kolmapäev, 11. jaanuar 2017

Eesti välisluure lendab eriti kõrgelt: luurati Prahas Trumpi järele

Väljavõte Newsweeki veebist.

Täna lahvatas Eestis taas suuremat sorti luureskandaal, kuna USA väljaanne Newsweek kirjutas, et Eesti teabeamet, see mis tegeleb luurega välismaal, on luuranud juba möödunud aasta augustis Prahas toonase USA presidendikandidaadi Donald Trumpi järele.

Päris põnev info. BuzzFeedi on üles pandud luuretoimik, mille Trumpi vastane USA senaator John McCain väidetavalt enne valimisi FBI-le üle andis, ent mis olevat olnud juba varem FBI käsutuses. Toimiku leheküljel nr 18 on juttu sellest, et isikud, kelle järele Prahas luurati olid Trumpi advokaat Michael Cohen ja Vene parlamendi välisasjade komisjoni esimees Konstantin Kossatšov:

Dokumendist võib välja lugeda, et Eesti luurajaid päris Prahas kohal polnud, vaid infot andis üks Kremli asjadega kursis olev isik. Kes siis olevat näinud Cohenit ja Kossatšovi salaja Prahas kohtumas ühe Venemaa koostööühingu ruumides. Raportist tuleb välja, et info pole saadud otse sellelt Kremli asjadega kursis olevalt isikult, vaid veel kolmandalt isikult, kes on selle Kremli allika sõber ja kaasmaalane. Ja et see sõber sai seda teada 19. oktoobril ehk kaks kuud hiljem.

Kohtumine olevat olnud vajalik selleks, et mätsida kinni Trumpi väidetav seos venemeelse Ukraina endise presidendi Viktor Janukovitši režiimi ja Trumpi kampaaniajuhi Paul Manaforti vahel. Trump olevat saanud Manaforti kaudu Janukovitšilt miljoneid dollareid toetust.

Trump ise reageeris asjale eile õhtul ja kirjutas Twitterisse, et see on puhas jamps:


Michael Cohen kirjutas, et ta pole elus kordagi Prahas käinud:
Väga põnevad arengud. Kes jääb peale, kas Teabeamet või Trump? Kas Eesti luurel õnnestub see, mis teistel pole õnnestunud - Trump ametist minema lüüa? Eestis oleks Trumpi-sugune Putini sõber ammu ametist minema löödud, president või mitte, ta istuks juba trellide taga. Kas Trump teeb nüüd vastukäigu ja mis see on? Eesti võimud on varemgi ameeriklastele vastu nina andnud. Võitlus on sama tasavägine ja närvikõdi pakkuv nagu president Toomas Hendrik Ilvese ja majandusnobelist Paul Krugmani duell. Seal jäi peale Ilves, kes Krugmanil lihtsalt näo täis sõimas, mispeale Krugmanil jäi suu kinni.

Nüüd saab selgemaks ka see, miks oli vaja Edgar Savisaar maha tõmmata - võimalik, et Savisaare kaudu taheti samuti rahastada väidetavat Kremli mõjuagenti Donald Trumpi. Savisaare mahatõmbamisega aidati niisiis ära hoida uus kuritegu, nüüd siis läänerahaskandaal.

Eesti on saanud omale päris kõvad vastased: Vladimir Putini ja Donald Trumpi. Täiskomplektist on puudu veel Hiina liider Xi Jinping. Siin võib oodata üsna põnevaid arenguid! Püsige lainel!

1 kommentaar:

LPR ütles ...

https://youtu.be/LQmbttoxUeE