reede, 14. aprill 2017

Liha ja lehmapiima kahjuliku mõju teadlikkus kasvab

Väljavõte Delfi veebist.

Kui Kohvikus kümmekond aastat tagasi hakkasime rääkima, et lehmapiima ja liha söömine on kahjulik tervisele, siis peeti meid hulludeks. Siis oli piimatoodete ja liha tarvitamine veel väga suur kogu maailmas neid neid toiduaineid propageeriti kui äärmiselt tervislikke.

Nüüd aga on hakanud jää liikuma. Paljud arstid ja teadlased on juba veendunud lehmapiima ja liha kahjulikkuses, seda tõestavad tuhanded teadusuuringud üle kogu maailma, nagu vahendab Delfi artiklis silmaarst Ants Haavel. Ta polemiseerib Mai Maseriga, kes jätkuvalt propageerib lehmapiima ja liha tarvitamist.

Eestis tõesti paljud inimesed veel toetavad lehmapiima ja liha tarvitamist, kuna Eesti on selles vallas jätkuvalt perifeeria. Eestisse jõuavad kõik uued teadmised ja trendid mitmekümne aasta pikkuse hilinemisega. Eestis on ka tubakas ja alkohol jätkuvalt au sees, kuigi neid õnneks ei peeta enam tervisetoodeteks nagu veel mõned aastakümned tagasi. Läheb aega, enne kui lehmapiim ja liha Eestis tervisetoodete nimekirjast välja arvatakse.

Minu enda kogemus näitab, et piimatooteid ja liha võib tarvitada, aga väga mõõdukalt. Umbes nagu alkoholi, mida võib tarvitada mõned korrad aastas ja midagi hullu sellest ei juhtu. Isegi kord nädalas ei tee midagi. Aga igapäevast tarvitamist peaks vältima. Eriti kahjulikud on lisaks töödeldud lihale veel toorpiimatooted nagu pakipiim ise, siis koored, keefirid ja jogurtid. Paremad on kohupiim ja juust. Piimatoodete nagu keefiri ja jogurti puhul tuleb silmas pidada, et neid ei toodeta tänapäeval vabrikutes enam traditsioonilisel meetodil pikaajalise hapendamise teel. Pastöriseeritud või pulbripiimale lisatakse kunstlikult toodetud ensüümid, ning nõnda saadakse mõne sekundi jooksul jogurti, keefiri või hapupiimaga sarnased joogid, millel pole päris jogurti, hapupiima või keefiriga mingit pistmist. Kodus seistes nad ei hapendu edasi nagu päris piimatooted, vaid lähevad mädanema nagu muu sarnane saast.

33 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks sa pead seda igavat jama produtseerima? Ja millest te nii prisked olete, kui liha, piimatooteid ja saia-leiba ei söö? Mugite ilmselt kõik koos komme? Kas suhkur on tervislik.

Anonüümne ütles ...

Eesti on onu Heinode maa (Rainer Katteli uudistermin). Siia jõuab kõik suure ajavahega. Algab kõik massrünnakutest ja naeruvääristamisest. Eile nimetas Ivari Padar karusloomakasvatusi põllumajanduseks, täna soovis üks kohalik internetikaubamaja mulle ilusat Suurt Reedet. Jne.

a.

Inno ütles ...

Täna ongi ilus Suur Reede.

Mis meie toitumisse puutub, siis oleme olnud raha puudusel tõesti sunnitud tarbima lehmapiima tooteid ja muud rämpstoitu, kuna see on kõige odavam. Aga ma väga loodan, et see on ajutine lahendus.

Anonüümne ütles ...

Eestis on naturaalse piima tootmine seadusega keelatud. Piima toodavad põhiliselt lääne taustaga välisinvestorid ja teevad seda meetodil, kus lüpstav piim polegi ilma töötlemata joogikõlbulik. Mäletan, kuidas kolhoosi ajal vahest juhtus piimafarmis vale toidusegamine ja piimal kohe silo maitse man. Sellist piima praegu toodetaksegi, et saada rohkem kätte (loe: kasumit). Noh ja siis kohalikud toapoisid veel parastavad, et näe kui võimsad näitajad, võrreldes Leida Peipsi omadega. See uus piim on konstrueeritud otse tarvitamiskõlbmatu tooraine massiiviks, millest eraldatakse piima tunnustega komponente.
See piim, mis on tegelikult tervislik ning mida saab kätte reaalses koguses (proovi Irjat siloga toitma hakata, et piima kõva kasumiga turule müüa), see on ära keelatud, et suurtootja veelgi suuremaks saaks.

