neljapäev, 12. jaanuar 2017

Eesti - rong Busanisse

Kaader filmist Rong Busanisse, Korea 2016.

Päris mõtlemapanev on Korea film Rong Busanisse. Mis on küll zombie-film, aga mitte päris tavaline. Kus tervest rongitäiest inimestest jõuab lõpus elusalt pärale ainult kaks inimest, lapseootel naine ja laps. Ja sedagi tänu heale õnnele.

Mõtlemapanev seepärast, et Eestit ja kõigi teisi maid võib praegu võrrelda rongiga Busanisse. Kus eesmärk on kriisi sattunud maailmas rahvas turvaliselt tuua punktist A punkti B. Pole vahet, kas ruumis või ajas.

Eestis ja paljudes teistes riikides läheb praegu nagu sellele rongiga - käib inimeste stiihiline võitlus ellujäämise pärast, kus paljud nõrgemad visatakse lihtsalt üle parda. Või jäetakse ukse taha surema. Eestis visati kõigepealt üle parda lapsed, siis pensionärid, nüüd erivajadustega inimesed. Ikka selleks, et terved ja tugevad pärale jõuaks. Aga nagu selle Busani rongiga, võib juhtuda, et terved ja tugevad ei jõua ka pärale, kui kõik on ümbert kadunud. Terved ja tugevad ei mõtle selle peale, et nad saavad olla terved ja tugevad ainult niikaua, kuni teised toetavad ja panustavad. Kui see toetus kaob, on kõik kadunud.

Tegelikkuses on rahvas kõige tugevam üheskoos, kus kõik üksteist toetavad, nii kuis suudavad. Kus igaüks panustab midagi ja kus seda panust osatakse hinnata. Mulle seepärast meeldib Soome 100. sünniaasta moto, mis on samuti üheskoos, yhdessä. Soome on niikaugele jõudnud just tänu sellele - üheskoos tegutsemisele. Ja ega väiksel maal teisiti ei saagi - väike saab suurte seas hakkama ainult kõik koos panustades.

Eesti moto on praegu selline, et igaüks vaadaku ise, kuidas saab. Igaüks komberdab kuidagimoodi oma teekonnal. Nagu selle Busani rongi reisijad.

2 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Hmm, ise toetate EKREt mis on väga kõva Eesti rahva lõhestaja.

olge ise ka tublid ütles ...

Taas sama küsimus, mis kunagi siia sai juba pandud, aga millele vastust ei saanud, nimelt, millist parteid toetad sina, margus kiis?

Aga küsimusi on teisigi, nimelt, millel põhineb väide, et EKRE on Eesti rahva lõhestaja!? Väga-väga ootan põhjendust, ette tänades.