neljapäev, 18. mai 2017

Miks siis ikka võetakse Soomes vanematelt lapsi ära?

Väljavõte Soome tervishoiu- ja heaoluameti thl.fi kodulehelt.

Eile Kanal 2 eetris olnud C-Komando saatest tuli välja, et Soome lastekaitsjad on hirmsad kurjategijad, kes täiesti korralikelt emadelt lapsi ära võtavad, nii et emad on sunnitud oma lapsed tagasi varastama ja nendega Eestisse tulema.

Ma saan aru, et Eestis on hirmus kihu näidata Soomet ja soomlasi kurjategijatena, kuna väga paljud eestlased lähevad Eesti näruse elu pealt inimväärse elu peale Soome. Et seda takistada, on kõik vahendid head. Isegi lapsed.

Kõigepealt, nagu tuleb välja ka Soome tervishoiu- ja heaoluameti veebi kodulehelt, ei võeta lapsi niisama lihtsalt kellegi juurest ära, kuna lapse paigutamine asendusperre või asenduskodusse on väga kallis. Selleks peavad olema väga mõjuvad põhjused. Kodulehel on eraldi rõhutatud, et kehvad elamistingimused pole kunagi ainus põhjus laste äravõtmiseks. Lapsed võetakse ära eelkõige siis, kui kodu kujutab endast ohtu lapse tervisele.

Seda C-Komando saates välja ei öeldud, aga üksikvanemate puhul on oht lapsele näiteks see, kui alaealine laps jäetakse üksi koju. Eestis on see tavaline, Läänes peetakse seda puuduseks kasvatuses. Samuti on Eesti kodudes küllalt tavaline vägivaldsus, Soomes vägivalda ei tolereerita, seda ka laste suhtes. Kui laps pikemat aega nutab, helistab naaber politseisse või lastekaitsesse ja vanem peab seletuse andma. Eestis lastakse lastel nutta ööd ja päevad läbi ning keegi ei sekku.

Soomes võetakse laps vanemalt ära siis, kui vanem annab lapsele vitsa või rihma, last tutistab, näpistab või nurka paneb. Eestis peetakse lapse füüsilist karistamist jätkuvalt auasjaks.

Soome Yle artiklis on välja toodud, et laste äravõtmine vanema juurest on viimasel ajal sagenenud ja peamiseks põhjuseks on vanemate väsimus, kus vanem ei jaksa lapsega tegeleda. See võib tulla näiteks vanema haigusest, aga ka sellest, et üksikvanemal käib lapse või lastega tegelemine üle jõu.

C-Komando saate puhul on küll emade jutt pealtnäha ilus, aga saates pole ära kuulatud teist poolt. Ma tuletan meelde, et mõni aasta tagasi koos lapsega Saksamaalt Eestisse põgenenud ema rääkis, et laps võeti ära sellepärast, et pesumasin läks rikki. Hiljem selgus, et naine oli vägivaldne ja tappis kirvega oma elukaaslase.

Sama probleem on Soomes ka Vene emadel, kellelt samuti lapsi ära võetakse ja kes on pidanud samuti lapsi varastama ja neid Venemaale viima. Nende Vene emade eest on võidelnud näiteks Johan Bäckman. Venemaal on samuti väga vägivaldne kultuur, mida Soomes ei sallita. Mistõttu tuleb Eestist Soome mineku puhul arvestada, et seal pole tõesti ainult piimajõed ja pudrumäed, vaid seal elatakse hoopis teises kultuuriruumis, kus igasugune, ka kõige pisem vägivald on taunitav ja laps võidakse ema juurest ära võtta pelgalt seetõttu, et ta tihti nutab.

Üksikemadel, eriti neil, kes vägivaldsusele kalduvad on tõesti parem Eestisse jääda kui ainult raha pärast Soome trügida. Eestis pigistatakse vägivalla koha pealt silm kinni, Soomes mitte. Neil aga kes vägivalda ei salli ja kes tahavad tagada lastele vägivallavaba elu, on parem Soome minna.

47 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Palun too yle artiklist välja lõik, kus mainitakse üksikemasi?

Inno ütles ...

Seda otse ei mainita, aga see tuleb kontekstist välja. Ka C-Komando saates olid üksikemad. On selge, et üksikema ei jõua ega suuda üksi lapse või lastega tegeleda, tegelikult on see nii. Ta ei saa isegi poes käia, näiteks kui laps on haige. Eestist tulnud emadel pole ka sugulasi või tuttavaid, kes last saaks vaadata.