Anonüümne ütles ...

"sunnitud tarbima lehmapiima tooteid"
Kui saaksite päris lehma piima, siis poleks mingeid probleeme. Ma kardan, et isegi Võru sorti väikelinna ümbert ei leia enam ühtegi naturaalset piima lüpsvat lehma.
Sellest piimast saaks ka kõike muud - hapupiima, koort, hapukoort, võid, kohupiima.
Aga see õõnestaks arenenud läänelikku elustiili. Vaba valikut pole siin ette nähtud.

Inno ütles ...

Mul oli vanasti nii, et kui maal vanaema juures otse lehmast lüpstud piima jõin, siis oli kõik ok, aga niipea kui linnas pudelipiima jõin, oksendasin selle mitu korda enne välja kui sisse jäi. Sel oli hoopis teine lõhn ja maitse juba siis, 30 aastat tagasi. Praegu on poepiim muidugi täielik keemia, mil pole isegi lehmapiimaga mingit seost peale värvuse. Umbes nagu need kunstpiimasegud lastele, mis on samuti täielik keemia.

Läänes kusjuures minnakse järjest enam üle loomulikule toidule, aga Eestis pole see võimalik, kuna selline toit on mitu korda kallim ja Eesti oludes ka kättesaamatu.

Inno ütles ...

Ma tegelt arvan seda, et otse lehmalt lüpstud piim ja värske liha on ok, aga seda pole lihtsalt saada. Poepiim ja liha on aga niivõrd töödeldud, et tervisele kahjulik. Lisaks mõjutab piima ja liha kvaliteeti toit, mida loomadele antakse. Lehmad ja lihaloomad ei saa toiduks heina nagu vanasti, vaid hormoonidega rikastatud segu. Seepärast on parem tarvitada taimetoitu, kuna seda on võimalik värskemalt, töötlemata kujul kätte saada.

Anonüümne ütles ...

Kuid tean töö juurest 2 veganit, kes on näost niivõrd kahvatud, et juba neid vaadate hakkab neist hale. Kui toitutakse tervislikult nagu nad püüavad väita, siis peab jume sellest ka märku andma. Peale veganite tualeti kasutamist kahjuks kohe tualetti minna ei ole võimalik, sest nende väljaheite hais on lihtsalt kohutav. Mis ime taimetoit see neil on, mida nad kasutavad, on jäänud arusaamatuks. Võibolla õgivad mingeid tablette omale lisaks.
Ka meil müüdavad ja kaugelt kohale toodud puuviljad, juurviljad, salatid ja muu taimetoitlusega seonduv toitained on juba ära mürgitatud taimemürkidega.

Anonüümne ütles ...

Aga kas te olete uurinud palju taimetoidus on pestitsiidide jääke. Päris palju. Vähemalt selles mida poes müüakse. Nii et kuidas siis taimetoit tervislik on kui ta mürke sisaldab? Pikas perspektiivis on mürgid ka väikeses koguses kahjulikud.

Inno ütles ...

Probleem selles ongi, et piima- ja lihaloomad söövad sisse samuti neid mürke ja nende toitumist pole ka võimalik poes kontrollida. Taimetoidu puhul on võimalik soovi korral tarvitada ökotooteid, mis on mürgivabad.

Sageli on veganid kahvatud seepärast, et nende tervis on kehv eelnevalt sisse õgitud lihast, mistõttu on nad veganlusele üle läinud. Üldiselt on taimetoidul inimestel energiat rohkem. Hobune sööb ainult taimset toitu ja vaadake, millised on tema lihased!

Mis aga haisu puutub, siis kõige rohkem haiseb laste keemiasegude (nn RPA) sitt. See on lausa kohutav!

