teisipäev, 10. jaanuar 2017

Turg paneb kõik paika

Teate ju küll, armastatakse öelda, et turg paneb kõik paika. See on jutt turu maagilisest käest, mis kõik sätib nii, et kõigil on kokkuvõttes parem. See on teooria.

Ma seletan, kuidas see Eestis praktikas välja näeb. Võtame sellise lihtsa asja nagu riigikaitse, mis on Eestis allutatud turu reeglitele. Võrus on kohapeal suur turg, Kuperjanovi pataljon, kus on laias laastus tuhat suud, mis kõik tahavad iga päev mitu korda süüa. Eestlase põhitoit on kartul. Võrumaal on kümneid kartulikasvatajaid. Võiks nüüd arvata, et kartul ostetakse kohapealt talunike käest ja kohapealne põllumajandus õitseb. Aga kus sa sellega! Loomulikult te eksite! Kartul veetakse kohale ladudest Tallinnast. Kuhu see saabub Poolast, selge dumping hinnaga. Kohapealsed talunikud ei suuda Poola hinnaga võistelda. Mistõttu söövad tuhat ajateenijat Võrus igapäevaselt tuhande kilomeetri kaugusel Poolas kasvatatud ja sealt kohale veetud kartulit. Paljud talunikud on turu puudumise tõttu kartuli kasvatamise üldse lõpetanud. Poola majandus õitseb. Aga ma ei kujuta ette, mida Kuperjanovi sõdurid reaalses ohuolukorras sööma hakkavad.

Nüüd tahtsid Kuperjanovi sõjaväelased laiendada oma tegevust Vene ajast jäänud Rõuge valla Nursipalu polügoolil. See on koht, kus kunagi baseerusid Londoni peale suunatud tuumaraketid, aga mida nüüd kasutavad sõjaväelased lahingtegevuse harjutusteks. Seal on neil vaja rohkem ruumi, et harjutada laskmist granaadiheitjate ja tankitõrjerelvadega - Eestis olusid arvestades äärmiselt olulised oskused. Ruumi juurde saamiseks on vaja kohaliku omavalitsuse, see on kohalike elanike toetust. Aga selle asemel, et see luba anda, valisid kohalikud elanikud Riigikokku end esindama aktiivse Rõuge mehe Kalvi Kõva, kes on juhtumisi - arvasite õieti, kartulikasvataja. Ja pole vaja olla Ene Ergma, et aru saada, kellest sai suurim polügooni laiendamiase vastane. Ja kelle initsiatiivi tõttu pole suudetud mitme aasta jooksul polügooni laiendada. Mistõttu ei saa kaitseväelased kohapeal relvade kasutamist harjutada ja peavad selleks sõitma Eesti teise otsa, Ida-Virumaale Sirgalasse. Mis tähendab kokkuvõttes seda, et harjutada ei saa niipalju kui vaja oleks. Niipalju riigikaitsest.

Teine ja mitte vähem oluline detail. Tallinnast vaadates Eesti teises otsas asub Võrumaal Misso vald. Samas Misso vallas asub Luhamaa maanteepiiripunkt, kus töötab üle 100 inimese. Nüüd võiks arvata, et kokku 1000 elanikuga Misso vallas töökohtadega probleemi pole. Aga te eksite. Piiripunkti töötajad käivad ise või sõidutatakse kohale põhiliselt Tartu linnast, ligi 100 km kauguselt. Käib taas tohutu edasi-tagasi sõitlemine. Aga kohapeal Misso vallas tööd ei ole, mistõttu rahvas rändab välja ja kohalikku kooli ähvardab sulgemine ning ettevõtjad ei leia enam töötajaid. Mäletate, Misso oli see vald, kus meeleheitel ettevõtjad algatasid Tule maale kampaania.

Misso ja naabruses asuvate piiriäärsete valdade elanike jaoks on üks päästerõngas odav autokütus, mida oli veel mõni aeg tagasi võimalik viisa olemasolu puhul Venemaalt tuua. Teate ju küll, maal elades on sõitmist tavapärasest rohkem, kasvõi selleks et lapsi linna ringidesse viia, ise laulmas-tantsimas või kasvõi poes leiva järel käia. Vene tanklad asuvad Missost 10 kilomeetri kaugusel, samas lähimad soodsa hinnaga tanklad Võrus asuvad 50 kilomeetri kaugusel. Nüüd arvate, et inimestel on võimalik kasutada piiriäärseid eeliseid ja lähedalt odavat kütust tuua. Pagan, jälle eksite! Kuigi turg pakub Misso elanikele väga soodsat võimalust, astus siin Eesti riik otsustavalt vahele ja keelas kütuse toomise ära. Kui Kuperjanovi kartuli puhul peetakse vaba turgu jumalaks, siis piiriäärsete elanike kütuse ostmisel tuli turg millegipärast kinni panna. Seejuures loodeti turu kinnipanekust kütuseaktsiisi suuremat laekumist, aga sedagi ei juhtunud - inimesed lõpetasid üldse kütuse ostmise või lahkusid mujale elama. Võrumaalt läheb vanem rahvas Soome, nooremad Austraaliasse.

See on see turg-paneb-kõik-paika Eesti moodi.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äkki lähete ise ka Austraaliasse?

Inno ütles ...

Väikeste lastega natuke pikk maa minna.

LPR ütles ...

Teie saatus on kuskil kraavis voi heinakuhjas eikellegimaal oodata kuni tapatalgud üle liiguvad. Siis välja roomata ja katsuda aru saada mis riigikord nüüd kehtib. Tegelikult pole see ainult teie pere saatus.

Anonüümne ütles ...

Hea artikkel!

a.