Anonüümne ütles ...

Ahah, ilmselt kontekstiks on puudulik keeleoskus.

Triin ütles ...

Ei ole päris nõus, et laste füüsiline karistamine on Eestis üleüldiselt auasi.

Inno ütles ...

Ma näen väljas igapäevaselt, kuidas vanemad lapsi käest kinni hoides järel lohistavad. Lapse peale hääle tõstmine on täiesti tavaline Eestis, mis on puhas vaimne vägivald. Olen märganud, kuidas lasteaia õpetajad laste peale karjuvad ja neid riietest rebivad. Sellist pilti ei näe üheski Lääneriigis.

Anonüümne ütles ...

Eestis, onu Heinode maal, ei saadagi aru, et miskit on valesti, et neandertallaslik polegi ok. See on tegelikult uskumatu, et ükskõik, mis elunähtust ka ei käsitle, on lähestikku elavatel ühiskondadel kosmiline vahemaa. Tunnen ennast töökollektiivis heterost valge varese või mingi muu taolisena, kui kuulen-näen oma näiteks geide pilkamist.

Rohkem Sami Lotilaid Eestisse!

a.

Anonüümne ütles ...

Inno, kuhu need kümned tuhanded (Eesti kontekstis) üksikemadelt ära rebitud katkise hingega lapsed siis kasvama pannakse?

mahlapress ütles ...

Ei maksaks nii naiivne ka olla - Soome eralastekodude värk on ju puhas äri.
http://www.err.ee/364350/eesti-pere-pages-soome-ametnike-eest-tagasi-kodumaale
http://www.ohtuleht.ee/463990/eesti-pere-pogenes-soome-tulusa-lastehooldusturu-kuusist

Inno ütles ...

12:38: ega neid polegi kuhugi panna, see on õige. Asi on lastud liiga käest ära minna. Eesti ongi minu meelest suht lootusetu juhtum juba. Eks tulevik näitab, millega see lõppeb, aga midagi head sealt ei tule.

Eesti pered pagevad Lääne kultuuri eest, kuna eestlased on üles kasvanud ja esindavad idapoolset kultuuri. See on kahjuks nii ja sellega peab arvestama Soome minnes.

Inno ütles ...

Mahlapressile veel: need probleemid pole Soomes ainult eestlastel, vaid kõigil immigrantidel, kaasa arvatud venelastel, iraaklastel ja afgaanidel. Vene naistelt laste äravõtmise teema oli üksvahe väga aktuaalne, seda kajastati ka Eestis ja peeti millegipärast mingiks Putini vandenõuks. Ses mõttes oleks immigrantidel parem Eestisse tulla, sest Eestis saab lapsi rahulikult edasi peksta, sellest ei tehta erilist numbrit.

Anonüümne ütles ...

"Tunnen ennast töökollektiivis heterost valge varese või mingi muu taolisena, kui kuulen-näen oma näiteks geide pilkamist."

Paljud tunnevad ennast valge varesena kui näevad kuidas naiste WC-st väljuvad mehed, kes arvavad et mis selles siis nii erilist on ja kui soovite teisipidi, siis on see ahistamine. Rootsist meile toodud käitumismudel mida lausa peab aktepteerima.

Anonüümne ütles ...

Kus kuradi kohas sa seda massilist laste peksmist näed ja miks sa ei sekku? Mina ei tea kedagi, kes oma last peksaks. Kui teaks, siis astuksin lapse kaitseks välja.

Anonüümne ütles ...

Üks näide igapäevaelust. Minu ees jalutasid väike poiss ja tema ema. Poiss toksis korraks tenniseninaga tee peal olevat liivakuhja, mispeale ema käratas: "Kohe löön su kaks esihammast välja!" Ja tegemist ei olnud bomžist naisterahvaga, vaid pestud-kammitud indiviidiga.



a.

Anonüümne ütles ...

palun nimeta riike Euroopas, kus üksikemadelt massiliselt lapsi ära võetakse?

Anonüümne ütles ...

"Eestis on asi lastud liiga käest ära minna"? Kas sa tahad öelda, et naistel ei peaks olema lubatud ûksikemana sünnitada? Ka lahutada ei peaks olema lubatud? Aga siis peaksid nad ju enda jaoks sobimatu parteriga ekama, kes on võib-olla vägivaldne? See on ju hullem kui Põhja -Korea? Ja selles Eestis elaksite teie Inxuga ikka koos ja Irjale oleks tehtud sundabort?