Anonüümne ütles ...

Inimene söögu seda, mis meeldib. Mingite moevoolude pärast end piinama hakata on ülim jaburus.

Olen eluaeg joonud täispiima, praegugi talunik toob linna majade vahele värske piima ja ostame seda 2x nädalas, 50 senti liiter. Samuti sealiha, juustu, linnuliha,loomaliha, mune, vorsti,kala, saia ja jäätist ning häda pole midagi. Kui sa hakkad mõtlema, et see ja teine toit ei sobi sulle või usud mingit veganite hirmujuttu, siis lähebki tervis käest. Kõige hullem on enesesisendus.

Anonüümne ütles ...

Ei ole neil veganitel seda energiat mitte sugugi rohkem kui lihasööjatel. Hommikul magavad pidevalt tööle sisse ja töö tulemused on lihasööjatest palju kehvemad. Ka pidevalt toonitatakse, et nad on nii stressi, nii stressis. Mõni on lisaks ka kohutavates hirmudes, et igalt poolt tuleb tema suunas "negatiivset energiat".

" Hobune sööb ainult taimset toitu ja vaadake, millised on tema lihased!"

Tiiger sööb ainult lihatoitu ja lihased on tal hobusest tunduvalt sitkemad. Nii et murrab hobuse ühe hetkega maha.

Inno ütles ...

Palju oleneb sellest, mida sa teed. Kui teed rasket füüsilist tööd, siis on üks menüü, kui aga istud päevast päeva laua taga, siis teine. Kui istud päev otsa laua taga ja ajad näost sisse rasvast liha, siis tekivad kiiresti probleemid. Lõuna-Euroopas oleneb menüü ilmast: talvel külma ilmaga süüakse rohkem liha ja rasvast kala, suvel jälle rohkem rohelist ja kergemaid mereande.

Mis tiigrisse puutub, siis elab ta 10-15-aastaseks, samas taimetoidulised hobused elavad kuni 50-, taimetoiduline elevant elab pea 100-aastaseks. Taimetoidulised inimesed elavad samuti kauem, püsivad nö kauem värsked. Liha söömine põletab organismi kiiremini läbi. Aga jällegi, tehtagu seda, mis meeldib. Mõni ei tahagi kauem elada, piisab 10-15-aastast, siis lõikab omal veenid läbi, samas kui teine tahab pidada vastu 100 aastat. On selge, et kui tahad elada vaid 50-aastaseks, siis pole tõesti suurt vahet, mida sa näost sisse ajad, võid ka naelu või žilette järada. Kui aga tahad veel 100-aastaselt kõbus olla, siis pead tarvitama taimetoitu.

Anonüümne ütles ...

EU's ei ole loomakasvatuses hormoonid lubatud, lihtsalt vahemärkuseks

Anonüümne ütles ...

"Taimetoidu puhul on võimalik soovi korral tarvitada ökotooteid, mis on mürgivabad."
Maheliha ja mahepiima tooteid on ka võimalus osta, aga need on mitu korda kallimad. Nii et minu mõistus küll ei võta miks pritsitud puuviljad ja köögiviljad on tervislikumad kui liha või piim? Lehm sööb küll rohtu, aga rohtu ju ei pritsita. Ravimeid loomadele antakse tõesti, aga ravimata jätta loomi ju ei saa. Küsimus on, kas pestitsiidid või hormoonid, kumb siis on ohtlikum? Vahet pole ilmselt. Pestitsiidid pritsitakse otse puu- või juurviljale (mitu korda pritsitakse nt banaane?), lehmapiima puhul on sama nagu rinnapiima puhul, kui palju neid sissesöödavaid mürke tegelikult rinnapiima või lehmapiima jõuab? Ka imetajate emade rinnapiimast on leitud nt DDTd.

Inno ütles ...

Sportlastel pole ka hormoonid lubatud, lihtsalt vahemärkuseks.

