neljapäev, 4. mai 2017

Eestlased: puruvaesed ja üksteise kõride kallal

Euroopa mõistes on eestlased puruvaesed. OK, isegi kui palgad kusagil Tallinna ümbruses juba hakkavad jõudma EL-i tasemele, siis inimeste varanduslik olukord on ikka väga nigel. Pehmelt öeldes sitt. Osalt tuleb see NLiidu „pärandist”, osalt pärast selle liidu lagunemist tekkinud august, kus inimesed kaotasid kõik oma säästud ja kus vara hind kukkus sisuliselt nulli. Mille tagajärjeks oli see kurikuulus Eesti ettevõtete ja maa müük välismaalastele võileivahinnaga. Millele seisis mingil määral vastu Villu Reiljan, aga kes selle eest ära lintšiti ja kõigile hoiatuseks risti löödi.

Ok, oleme nüüd olukorras, kus eestlased on puruvaesed. Kus väga paljud pered ei suuda enam oma raha eest maju ehitada ja paljud omavalitsused ei suuda enam oma raha eest lasteaedu ning koole rajada. Sest lihtsalt pole raha. Pole säästusid ega vara. Säästud ja vara, nagu öeldud, kadus riigikorra vahetusel tekkinud segadusega.

Nüüd ehitavad need vaesed uuesti üles oma riiki. Mis ei ole kerge. Isegi Eesti Vabariigi president ei suutnud ise oma maja remontida, vaid küsis selleks abi Euroopa Liidult. Jättis aga võetud kohustuse täitmata, pettis sellega Euroopa Liitu, mistõttu tuli presidendi kuritegu hüvitada eesti rahval. Sest presidenti ei kõlba süüdi mõista. Küll aga annab president kogu rahvale ette suuna, näitab kätte tee, mida mööda käia. Kui juba presidendil kõlbab abi manguda ja abiandjat petta, siis miks ei kõlba seda teha teistel?!

Nüüd tuleme tagasi Malluka ja selle inimese juurde, kes Mallukalt abi küsis. Tegelikult on mõlemad puruvaesed, nii Mallukas kui see abiküsija. Mallukas kerjab samuti blogi kaudu omale reisiraha. Vahe on ainult selles, et Mallukas mängib millegipärast rikast, lööb laia lehte. Ja seetõttu jagab aeg-ajalt mõned eurod sinna ja tänna, et oleks pärast hea uhkustada, et näe, kus mul on raha. Seda ei tee mitte ainult Mallukas. Näiteks USA praegune president Donald Trump, kes on pärast pankrotte paljas nagu püksinööp, kuulutas kuidas ta kõiki aitab, aga kui üks ajakirjanik hakkas uurima, siis selgus, et keegi polnud raha saanud. Ja need, kes olid midagi saanud, siis käis sellega kaasas kohustus muretseda selle raha eest Donald Trumpist maalitud portree ja anda see Trumpile tagasi. Ehk siit moraal: kui tahad teada saada, kellel tegelikult raha pole, siis uuri, kes oma heategudega uhkustavad. Need, kel tegelikult raha on, need oma raha jagamisest ei räägi. Sest nad teavad, et kõiki nad nagunii aidata ei suuda. Ja siis on parem juba vait olla.

Nüüd Malluka juurde tagasi tulles, andis ta inimesele ära oma viimase raha, kuna lootis sellega teenida plusspunkte. Et see 50 eurot saanud inimene Mallukat igal pool kiidaks ja siis kõik ohhetaksid ja ahhetaksid, et küll Mallukal on palju raha. Aga juhtus nii, et rahaküsija küsis veel natuke juurde. Küsija suu peale ei lööda, nagu öeldakse. Mallukal aga oli raha otsas. Loomulikult ei saanud Mallukas seda avalikult tunnistada, et tal raha pole, mistõttu hakkas ta heauskset rahaküsijat poriga loopima ja süüdistama teda pettuses. Stiilis, et kõik on petised, kes raha küsivad rohkem kui korra. Nagu Eesti Vabariigi president.