Inno ütles ...

See on demagoogia, kui võetakse mingid üksikjuhtumid ja püütakse neile konstrueerida mingit tervikut. Ma pean silmas juhtumeid, kus paar on saanud lapse või lapsed, lahku läinud ja lapsed on jäetud ühe vanema juurde. Ning see üks vanem on lapsed teisest võõrutanud. See on Eestis valdavalt levinud skeem.

Anonüümne ütles ...

Kas riik peaks siis karistama last ja ta omakorda sellest viimasest allesjäänud vanemast võõrutama? Milles laps sûüdi on?

Inno ütles ...

Somallased kisavad Soomes samamoodi, et tütred võetakse ära, kui nad tahavad neid ümber lõigata. Ma kordan veel: eestlastel nii nagu teistel rahvastel on Soomes kultuurikonflikt.

Anonüümne ütles ...

Soomes võetakse ka soomlastelt lapsi ära väga kergelt. Googeldage ometi natuke nii näete, et mis toimub. Soomes ei anna teile keegi rahu, peale Erika juhtumit ( kus oli isa oma uue naisega süüdlane) iga väikegi kaebus kontrollitakse põhjalikult ning töötus, segamini toad, liiga õhukene riietus võib olla põhjuseks, et pere võetakse luubi alla nii kaua kuni on piisavalt põhjuseid laps ära võtta.

Anonüümne ütles ...

Võrdled m...i pöidlaga jälle. Kuidas saab võrrelda vanemaid, kes praktiseerivad oma laste peal keskaegset, valusat sandistamise viisi vanematega, kes (väidetavalt) oma lapsi teisest vanemast võõrandavad. Need ei ole ju võrreldavad asjad? Esimene on räige füüsiline vägivald, teine on enamjaolt vägivald vaid elatist mitte maksva ja siis selleks põhjuseid otsiva mehe jaoks.

Inno ütles ...

14:15 anole: Kui nii võtta, siis võetakse ka Eestis eestlastelt lapsi ära. Ka selle kohta on päris palju infot. Küsimus ongi selles, kus on piir. Loomulikult on somallaste näide ekstreemsus, aga ma tahtsin tuua ühe selge näite kultuurierinevustest.

Anonüümne ütles ...

SomAAllased, Inno. Kahe a-ga! Kultuurierinevustega on loomulikult nii, et kuhu riiki maandud, selle riigi reeglite järgi elad. Loomulikult ei lõiguta Soomes tüdrukuid ega peksta lapsi. Nii ka Eestis, muide. Minu Eestis vähemalt.

Inno ütles ...

Ma olen ka aru saanud, et kuskil on mingi teine Eesti, kus kõik on rikkad ja ilusad, teenivad üle 2000 euro kuus, kus lapsi ei peksta jne. Kus see sinu Eesti asub, kus lapsi ei peksta?

Anonüümne ütles ...

Elan pealinnas ja teenime tõesti mehega mõlemad üle 2000 kuus. Aga laste armastamiseks pole omet suurt palka vaja? Meie sõbrad-tuttavad armastavad oma lapsi, mitte ei peksa neid ja seda sissetulekute suurusest hoolimata.

Anonüümne ütles ...

Ja muide- niikaua kuni sinusugused lasevad oma lapsi peksta ja vahele ei astu (nagu oled korduvalt kirjutanud siia), ei tasu ka väga sõna võtta sul minu meelest. Sa ise oledki see teine Eesti ju, mida nii kangesti põlgad.

Anonüümne ütles ...

Teemaga on küll seotud kaudselt, aga miks ikkagi on Eestis Euroopa suurim üksikemade protsent? Kas eesti mehed on tõesti nii mölakad või äkki on siiski mõnedel eestlannadel põhjendamatult kõrge enesehinnang...? Kui viisakalt väljenduda. Mingi põhjus peab ju olema.
Nohjah ja see va enesehinnang käib muidugi kohaliku kultuuri(tuse)ga kaasas.

Anonüümne ütles ...

Mis see Soome siia puutub, jõhkraim lastekaitse on hoopis Norras, seal võetaks teie pere lapsed otsejoones ära, seda põhjusel, et te kumbki ei käi tööl, Innol on Eesti riigi ees võlad ja neljaliikmelisele perele jagatav summa, ei ole norrakate silmis laste kasvatamiseks piisav.
Ja väita siin, et mängus ei ole raha, on suurim lollus, Skandinaavia lastekaitse käes on tohutud summad ja iga perest eemaldatud laps kannab endas korralikku pearaha.
jah muidugi on olukordi, kui laste äravõtmine on õigustatud, siiski Norra riik on kaevatud edasi juba ka inimõiguste kohtusse ja seda mitme maa esinduse poolt.

