neljapäev, 12. jaanuar 2017

Veel Egonist - kes ja kus on tema kasvatajad?

Pealtnägija saates käsitletud Antsla Egoni teemal veel. Nagu selgub, on teda lapsena solgutatud ühest lastekodust teise.

Aga siin on kohe küsimus - kes on need tema kasvatajad ja/või õpetajad? Miks Mihkel Kärmas nende TEGELASTEGA ei rääkinud? Nemad peaks Egoni eest vastutama. Eriti veel, kui Egon pole vaimselt päris terve.

Veelkord, kus NEED TEGELASED on, kes Egonit kujundasid, kes tegid temast selle kes ta täna on?

Egonist on näha, et temaga pole tegeletud ja ei tegeleta ka nüüd. Miks need inimesed temaga edasi ei tegele, kui noormees tegelemist vajab?

Väga näotu on ka ajakirjaniku poolt lihtsalt tänitada, süüdistada vaimse puudega inimest tema probleemides ja rääkida sellest, kuidas politsei on temaga hädas? Aga kus on need, kes temaga peaks tegelema?

Eesti on liitunud erivajadustega inimeste konventsiooniga, mille järgi peavad erivajadustega inimestele olema tagatud sama võimalused ja tingimused kui tavalistele inimestele, mis sisuliselt tähendab, et Antsla Egonil peab hakkama saamiseks olema isiklik abistaja, kes teda igapäevaselt nõustab, abistab ja juhendab. Soomes see näiteks on nii, kus mitu Egonit elab ühes korteris või kõrvuti korterites ja nende juures käib abistaja. Kes aitab nii rahaasjade ajamisel, poes käimisel ja muus igapäevases hakkamasaamises, näiteks elukaaslase leidmisel. Egonil võiks samuti elukaaslasest abi olla. Eriti hea oleks, kui elukaaslane on terve mõistusega, aga näiteks Soomes elavad koos ka vaimse puudega inimesed, kelle juures käib igapäevaselt tugiisik. Peamine on, et inimest tuleks aidata ja nõustada, mitte sarjata ja tümitada.

Eestis väntsutatakse Egoneid ühest kohast teise, Soomes aga ehitatakse neile uusi, ma toonitan, UUSI kortereid, pannakse nad sinna elama ja abistatakse igapäevaselt asjatoimetuste juures. Vaadake Soome TV saadet Toisenlaiset frendit ja te veendute selles ise! Eestis peaks asi samamoodi olema, aga Eesti lihtsalt vilistab igasugu rahvusvaheliste konventsioonide peale, kui asi puudutab enda inimesi. Eesti nõuab rahvusvaheliste lepingute täitmist ainult teistelt, näiteks Venemaalt, aga ise paneb täiesti tuima, ja seda omaenda rahva peal. NB! Ja see toimub Euroopa Liidus ja 21., mitte 19. sajandil. Täiesti uskumatu!

10 kommentaari:

Triin ütles ...

Eestis on tühje kortermaju küll, kuhu sellised elama panna.
No ma ei kujuta ette Egonit kambas elamas, kui tal tüütamise, ahistamise kombed on.
Elukaaslane? Jumala eest, et järglasi ei sünniks!

Lastekodu töötajad pole süüdi, et Egonit beebina lapsendada ei saanud või süsteem selline oli aastaid tagasi. Ei olnud kasvatajal aega lastekodus kõigiga individuaalselt tegeleda. Nõukaaegsed lastekodud olid jubedad kohad (nagu nõukaaeg isegi).

Irja ütles ...

Samuti ei ole selles süüdi Egon, et ta nüüd süsteemi vigade tulemusena selline on. Kuna ta on ohver, siis tuleb teda nüüd rohkem aidata ja leida inimene, kes aitab tal oma elu korda saada, tööle minna jne.

ann ütles ...

Triin: oli ju jutt, et Eestis otsivad hoolekandeasutused juba kortereid, mida osta, et vaimupuudega inimesed sinna elama panna. Kuid need korterid peavad vastama teatud kriteeriumitele - teatud inimeste arvuga asula peab olema, millest väiksem asustatud punkt ei tohi olla. Nii et nn. kolhoosimajade korterid, mida on kõige rohkem tühje, vist ei lähe loosi.

Muidu vaimupuudega inimesi siin ka meie vallas - ühes külas on hooldekodu (suht uus, paar aastat tagasi renoveeriti üks vaba hoone) ja nad käivad ise väljas ja poes. Vald vist kaasab mingitesse tegevustesse (leheriisumine, lauluring jne.) kaasab ka neid.

Irja ütles ...

Ann - ma arvan, et küsimus ongi selles, kas nende inimestega tahetakse ja viitsitakse tegeleda. Ja selles, kas need, kes tegelevad, on pädevad. Ju siis Antsla vallas ei taheta ega viitsita. Ja kui hakkama ei saada, siis minnakse televisiooni puudega inimese peale kaebama. Häbiväärne!

Anonüümne ütles ...

Omavalitsus andis Egonile korteri.

Triin ütles ...

Ei ole see Egon suur ohver midagi. Käis ju koolis, õppis pagariks. Kas ka lõpeta, ei tea, pidi ühikast oma käitumise pärast lahkuma.
Ohvrid on ikka need, kes tema käest olematud kaupa ostsid. Tema valeväljakutsed kurnavad meeletult meie, maksumaksja, raha.
On talle ju vallalt elamipind võimaldatud, tugiisik oli ka, aga see ei sobinud Egonile vist (midagi seal oli, ei mäleta).
Mida veel? Hooldekodu ka ei sobinud, arestimajja tahab hoopis :D Võibolla vangla ka sobiks.
Tööd on vaja teha. Ei ole ta nii ullike midagi, valearveid tegi perfektselt. Pätt on lihtsalt.

On teisi kerge vaimupuudega ja lastekodudest tulnud ning saavad eluga hakkama. Ei saa ka selle vaimse alaarengu taha koguaeg pugeda (eriti veel kerge VA).

Triin ütles ...

Inno, Irja, aga saage/õppige tugiisikuks, tegevusterapeudiks ja hakake tööle Egoni ning teiste tema sarnastega. Kus viga näed laita, seal tule ja aita :)

Irja ütles ...

Tugiisikutega pidigi sedasi olema, et kõik ei sobi. Sel juhul tulnuks leida teine, kolmas, neljas. Vaimpuudega inimene on alati nõrgemal positsioonil kui tavaline inimene ja palju nõrgemal positsioonil kui kohaliku võimu esindajad, kes teda saates tõrvasid.

Juba see, et ta arestimajja tahab, näitab minu meelest seda, et tal on mitte kerge, vaid tõsine vaimupuue. Järelikult vajab ta abi, palju rohkem abi, kui talle seni on võimaldatud. Probleem on sellest, et seni pole see abi olnud professionaalne. Vald on vaene, ma saan sellest aru. Aga siis tulnuks otsida seda abi väljastpoolt, taotleda riigilt lisaraha, mitte minna televisiooni vaimupuudega inimest sarjama.

Irja ütles ...

Triin - see ei ole minu kutsumus. Aga Eestis on küllaldaselt häid tegevusterapeute. Probleem on lihtsalt selles, et nad on suurtes keskustes. Küsimus on nüüd selles, kas tuua üks neist Anstlasse ja mis rahadega.

Inno ütles ...

Paljud tervemõistuslikud tahavad isegi vanglasse, sest seal on prii toit ja arstiabi. Ühe vangi ülalpidamise eest makstakse mitu korda rohkem kui lapse ülalpidamise eest Eestis. Pole ime, et vanglad on paksult rahvast täis.