pühapäev, 26. veebruar 2017

Kas mulle meeldib Putin?

Kas mulle meeldib Putin ka, küsis üks kommentaator, kui ma olin öelnud, et mulle meeldib Trump. Loomulikult mitte, on minu vastus. Miks? Kohe selgitan.

Mulle ei meeldi karjäärikommunistid ja Putin on karjäärikommunist, umbes samasugune nagu Eestis Ansip ja Savisaar (kel, tõsi küll, lasuvad teatavad teened seoses Rahvarindega, aga ikkagi karjäärikommunist). Ja karjäärikommunistid, tegelikult kõik karjääri -istid on minu silmis kõige jälestusväärsemad tegelased üldse.

Mulle meeldivad ideelised kommunistid. Seepärast oli mul väga lihtne sõbruneda ka Dmitri Linteri, Maksim Reva, Pjotr Puškarnõi, Aleksandr Korobovi ja teistega Notšnoi Dozorist. Ma pean neist siiani lugu ja ma ei häbene seda välja öelda. Tõsi, karjäärikommunistid tükivad sageli ideelisi ära kasutama ja see on nende traagika, aga see on hoopis teine stoori. Näiteks Savisaar ei andnud meie raamatu „Vaba ühiskonna raamat” esitlusel Maksim Revale kätt. Kuigi ise presenteeris end samal ajal tohutu venelaste kaitsjana. Reva ja teised olid Savisaare osas väga kahtleval seisukohal ja kui ma neid Savisaare ja Keskerakonna poolt hääletama kutsusin (uskudes, et Savisaar on vabadusvõitleja ja vaba ühiskonna eest väljas - milline naiivsus!), küsis Maksim Reva minult: Aga mida on Savisaar venelaste heaks teinud?

Vastus kõlab: mitte sittagi. Siis ma sellest veel aru ei saanud, aga nüüd saan. Savisaar ei ole venelaste heaks mitte sittagi teinud. Sama võib öelda kogu Keskerakonna kohta. Ka nüüd oli Mailis Reps nõus silmagi pilgutamata Sputniku ajakirjaniku naha turule tooma, et aga ise eestlaste silmis jätkuvalt popp olla. Tülgastav. Mailis Reps on täpselt samasugune karjäärikommunist nagu Savisaar. Keskerakonna karjääri -istid üritavad kõigile meeldida ja jätta mulje, et on kõikide eest väljas, aga tegelikult on nad väljas ainult iseenda eest.

Kuid ma ei pea lugu üksnes ideelistest kommunistidest. Mulle meeldivad kõik ideelised inimesed - kes ajavad oma asja ausalt ja südamega. Täpselt samamoodi meeldivad mulle ideelised natsionaalsotsialistid nagu Tiit Madisson ja ideelised rahvuskonservatiivid nagu Helmed. Kes ei ole nõus oma ideid kopikate eest maha müüma.

Nüüd mis puudutab Trumpi. Trump meeldib mulle seepärast, et ta ei ole establishment. Trump on establishmendi antipood. Ta ütleb seda, mida mõtleb, on tema ise ja see ongi tema populaarsuse põhjus. Loomulikult teeb ka tema vahel vigu, ütleb lolle asju, aga teate, see on okei, kui inimene ütleb vahetevahel lolle asju. Kõik ütlevad lolle asju, ainult et establishmendi tegelased üritavad seda varjata ja on sunnitud selle varjamiseks valetama. Nagu nüüd Mailis Reps.

Vaatan just Soome Ylest Välisliini (Ulkolinja) dokki „Trumpi tee valgesse majja”, kus räägitakse Trumpi erinevatest skandaalsetest väljaütlemistest kampaania ajal, nagu näiteks see, mis ta ütles John McCaini kohta („He was not a war hero, he was a war hero because he was captured”). Iga kord oldi kindel, et vot see on nüüd küll tema kampaania kabelimats. Aga ei olnud! Põhjus on lihtne - inimesi ei häiri, kui poliitik aeg-ajalt midagi lolli ütleb, kui ta ainult seejuures iseendaks jääb ning kellelegi ei valeta.