Mul on tunne, et siin artiklis sa Inno maadled tegelikult ühe oma hirmuga ja sul on igati õigus hirmu tunda, mina EI soovita teil Soome riiki siseneda selliselt, et kasvõi vaid sinul eelnevalt töökoht ootamas poleks. Enne otsi töö ja siis võite minna. Asi pole vaid lastevastases vägivallas või selle puudumises, asi on ka selles, et laste kohta loetakse kindel summa kuus ja Eesti pere sellist summat ei evi enamasti.

Kohalik Skandinaaviast

Anonüümne ütles ...

http://www.nkmr.org/en/english1/146-organisation/frontpage/2524-summary-and-report-to-the-european-parliament-petitions-committee-child-removal-cases-in-denmark,-finland,-norway-and-sweden

Anonüümne ütles ...

Alati ja igas asjas on kraavid - on kergekäeline laste äravõtmise kraav ja on see kraav, kus süda tõmbab lapse pärast valust kokku. Olen näinud mõlemat - Tallinnas oli paar aastat tagasi üks juhtum, kus vastsündinu võeti haiglas ema juurest ära. Ei olnud kohtuotsust, ja ei olnud ka ohtu lapse elule ja tervisele. See ema käis pakkumas rinnapiima, et lapsele lastekodus seda antaks. Lastekodu ei võtnud rinnapiima vastu, et ei ole vaja. Ema oli abielus, isal ei olnud töökohta ja ajas oma õigust taga seal, kus oleks võinud teisiti talitada. Sattusid tähelepanu orbiiti ja tagakiusu alla.
See vastsündinu suri kaheaastasena lastekodus, lämbus oma oksesse. Sest lapsel oli palavik ja lastekodus on vähe töötajaid, iga lapse a valvama ei jõua. Nii lastekodu selgitas. Keegi ei vastutanud, kedagi ei karistatud, isegi krimasja vist ei algatatud, kuigi isa nõudis.

Surnud lapsukese laip anti vanematele ja kästi maha matta.
Vanematel ei olnud raha kirstu ja surnuaiaplatsi jaoks, lapse laip seisis matmata paar kuud külmkambris.

Ja sel nädalal oli just uudis, kuidas Pärnu kohus karistas metsas oma lapse sünnitanud ja sealsamas lapse tapnud 19-aastast naist tingimisi - et viimane saaks oma eluga edasi minna.

Mina, kes ma ei ole sotsiaaltöötaja, näen, et Tallinna pere vajas/vajab tugiisikut, kes paar korda nädalas neid juhendaks. Ja kas siis 19-aastase ümber ei olnud ühtegi normaalset inimest, kes oleks aru saanud, et midagi on valesti? Ja teisalt, mida see normaalne märkaja kaasinimene oleks teha saanud, kuhu või kelle poole oleks tal olnud pöörduda?
Eesti häda on see, et sotsiaalsüsteem ei toimi, ma tõesti ei tea, mida sotstöötajatele õpetatakse, aga empaatiapuudus on suur ja tavaline lihtne igapäevane mõistlik asjaajamine sageli tundmatu.

Muide, lapsed on ka äri. Kas te siis ei tea ja ei ole kuulnud neist lapsendamistest välismaale ja lapsendamistest homodele? Ja räägitakse, et lastekodulapsed on katsejänesteks ravimifirmadele - kontrollida ja sekkuda on raske.

Anonüümne ütles ...

http://www.nkmr.org/docs/Report_to_the_European_Parliament_Petitions_Committee.pdf

Sellesse teemasse naiivselt suhtumine nagu sina Inno just tegid, ajab mind iga kord närvi, sest elasime viis aastat tagasi ühes Skandinaavia asulas, kus meie tuttavad, kellel olid meie lastega sama vanad lapsed, kaotasid õiguse oma lastele. Õigemini kaotas hooldusõiguse isa, kes oli muide selle riigi kodanik ja seda põhjusel, et käis 2- ja 3-aastase tütre nähes aluspükstega ringi kodus ja et neid lapsi polnud veel pandud lasteaeda. Lapsed jäid küll kasvama peresse tingimusel, et perekond käib mitmed korrad aastas lastekaitse jutul. Selle loo kaebas valda edasi laste lapsehoidja, et lapsi hoitakse sotsialiseerumast, antud riigis lähevad lapsed sõime 11-kuuselt ja seda, kui nad kauem kodus on loetakse lastevastaseks vägivallaks. Laste eestlannast ema aga talitas nii nagu see meie kodumaal kombeks on, oli oma lastega kodune.

