu riigipööret järjest ja lõpuks viis oma armee sinna sisse. Mille peale USA hakkas toetama islamiäärmuslasi N.Liidu okupatsiooni vastu. Mis viis kogu riigi ränka sõtta. Islamiäärmuslased haarasid peale N.Liidu vägede lahkumist ise mõne aasta jooksul võimu. Taliban tuli võimule ja kehtestas primitiivse islamistliku diktatuuri. Mille siis oma suure sõjaga ja lohakal moel kukutas G W Bush, et viia Afganistan venivasse kaosesse ja vinduvasse kodusõtta.