Muuseas, taimetoit pole ainult puu- ja juurviljad, vaid nõges, naat, oblikad, vetikad ja samblad, mida ehk ka ei pritsita. Neid tarvitati vanasti toiduks väga palju, aga millegipärast nüüd enam ei sobi. Kust saab nõgesesuppi Eestis? Lehmapiima hakati tarvitama Eestis toiduks alles paarsada aastat tagasi. Liha söödi ka kordades vähem. Palju rohkem söödi kala, asulad olid kõik jõgede ja järvede ääres, kus vetikad ja kala olid aasta ringi kättesaadavad.

Anonüümne ütles ...

"taimetoiduline elevant elab pea 100-aastaseks."
Ei ela ta midagi 100 aastaseks. Sealkandis on komme elevantidel lapsed ära võtta, siis piinamiste ja näljutamisega nad taltsaks teha ning panna neid sealseid taimetoitlasi teenima. Seda tõsiasja aga igasugused loomakaitsjad ja veganid ei märka, vaid jooksevad hoopis sealset ida kultuuri nautima.

Anonüümne ütles ...

Räägi, Inno, mis roogi vanad eestlased neist vetikatest ka valmistasid? Marmelaadi või?

Inno ütles ...

creme brule'd loomulikult! :D

Anonüümne ütles ...

No just eksole. Miks sa sellist kontrollimata paska siis suust välja ajad kui pärast ise ka aru saad, et lugejad pole lollid?

Inno ütles ...

Paska ajad ise. Vetikaid saab niisama ka süüa, neid ei pea kuidagi valmistama ja kandikul serveerima. Toortoit on kõige parem ja tervislikum, sellest räägiti Eestis juba 100 aastat tagasi, aga millegipärast unustatakse see ikka ja jälle ära. Inimene ei pea omale toitu valmistama, kõige parem toit on see, mille saad kohe suhu pista ja ära süüa. See ongi tervisliku toidu puhul põhireegel. Loomariigis ei valmista keegi toitu peale inimese ja kõik elavad ilusti ära, on terved, saavad järglasi jne. Inimene aga sööb end haigeks.

Ann ütles ...

Millisel looma pidajal on nii palju raha, et niisama hormoone ja antibiootikume loomale anda?
Samamoodi millisel taime kasvatajal on raha, et niisama pritsida ja väetada?

ann ütles ...

Viimane lõik on muidugi...

Vahe ei ole mitte hapendamise ajas, vaid selles kust/kuidas piim saab bakteri. Kodune piim hapneb laudast (allapanu, sööt, sõnnik) ja lehma naha pealt külge korjatud bakterikoosluse mõjul. Vabrikupiim pastöriseeritakse ja pannakse inimese poolt bakterikultuur sisse. On ka võimalik kodus teha näit. jogurtit (juuretisena kasut. jogurtit ennast v. bakterikultuuri, nn. jogurtijuuretist).

Sööda vahe on selles, et rohi on kuivatatud rohi ja silo on hapendatud rohi (nagu kokkupressitud kapsas läheb tünnis hapnema, nii läheb kokkupressitud rohi "tünnis" e. rullis hapnema). Mahelehmad söövad ka silo, mahesilo. Nii et ka silo söövate lehmade piim võib olla igati mahe, küsimus pole selles. Küll aga mõjutab silo/hein piima maitset ja väidetavalt ka juustu tegemist (heinapiim "juustustuvat" paremini).

Anonüümne ütles ...

Tänases delfis uus vegani artikkel, kus ülistatakse taevani oma veganlust ja ei lasta ilma sisselogimata isegi kommenteerida. Näojume hakkab neil muutuma aastatega, kas täiesti kahvatuks või lubivalgeks. Vaadaku 10 aasta pärast peeglisse ja tuletagu mu sõnu meelde.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et ainus argument on vegani halb näojume. Ja koguni väidetavalt halvalõhnaline ekskrement. Mitte loomade hoolimatu pidamine ja tapmine. Aga pole viga, evolutsioon toimib ka inimvalikutes. Aeglaselt aga toimib.

a.

Anonüümne ütles ...

Kõik veganid keda ma tean on kehva tervisega ja depressiivsed. Miks ometi?

Anonüümne ütles ...