Inno ütles ...

Ok, ma lähen Soome ja vaatan selle asja üle! Oma silm on kuningas, nagu öeldakse. Luban, et annan aru, mis ja kuidas Soomes selle laste asjaga on. Samas ütlen ette ära, et minu tuttvatel soomlastel pole küll mingeid probleeme olnud, see isegi pole olnud mingi teema. Soomes, kui vanemad on lahku läinud, külastavad lapsed ilusti mõlemaid vanemaid, isegi eri riikides. Võimalik, et immigrantidele on kehtestatud teised standardid, aga ma tegelikult kardan, et eestlased lihtsalt ei saa aru, mis neile räägitakse ja sellest tulevad probleemid. Soomes on seatud kõrged standardid, aga see on ka loomulik, sest toetused on väga suured. Lapsevanemaks olek on Soomes võrdsustatud tööga ja sellesse tuleb kohusetundlikult suhtuda. Last vaadatakse nagu lapsevanema klienti, kellele tuleb kvaliteetset teenust pakkuda. Kui vanem sellega hakkama ei saa, siis leitakse kas abilised või paigutatakse laps asendusperesse. See on kallis teenus ja riik seda niisama lihtsalt ei paku, selleks peab olema mõjuv põhjus. Eestis on lapsed rohkem selline naljategemine, ja toetused on ka vastavalt sellele olematud.

Mis äravõtmisse puutub, siis Soome puhul olen ma vähemalt kindel, et laste eest hoolitsetakse hästi, mitte nagu Eestis, kus nad lastekodudes surevad. Ja Soomes olen ma kindel ka selles, et lapsed oma vanemaid näevad, erinevalt Eestist, kus käib massiline võõrutamine.

Ma lisan ka seda, et ma lähtun alati lapse huvidest ja vaatenurgast. Vanema, riigi või ametnike seisukohast võib asi olla loomulikult sootuks teine.

Anonüümne ütles ...

Rõhk asub siin sõnadel "endised Ida-Euroopa maad ja kolmanda maailma riigid."

Vaata kindlasti läbi see link, mis siia postitasin, raport selle kohta, et Skandinaavia maad on ületanud inimsuse piire ja äravõetud laste numbrid on erakordselt suured.

Anonüümne ütles ...

Täpselt, ... sinu tuttavatel soomlastel pole probleeme, sest nad ei ole ei endise Idabloki inimesed ega kolmandatest riikidest.

Skandinaavias on laps juba suur varandus, iga laps, sest nii norrakatel kui taanlastel on raskusi loomulikul teel laste saamisega, pole olnud piisavalt verevahetust jne.

Anonüümne ütles ...

Kolmandaks olete te Irjaga mõlemad niiöelda provokatiivsed ja omamoodi anarhistid, see jätkuks kindlasti ka Soomes, siis juba Soome pihta ja selline asi ei meeldiks soomlastele teatud maalt enam. Siin tuleks mängu juba teie laste vaimne õhustik kodus jne. Ma arvan see vaikne Võru, kus te kõike teha saate, on tegelikult suhteliselt paradiis teiesuguste jaoks, hinnake seda.

Anonüümne ütles ...

Ega tundub tõesti mingi tohutu müstika, et last ei tohigi lüüa ega tutistada ning "ainult pooleks tunniks" üksi jätta. Soomes, üldse Skandinaavias suhtutakse lastesse teisiti - laps on omaette isiksus, kellele kehtivad samuti inimõigused, mitte lapsevanema isiklik omand.

Anonüümne ütles ...

Inno, kas sa oled mingil hetkel võimeline ausalt ära rääkima, miks sinu pojad eelmisest abielust ei tahtnud pärast esimest külastust sinu ja Irja juurde enam rohkem tagasi tulla. Ja palun ilma monsterema Ingridit kaasamata. Nemad ju ISE tahtsid teie juurest ära.

Irja ütles ...