Valetamine võib küll alguses edu tuua, aga pikemas perspektiivis võid kaotada selle tõttu kõik. Savisaar on hea näide - ta valetas nii eestlastele kui venelastele, nii oma sõpradele kui oma vaenlastele, ilmselt ka oma naistele (seaduslikule ja mitteseaduslikele) ja lastele. Ilmselt on ka Venemaa ta seepärast hüljanud. Lihtsalt ühel hetkel saab neid, kellele oled valetanud, liiga palju ja nad piiravad su sisse. „Erakond tahetakse käest ära võtta,” kaebles Savisaar, kui ta Keskerakonna büroost välja kärutati. Ühel hetkel ei olnud enam kedagi, kellele oleks saanud valetada.

Nüüd jätkavad Savisaare valetamiseliini tema kasvandikud Ratas, Reps ja Simson. Nad on harjunud valetama - alguses valetasid Savisaare käsul ja nüüd valetavad, sest neist endast on saanud mini-Savisaared. Imestada ei ole siin millegi üle, sest Savisaar, kelle impeerium püsis süstemaatilisel valetamisel, ei võtnudki erakonda selliseid inimesi, kes poleks suutnud tema käsul igast asendist valetada. Nüüd nad ei oskagi teisiti ja valetavad igast asendist edasi. Kuna ka Tallinna linna valitsetakse valetades, ainult võimuloleva kliki huvidest lähtudes, siis on Tallinn bürokraatlik põrgu, kus tõelised abivajajad virelevad. Tallinn on nagu mini-Venemaa, ainult selle erinevusega, et ajakirjanikke ei lasta seal maha, lihtsalt saadetakse perse.

Ameeriklased ütlesid neil valimistel: „Lõpp valetamisele! Me tahame, et asjadest räägitakse nii nagu nad on.” Huvitav, millal eestlased sama teevad?

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

EKP kohta olevat öeldud vanasti, et selle liikmetest 60% on lollpead, 39% karjeristid ja ainult üks protsent tõelised, ideelised kommunistid.
Kes seda nüüd nii täpselt mõõta suudab, aga ilmselt võib midagi sarnast tänapäeval väita ükskõik millise erakonna kohta.

ann ütles ...

Kompartei liikmete seas oli inimesi, kes nõukogude aja raskuste ja absurdsuste kiuste trotslikult arendasid oma eluvaldkonda. Kui palju oli nende hulgas neid, kes kommunismiideaalidesse uskusid? Ilmselt kaduvvähe, eelmiste kommentaatori poolt väljakäidud 1% ideelisi ei olegi ehk nali. Aga neil oli vähemalt oma eesmärk ja ideaalid, mida nad tahtsid oma tegevusega saavutada, mida tahtsid paremaks muuta. Ja inimesed mäletavad neid hästi: et vat see oli selle-ja-tolle valdkonna väga hea spetsialist, see oli aga asjalik tehasejuht või kolhoosiesimees, mis siis, et punane.

Savisaar aga... no kuskil päris alguses Savisaarega kokku puutunud minu vanemate tuttavad ütlesid, et ideelisest rahvuslasest või millest iganes on see krdi mees küll sama kaugel nagu Marss Maast. Ja mida Savisaar nõukogude ajal kah tegi? Olevat piinanud mingite juraloengutega tudengeid ning alustanud karjääri ENSV juhtorganites. Vabadusvõitleja mai äss, sobiks vist dramaatiliselt hüüatada.

Margus Kiis ütles ...

Kuna Putin Kommunistlikus Parteis karjääri tegi??? Tshekake ikka fakte ka, enne kui targutate. Putin tegi karjääri KGBs, siis Leningradi linnavalitsuses aga NLKPs oli ta lihtliige, ei enamat.
Ka Savisaar ei jõudnud kaugemale KP lihtliikme kohast.
Linteril jts pole mingit pistmist kommunismiga. Vene šovinism pole mingi kommunism. Soovitaks ikka mõisted selgeks teha. Ise ENSVs elanud aga ei tea elementaarseid asju.

Margus Kiis ütles ...

Muliseda oskame me pmst kõik. Tegutseda on vaja, tegutseda!

Unknown ütles ...

See 1% "tõelised ideelised kommunistid" on ka lollid, muide.