Malluka blogi kommentaare oli päris huvitav lugeda, kus vaesed näljarotid on üksteise kõride kallal nagu kaarnad. Päris õudne, mis Eestist, sellest kunagisest väga lootusrikkast paigast on saanud. Täielik maapealne põrgu, kui inimeste käitumist vaadata. Kuigi loodus on Eestis väga ilus, nagu paradiisiaias.

Mis näitab, et eestlaselt, kes on vaene nagu kirikurott pole mõtet tegelikult mingit abi paluda. Nii see kahjuks on. Isegi neilt pole mõtet paluda, kes kuulutavad, kuidas nad kõiki toetavad, sest tegelikult pole ka neil raha ja kui neilt küsid, saad veel pärast sõimata. Nii on kahjuks. Ja nii jääb veel pikkadeks aastateks, sest Eestimaa jookseb rahvast tühjaks ja kaasaja tarbimisühiskonnas ja tarbimismajanduses sõltub areng ja heaolu sellest, kui palju on tarbijaid ja palju neid juurde tuleb. Eestit aitas seni erakordselt madal palgatase, mistõttu oli Eestis kasulik teatud asju teha, aga kuivõrd maa on tühjaks jäänud, siis on tulnud allesjäänute palka tõsta ja Eesti eelis on ära kadunud. Nii on Eesti sattunud sundviskesse, kus peab haarama millest iganes, kasvõi õlekõrrest. Ja üks selline õlekõrs on Rail Baltica, mille juures saavad poliitikud tähtsat nägu teha ja asjatada, aga millest tõenäoliselt enam ei piisa vaeste koloonia sitast välja upitamiseks. Paha lugu on ka see, et Eesti ajalooline turg Venemaa on samahästi kui kadunud, mistõttu on Eesti investorite silmis muutunud mõttetuks. Valdav enamus investeeringuid on Eestisse tehtud Vene turgu silmas pidades. Nii ongi varsti pilt Eestist selline, et on üks vaeste ja patuste alev ja selle kõrval silmipimestavalt särav raudtee, mille ülalpidamiseks kulub kogu rahva raha, aga mida ei kasuta mitte keegi, kuna selleks pole raha.

Mark my words!, nagu Irja sellise asja peale ütleb.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Noh ma ei tea. Peaaegu kogu Ida-Euroopa on "Euroopa mõistes" puruvaene, aga tundub, et mujal vist ei üritata nii väga üle oma varju hüpata, see on rohkem eestlaste komme, et "kriuksuga kingad" peavad olema, olgu või võlgu.
Aga muidu peab üldiselt paika küll see jutt.

Sattusin kord eelmisel suvel varahommikul poe juurde, seal kõrval on sularahaautomaat ja sinna oli siis moodustunud pikk järjekord igasugustest karvastest ja sulelistest. Tõeline vaeste-patuste alev. Pärast sain teada, et viiendal kuupäeval makstakse pensione ja vist ka mingeid sotsiaaltoetusi.
Majanduse ja ärimeeste jaoks loeb pigem ikka maksevõimeline tarbija, need tarbijad, kes on piiratud sotsiaaltoetuse suuruse vms sellise pisiasjaga, noh... pole ju suurem asi.

Vaatad sellist eestit ja karjuks või appi, aga pole mõtet, ega see ei aita. Huvitav, kuidas küll eestlased on suutnud kõik enda kunagised tugevused maha mängida või ära nullida.
Teisalt, taheti ju kolmkümmend aastat tagasi malli võtta pätsuaegsest eestist ja ju ta vist selline nüüd ongi. See vaeste-patuste alev oli ju ka originaali pätsuaegne.

RB rajamise eelarve kahtlemata aitaks mõne aasta kohalikku majandust simuleerida, aga mis sellest rahvast pikas perspektiivis saab, pole aimugi. Ilmselt mitte midagi head. Kaugemas tulevikus hakkab seda raudteed kasutama ilmselt keegi teine, vähemalt peamiselt. Kõigi nende renoveeritud maanteede, uute viaduktide ja pirakate ringristmikega on vist sama lugu.

