pühapäev, 14. mai 2017

Inno emadepäeva-heietus: Eestis saavad omale lapsi lubada ainult miljonärid

Mulle on sageli ette heidetud, et miks ma üldse sain omale lapsed, kui mul raha pole. Mis ülekantud tähenduses tähendab seda, et kui sa miljonär pole, siis pole mõtet Eestis lapsi saada.

Isegi USA-s, mis on samamoodi raha-keskne ühiskond nagu Eesti, pole suhtumine lastesse nii küüniline. Kui sul on USA-s rohkem lapsi, siis on võimalik abi saada eri organisatsioonidelt, näiteks kirikult. Kirikud on USAs väga võimsad organisatsioonid, mis abistavad lastega peresid, erinevalt Eestist, kus lastega peredel pole kusagilt abi oodata.

Ja siis ongi mõistetav suhtumine, et kui sul on lapsed, siis peab olema rahakott puuga seljas. Mis läheb vastuollu Eesti valitsuse poliitikaga rahvaarvu suurendamise osas. Tegelikkuses pole valitsus huvitatud sellest, et inimesed saaksid lapsi. Hea näide on Kodutunde-saade (ma ei väsi seda kiitmast, braavo Kristi Nilov & Co, ja Signe Lahtein on väga hea saatejuht, senistest kindlasti parim, jätkake samas vaimus - mul pole küll võimalus endal saadet toetada, sest olen ise abivajaja rollis praegu, aga ma ei väsi Teid kiitmast!). Seal saates on näha, kuidas elavad Eestis need pered, kus on rohkem kui üks laps. See on katastroof! Sellist asja ei kohta mitte kusagil arenenud maailmas! Kus inimesed, lapsed elavad sisuliselt muldpõrandal pori sees. Sestap imestan ma alati, mis imenipiga võeti Eesti vastu kõrgelt arenenud riikide klubisse OECD. See peab olema mingi eksitus! See lihtsalt ei saa võimalik olla! See on nagu mingi OECD paroodia!

Tegelikult oleks aus valitsusel, lasteombudsmanil ja teistel noori inimesi hoiatada, et enne peab sul olema miljon eurot pangaarvel ehk rahakott puuga seljas kui lapsed saad! Sest Eesti riik lastega peresid ei toeta, vastupidi, neil võetakse kogu aeg toetusi ära, nagu praegu käib erivajadustega inimestega. Hinnad kasvavad ümberringi mitu korda kiiremini kui närused lapsetoetused. See on muidugi omaette teema, kuidas elavad Eestis need pered, kus kasvab erivajadusega laps. Ma ei taha isegi selle peale mõelda, sest see ajab öökima. See on nii hull, et neist peredest kõnelev Puutepunkti saade pandi kinni. Kõigil oli lihtsalt häbi. Aga midagi muuta ei saa, sest riigil on käsil hulga tähtsamaid projekte kui erivajadusega inimesed või lapsed.

Ma olen seda varem öelnud ja ütlen uuesti, et Eesti riik on loodud vallalistele. Kuskuil seaduses seda kirjas pole, aga nii see on. Sest kui sul on laps või lapsed, on sind juba võimalik imelihtsalt töölt lahti lasta ja uut samaväärset tööd sa lastega enam ei leia. Nii on kahjuks. Mis tähendab, et isegi heast töökohast ei piisa, kui sul on lapsed, sest sult võetakse töökoht lihtsalt ära. Jäävad ainult sitad ja väga sitad variandid, kus sissetulek on veidi kõrgem kui miinimum ehk 600 euro ringis kuus. Sellise rahaga pole võimalik peret ülal pidada.

Ma ei taha mõelda selle üle, kuhu see Eesti riik niimoodi jõuab, aga selge on see, et midagi head tulevik ei too. Lapsi ei sünni ja ei hakka niipea sündima. Ja need lastega pered kes on, ja kel pole miljonit tagataskus, lähevad lihtsalt minema. Isegi migrandid ei püsi Eestis. Eestit kasutatakse lihtsalt hüppelauana Euroopasse tulekuks, ei muuks. Pole ime, et Eesti omale e-residente noolib, sest päris luust ja lihast inimesi jääb järjest vähemaks.

4 kommentaari:

ann ütles ...

No see jutt ei päde.

Ka lastetuid/1 lapsega on probleemides, aga kui valitakse, keda aidata, siis valitakse välja need rohkemate lastega. Nii tekib vale järeldus, nagu abivajajad oleksidki kõik lasterohked -ja vastupidi.

Mul on tutvusringkonnas 3 last tavaline laste arv, on ka 4-lapselisi. Täiesti tavalise elustandardiga elavad pered, pole nad kuksil rikaste TOP-is, aga vaesed ka pole.

Anonüümne ütles ...

Ehk teie ja kodutunde nn.klientide puhul on probleem õpitud abituses? Ning parim ettekääne on pugeda laste taha ja süüdistada riiki või keda iganes selles, et inimene oma eluga hakkama ei saa. Majanduslikult mõtlev inimene ei hangi lapsi kui ise oma elu hakkama ei saa.

Inno ütles ...

13:59 anole: Kui sul sünnib erivajadusega, näiteks autistlik laps, siis on väga suur tõenäosus saada kodutunde nn kliendiks. Aga kus koolis või kuidas õpitakse Eestis autistliku lapse saamist ja sellega toimetulekut? Või kuidas sellist asja on võimalik üldse ette planeerida?

See õpitud abituse jutt on sama küüniline kui väita, et kui jääd hageks, näiteks haigestud vähki, siis oled ise süüdi. Kui kurdad, et ei jaksa, siis öeldakse, et pole mõtet pugeda haiguse taha ja kui ei suuda teistega võrdväärselt ponnistada, siis on see õpitud abitus.

Juba see, et sellised kommentaarid ilmuvad, näitab, et Eestis on asjad täiesti paigast ära. See on looma jutt, inimesed niimoodi ei räägi.

Anonüümne ütles ...

Teie aga lõpetage see Juuli puude taha pugemine. Pole mitte mingit põhjust teil mõlemal kodus istuda. Pigem on asi selles, et sa ei taha tööle minna elatisvõla pärast. Las irja läheb siis tööle ja istud ise lastega kodus. Kuid ei, lihtsam on kodus istuda, vinguda ja nõmedaid ning kiuslikke teemasid oma blogise vorpida. Üldse ei imesta, et teid põlastatakse- ise olete oma käitumisega seda saavutanud. Minul on makse maksedes kahju, et seda raha teiesuguste täiskasvanute peale raisatakse.