reede, 13. jaanuar 2017

Tallinna laste tugikeskuses tarvitati laste kallal vägivalda

Nagu tuleb välja järgmisest Kohvikule saadetud kommentaarist (vt sissekande „Eestis erivajadustega inimeste olukord ikka päris hull” alt), tarvitati Tallinna laste tugikeskuses laste kallal vägivalda. Kommentaator nimetab lapsi ülbelt „imbetsillideks” ja tunneb laste kallal vägivallatsenud õpetaja teguviisi üle veel uhkust:

Mul üks tuttav õpetaja läks tööle Tln laste tugikeskusesse ja pidas seal vastu vist pool aastat. Ütles et olgu see raha kasvõi 10-kordne tema närvid ja turvalisus on talle tähtsamad. Seega raha ei ole ka alati motivaator selliste allumatute imbetsillidega tegelemsieks. Või peabki seal vastu inimene kellele meeldib vägivald, sest teisiti nedne noortega seal töötada polnud võimalik. Sest nagu ta väitis proovis esimesed kuu-kaks heaga aga sellest ei tulndu midagi välja.
Kui hakkas ka jõuvõtteid kasutama, nt käsi väänama ja maha suruma, siis lapsed enam- vähem taltusid. Sest füüsilist valu üldjuhul kardetakse, heaga ainult irvitati näkku.


Kuna Eestis on laste löömine ja muul moel vägivallatsemine kriminaakorras karistatav, siis ootan, et asjaomased instantsid võtavad midagi ette. Ja vaadake ikka, lastega tegelevad asutused, keda te omale tööle võtate! 

Ka selline on Eesti. Külmavärinad tulevad peale.

PS. Andke Kohvikule teada, kui teil on informatsiooni analoogsete juhtumite kohta. Võtame koos midagi ette. Kõik lapsed väärivad kaitset!

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ei ole küll kaugeltki vägivalla pooldaja, aga on olukordi, kus kasvõi teiste ja märatseja enda ohutuse tagamiseks tuleb vägivalda tarvitada. Olete ju isegi siin blogis kirjutanud, kuidas olete sunnitud vahel Juulikesel tugevalt kätest kinni hoidma, et ta teile ja Roosikesele viga ei teeks. Juulike kasvab, saab tugevamaks - eks see tugevalt kinni hoidmine on ka Juulikesele ebamugav ja v-o valus, aga teistmoodi lihtsalt ei saa.

Irja ütles ...

Kui sa kommentaari loed, siis näed, et seal on räägitud käte väänamisest ja maha surumisest, mitte tugevalt hoidmisest. Kui Juulike kätega vehib, siis võtan tal rahulikult kätest kinni ja hoian, kuni ta rahuneb. Käte VÄÄNAMINE on sootuks midagi muud, see on vägivald.

Irja ütles ...

Lisaks kirjutab kommentaator, et vägivaldse õpetaja tegevus tekitas lastes hirmu, mis on emotsionaalne vägivald.

Unknown ütles ...

Olen olnud soomes tööl raskete autistidega kes on tõesti suht agressiivsed ja pidurdamatud.Kuna paljude laste vanemad on ravimite vastased siis on töö ikka väga keeruline.Aga,peamiseks ohjeldamise meetodiks oli kiinnipito,mis tähendas et meesjuhendajad tõmbasid kätte paksud kindad ja houdsid kolmekesi põrandal märatsejat kinni.Võite uskuda et igaüks ikka pidi ennast kaitsma ja jõudu kasutatakse ohtralt.Muudugi fikseeritakse need juhtumid kõik dokumentatsioonis.Aga tahtsin eelkõige öelda et ei saa ka soomes ilma vägivallata.

Irja ütles ...

Annika - aitäh sõna sekka ütlemast. Kuid ohjeldamine ei ole vägivald. Seepärast peaksidki selliste lastega tegelema inimesed, kes on saanud vastava väljaõppe ning suudavad agressiivseid lapsi neid ründamata taltsutada. Füüsiliselt tugevaid noori sobivadki seepärast paremini ohjeldama mehed.

Kommentaatori tuttaval ilmselt ei olnud vastavat väljaõpet ja ta hakkas lastel omaense tarkusest käsi väänama ja tundis neis hirmu tekitamisest veel perversset rahuldust ka. Soomes ei nimetata kindlasti erivajadustega inimesi "imbetsillideks" ja samuti ei kasutata ühtegi ohjeldamise meetodit selleks, et neis hirmu tekitada, nagu kommentaatori tuttav tegi.

Irja ütles ...

Normaalne käitumine ongi see, et sa takistad ja tõkestad, mitte ei kasuta oma jõudu selleks, et teist rünnata. Seadusega on lubatud hädakaitse, kuid siin on oluline silmas pidada, et ei ületataks hädakaitse piire. Erivajadustega inimese puhul tähendab piiride ületamine seda, kui juhendaja lahendab olukorra, kus laps/noor talle "näkku irvitab", sellega, et väänab tal käsi või kasutab muud vägivalda. Käsitletavast kommentaarist võibki välja lugeda, et õpetaja kasutas jõudu lihtsalt seepärast, et talle käisid tema hoolealused närvidele.

Anonüümne ütles ...

To Annika Laas: kirjutad: "Võite uskuda et igaüks ikka pidi ennast kaitsma ja jõudu kasutatakse ohtralt (Soomes)." Kas saaksid natuke täpsustada, kus, mis asutuses Soomes "kasutatakse ohtralt jõudu"? Selline tegevus pole Soomes lubatud. Aitäh.

Irja ütles ...

Mulle tundus ka kahtlane see jutt ohtra jõu kasutamisest Soomes, nii et ootan ka huviga vastust.