kolmapäev, 21. detsember 2016

Eesti stagneerumise ausammas: seriaal Õnne 13

Väljavõte ERRi veebist.

Alati, kui ma seda seriaali Õnne 13 vaatan, siis mõtlen, et appikene, kaua võib. Kaua võib ühte ja sama mula kuulata. Sest selles sarjas mitte midagi ei muutu, aastast aastasse sama stsenaarium. Sama soigumine. Lihtsalt inimesed jäävad vanemaks ja osa kaob vaikselt eest ära. Nagu väiksed brežnevid, ollakse selles seriaalis ka surmani. Ja oma kestuselt on kindlasti tegemist maailmarekordiga, 23 aastat või kaua see juba jookseb.

Kui näiteks võtta kõrvale mõni Soome seriaal, kasvõi värske Downshiftaajat - siis noh, ei saa võrreldagi. See on nagu siga ja kägu. Nii nagu ka Eesti ja Soome laiemas plaanis. Üks areneb, teine tammub paigal.

16 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Maailmarekord kindlasti mitte, isegi tipp 10sse ei mahu.
http://lists.monstersandcritics.com/popculture/tv/longest-running-soap-operas/

Aga surmigav on ta küll.

Triin ütles ...

Õnnel on olnud erinevad stsenaristid.
Las olla üks aeglasem, rahulikum telekavaatamine ka. Minu meelest on Õnne 13 oluline oma ajas nagu Eesti elu kroonika. Huvitav on vaadata varasemaid osasid. Praegu kordab aastat 2011.

Mulle meeldib, kuigi järjepidev vaataja pole olnud :)

Anonüümne ütles ...

Väga meeldib, vaatan huviga ja igav ei ole. Kajastab probleeme, mis täna Eestis aktuaalsed. Vaevalt, et Soome "Õnne" huvi pakuks.

Inno ütles ...

Mis need "aktuaalsed" probleemid siis on?

Frei ütles ...

Vanematele inimestele on see omamoodi rahustav ja stabiilne aken maailma.
Muidu oleks telekas ainult tapmine ja tagaajamine, poliitpropaganda, edukate noorte eksponeerimine ja lodev inglise keel.

Inno ütles ...

Ma saaks veel aru, kui keegi seda seriaali nö oma lõbuks teeks, nagu on see blogi. Aga matta sinna maksumaksja raha, miljoneid eurosid igal aastal. See on minu teada kõige kallim saade Eestis, mis tehakse, kallim veel kui kõik need tantsu- ja näosaated kokku. Mis on asja point?!

Frei, vanematele rahustuseks on raadios küllalt saateid, kuhu saab helistada ja oma muresid kurta.

Anonüümne ütles ...

Ilmselgelt on tegemist äärmiselt huvitava ja populaarse sarjaga muidu poleks see nii kaua teles püsinud. Minu lemmik sari.

Anonüümne ütles ...

Mulle väga meeldib see seebikas. Vaadatavuse kohapealt on ta päris heal kohal. Nii et tootmine läheb asja ette.

Anonüümne ütles ...

Erakordselt igav jah. Meeldisid 90ndatel filmitud osad, siis rääkis seriaal tõesti lihtsate aguliinimeste elus. Viimased 15 aastat pole enam vaadanud.

V.K ütles ...

Ilmselgelt on isegi eesti seraalid sitemad kui soome omad�� Ausalt miks te ennast piinate siin kohutavas eestis!!! Soome on ainult kaks tundi laevaga tallinnast teil peaks selle vingu peale juba ammu kohvrid pakitud olema! Ise jakste ka nii palju vinguda v?

Irja ütles ...

Minule isegi meeldib, olen ka kordusosi vaadanud. Soome seriaalid pole nii moraliseerivad, Õnne puhul häirib natuke moraliseeriv toon, et on mingi õige käitumine.

Iga eestlane võib oma kodumaal vinguda nii palju kui tahab. Palju ebatervislikum on jätta asju enda sisse.

Anonüümne ütles ...

Midagi uut seal ikka oli...minu arust on ERR ka sellesse saatesse mingi südamelähedase multikulti süzhee sisse pununud.

Anonüümne ütles ...

Inno, meil tuleb vaadata peeglisse, kui uurime, et miks Õnne13´? Umbes 200 aastat tagasi oli sari "Mis Koosta perel uudist?" (lavastaja ikka see sama). 100 aasta eest tuli ekraanidele "Kaevutee" (lavastaja ikka see sama). 50 aasta eest üllitati esimene "Õnne13" (lavastaja ikka see sama). Me olemgi sellised, kes suudavad süüa männikasve, juua raketikütust ja vaadata Õnne13. Tootja, lavastaja, ega stsenarist pole siin milleski süüdi.

Anonüümne ütles ...

Aga - kirjanikepaar Tähismaad, kirjutage üks püss seriaal kokku. Kui on juba teada, milline ei pea seriaal olema, siis on ju pool tööd tehtud. Tallinna Televisioon ostaks, ma arvan. Kui debüüt tehtud, siis on telejaamad ukse taga järjekorras ning pakuvad tuhat raha trükipoogna eest nagu Saalomon Vesipruulile.

Triin ütles ...

No mind ei kõneta üldse Pilvede all, enne vaatan Õnnet :)

Mis raha saab sinna sisse minna nii hullusti? See on küll vale jutt, et kallim näosaatest :O

No nt 2011 alguse osadesse on euro tulek sisse pandud. Näeb isegi seda halli eurokalkulaatorit :D

Triin ütles ...

Ja Inno, vanem inimene tahab midagi silmale ka, mitte ainult Vikerraadiot. Ma olen 35, aga näed, vaatan ka :)