Huvitav, et isegi Eesti IKT sektor tõmbab koomale, polevat enam piisavalt tööjõudu. Nojah. Vanemast generatsioonist programmeerijaid koolitada tavaliselt ei õnnestu. Usutav.

Kellel on kuhugi minna, parem minge. Päriseks, ma mõtlen. Siis ehk pole kunagi eluõhtul vähemalt isikliku raisatud elu pärast kurbust.

Anonüümne ütles ...

Kes olete teie, et siin Mallukal kõri närite? Kust teate teie, palju või vähe tal raha on, on ta rikas või vaene, keda ja kui palju aidanud? Katsuge teie oma näruste kokkukerjatud veeringutega kuidagi toime tulla (peaasi, et ei peaks tegelema millegi nii alandavaga kui töö). Tundub siiski, et kuskilt on jälle mõni kopsakam toetus kukkunud (Juuli eest?), et pole juba tükk aega midagi kuulda Toidupanga sabas kõõlumisest, ja vana armas toidutalumatuse teema ka taas letti löödud (see ju ikkagi nii Esimene Eesti!).

Inno ütles ...

Pärast okupatsiooni ja küüditamisi ei jäänud sellest Pätsu-aegsest Eestist suurt midagi alles. Tulid peale uus ajastu ja uued inimesed. Mul oli võimalik suhelda Pätsu-aegsete inimestega ja enamasti nad olid ikka korralikud ristiinimesed, mitte mingid südametud šaakalid. Aga võibolla oli mul lihtsalt õnne.

Anonüümne ütles ...

Inno, Sa nüüd ütlesid ise "enamasti". Eks ta ole.

Võib ju olla, et tuleb jällegi uus ajastu. Võib ju olla, et kokkuvõttes saab see isegi olema parem... aga selle vundament on küll justkui puhas sitt.

Anonüümne ütles ...

Minu arvates said need, kes Pätsu-aegset EW-d uskusid rämedalt petta juba tollase eliidi poolt. Ja pealetulnud sõjas olid nad esimeste ohvrite seas. Kohanejatel ja nahahoidjatel
oli rohkem võimalusi ellu- ja ENSV-sse jääda. Nad on tänagi enamuses.
Madissoni taolisi põhimõttelisi on jäänud vaid mõned üksikud ja neid vintsutatakse.

Anonüümne ütles ...

Ma usun, et Mallukas tahtis täiesti siiralt aidata hädasolijat. Pole tema süü, et inimene sattus abist sõltuvusse. Lõpmatuseni ei saa ju raha kinkida, mis parata, endal tal ka pere ja lapsed, kellel kõike vaja.

Aga mis Eesti kohta kirjutatud, see kõik õige. Nõus. Ei teagi, mis Eesti riiki päästaks. Võib-olla Soome-Eesti ühisriigi loomine, aga mida peaks soomlased sellest võitma? Nagunii on juba suur hulk tööjõudu Eestist Soome tööle läinud ja läheb veelgi, sest mediaanpalk 700 ei võimalda kahjuks äraelamist.

Anonüümne ütles ...

Inno, miks sa Malluka kallal rebid? Täiesti tüüpiline eestlane. Tüüpiline lahja ja naiivse blogija hala see nö. "blogipostitus" Sul.

Ja Pätsu-agsed mõtlesid:"Kurat, küll need tsaariaja inimesed olid head ja suure südamega, nüüd tuleme meie, šaakalid, ja hakkame savimaju riigi raha eest ehitama."

Hale, ise veel haritud mees.

Anonüümne ütles ...

Olukord Eestis on sitt, aga see on endiselt meie tulevaste aegade väetis.

Anonüümne ütles ...

Kohanejatel on alati rohkem võimalusi, lihtsalt segasevõitu olukorras pole totukestele teada, millega täpselt on kasulik kohaneda :DD

Mis aga Madissoni puutub, siis ma ausalt öelda ei saa aru, millise utoopia eest ta võitleb. Vist ongi "elukutseline opositsionäär".