"Mitte loomade hoolimatu pidamine ja tapmine."
Kas tead, veganike, teie, kes te jooksete ka Bali pühamute vahet, kus müüakse maailma kõige kallimat oakohvi? Ikka sealsamas - teie armastatud Balil. Teatud liiki metsloomad söövad rohelisi kohviube, siis s'tuvad need välja. Need oad korjatakse väljaheitest üles, puhastatakse, töödeldakse ning müüakse 340 eurot kilohinnaga maha. Aga et väljaheites tuhnijate töö oleks hõlpsam ja nad ei jookseks mööda metsi, siis püütakse kinni hoopis need loomakesed, pistetakse nad puuri ning toidetakse neid roheliste kohviubadega, et pärast saaks kohapeal tuhnida loomakeste väljaheites ja korjata nende maost läbi käinud kohviube. Coffee Natural.
Kus koheldakse tööloomi kõige julmemalt? Ikka sealsamas Indias, kuhu te pea laiali tormate oma kivikesi tooma.:)

Inno ütles ...

15:19 anole: Kõik alkohoolikud ja narkomaanid, keda tean, pakatavad tervisest ja on kogu aeg rõõmsad.

Anonüümne ütles ...

Sulid ja vargad on ka jube õnnelikud.

Anonüümne ütles ...

"Kõik veganid keda ma tean on kehva tervisega ja depressiivsed. Miks ometi?"

Mul on endal sugulane, kes kunagi oli üdini positiivne, elurõõmus, sümpaatne, empaatiline, ilus inimene. Kuid sattudes mingisse kundalini jooga sekti, kus talle tehti rohket ajupesu, muutus ta täielikult ja hakkas ka veganlusega tegelema. Kõik need, kes temaga samal arvamusel ei olnud, olid tema jaoks negatiivsed inimesed ja ta lõpetas nendega lausa suhtlemise. Seejärel hakkas ta mingite terakeste müüjate tsunfti püsikliendiks, mis pidid igasuguseid haigusi ravima - muudkui võtad arstilt diagnoosi, edastad selle terakeste müüjale, ostad vastava purgikese, topid terakese keele alla ja haigus läinud...(?) Kui ma hiljuti teda kohtasin, olin ma jahmunud - oma vanuse kohta nägi ta 10-15 aastat vanem välja, ilus jume näolt oli kadunud ja mingi armetu hall asemele tulnud.

olge ise ka tublid ütles ...

Istudes viitsütikuga pommil - Walter Veith

Hämmastavad udarad - Walter Veith

Sinu tervis on Sinu kätes - Walter Veith

Täisväärtuslik elu - Walter Veith

Sandra Vungi loeng - Taimetoitlus kui elustiil

Anonüümne ütles ...

Need imporditud eksootilised viljad, mida te nii uhkelt laua peale fotoklõpsudeks panete, on siia saabudes juba keemiaga ära mürgitatud. Väga paljudes maades on töötegijateks lapsorjad,lausa alates 4-5 aastaselt, kes surevad keemiamürgistuse kätte juba varakult. Neil ei ole lapsepõlve, ei haridust ega ka tervist. Googelda vastavate märksõnade abil ja võid näha õudseid pilte lapsorjadest.Kuid teie matsutate neid vilju ja kiidate.

Kummaline oli vaadata eilseid pilte mingist Telegrammi ja muu umbluu kokkutulekust, kus võideldakse lausa Maailma Valitsejate mürgiste keemiapilvede vastu, kuid endil näod meigitud ja mürki täis pumbatud, mida suure ilu saavutamise all tehakse. Juba enamikes huulepulkades on 44 kantserogeenset ainet, mis võivad tekitada pahaloomulisi kasvajaid.
Kuid nad räägivad oma meigitud huulekestega...energiakriisist, veganlusest, maailmapäästmisest jne. jne.
Tule taevas appi!

magemees ütles ...

"Kõik veganid keda ma tean on kehva tervisega ja depressiivsed. Miks ometi?"
Eks yeganlus õõnestab praegust majanduskorda. Eriteenistustel on piisavalt nuhke ja psühhotroonilist tehnikat veganite kottimiseks (tundub et Savisaar saab ka sellist kotti, ja mina ka juba 12 aastat). Selle teadvustamine annab väge vaimselt vastu pusida. http://psicotronik.narod.ru/