Mina vaatasin seda saadet eelkõige seepärast, et lootsin kuulda Soome lastekaitsjate kommentaari. Seda aga ei tulnud :( Ses mõttes olen väga pettunud ja leian, et väga kehv töö Carmen Pritson-Tammelt. Ei oleks ju olnud keeruline seda kommentaari võtta.

Inno ütles ...

Pojad ei tahtnud enam külastusi, sest Ingrid, minu eks oskas igast külastusest teha dramaatilise sündmuse, kus loopis asju ja hüsteeritses, nii et lapsed nutsid. Iga mõistusega olend saab aru, et sellist asja pole mõtet korrata enam. Ma ise ka ei soovinud selliseid külastusi, vaid taotlesin lapsi enda juurde argumendiga, et Ingrid oli vägivaldne, aga sellega keegi ei arvestanud. Prokuratuur jagas sama seisukohta, mis kommentaatorid, et olin eit mees, kes laskis ennast ja lapsi peksta ning oligi kogu lugu. Prokurör ütles, et ma võin Ingridilt kahjustasu nõuda peksmise eest. Rohkem pole ma oma lapsi näinud.

Mis Soome puutub, siis seal kaitstakse isikute sõnavabadust kõige kõrgemal riiklikul tasemel, erinevalt Eestist, mis on postkommunistlik džungel, kus arvamuste alusel inimesi represseeritakse. Vabandan, kui ma eksin.

Anonüümne ütles ...

Mine ütle soomes midagi kriitilist nende nn. pagulaste kohta ja sa näed, kuidas seal on tegelikult lood sõnavabadusega.

Inno ütles ...

Ma olen seda teemat jälginud. Helsingis on kolm kuud olnud pagulaste-vastane meeleavaldus ja seda pole laiali aetud. Eestis oleks selline seltskond ammu laiali pekstud.

Anonüümne ütles ...

Soomes poleks sa tohtinud Inxu vastu oma laimukampaaniat ka teha. Selline ema avalik alandamine ja laimamine sandistas su lapsed vist igaveseks. Soomes, kus lastest hoolitakse, oleks sul suu ja käed kinni teibitud, mitte poleks leebelt noomitud nagu Eestis. Te ju siiani kirjutate Irjaga Ingridi kohta puhast paska. Ise seisate nabani sõnnikus, aga vot teist inimest ikka rahule ei jäta. Õnneks on Ingridil piisavalt soliidsust mitte samaga vastata :).

Inno ütles ...

Soomes oleks Inxu suhtes algatatud krimasi ja talt oleks nii mulle kui lastele lähenemise õigus ära võetud ja teraapiasse saadetud. Tema kohta kirjutatu, mis on isegi ilustatud, pole mitte laim, vaid puhas tõde, vastasel korral oleks Inxu juba ammu kohtusse pöördunud.

Lapsed sandistas Inxu vägivald ja laste vägisi pööramine isa vastu olukorras, kus isa oli olnud lastele nii ema kui isa eest ajal, kui Inxu tööd rabas ja armukestega ringi aeles.

Anonüümne ütles ...

Inno, Soome pole teile, teie perekond on praegu kergesti haavatav, sinul Eesti ees võlad, Euroliidus käsitletakse võlgu muide rahvusvaheliselt. Peres on puudega laps, väikelaps ja kodune naine, te tahate siseneda heaoluriiki sellise abivajadusega perena. Inno see ei ole mõistlik, vähemasti seni mitte, kuni sa pole leidnud endale Soomes töökohta. See on heast tahtest hoiatus.

Anonüümne ütles ...

Ja Inno, sa oled muide hoopis ise kõiges süüdi, sest kuidas sa valisid endale sellise naise nagu Ingrid ja sellise lasteema. Mina usun muide sind tema koha pealt, aga süü lasub sinul, sina valisid tema, abiellusid ja said lapsed sellisesse suhtesse piinlema, teise lapse veel otsa, mis ajendas sind sellise nõiaga paari heitma? Peast soe olid enne või?

Inno ütles ...

Ma ei süüdistagi kedagi teist peale iseenda. Aga Ingrid tundus algul nii tore, peaaegu nagu Irja. Eks ma olin noor ja rumal ka.

Inno ütles ...

Mis Soomet puudutab, siis pole me kuhugi läinud ja võimalik, et ei lähe ka! Ega iga minu oigamist pole mõtet ka puhta kullana võtta.

visualiza ütles ...

See pole ju üldse riigisisene teema vaid Euroopa Liidu agenda, mis seda rahastab... https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-action-rights-child_en