pühapäev, 16. juuli 2017

Mis kuradi pärast on Eestis laste asjad kõik nii kallid?

Ma olin ligemale aasta Portugalis ja mis mulle kui väikeste laste isale seal väga meeldis, et kõik laste asjad olid hästi odavad.

Portugaliga on ses mõttes hea võrrelda, et seal on palgad-toetused enam-vähem samad mis Eestis, Portugal on samuti suht väike riik. Aga näiteks Portugalis maksid kõvade kaantega lasteraamatud 1-2 eurot ja suured raamatud 5 eurot. Eestis maksab tavaline väike lasteraamat 5-10 eurot ja suured raamatud 20 eurot. Täiesti üle mõistuse!

Siis laste riided. Portugalis täiesti uued laste (NB! naturaalsest nahast!) talvesaapad 10 eurot, joped 15-20 eurot. Eestis ei saa selle hinnaga isegi korralikke kasutatud asju. Uued laste saapad on Eestis 50 eurot. Mis toimub, ma küsin?! Miks on laste asjad Eestis nii kallid?

Samuti toit, mida laste puhul kulub palju. Laias laastus on Portugalis toit poole odavam kui Eestis, sest Portugalis on palju allahindlusi, kus kaup 50% odavam, Eestis juhtub seda väga harva ja ainult sellise toidukaubaga, mille parim enne on möödas. Koguseliselt sai meie pere Portugalis 10 euro eest kaks kilekotitäit toidukaupa, Eestis maksab sama asi 20 eurot. Ja kui veel võtta arvesse sama kaup, see on värske puu-juurvili (tomat, kurk, salat, virsikud, viinamarjad) ja kala, siis maksab Eestis sama kogus 50 eurot või isegi rohkem. Eestis on värske maasika kilo 5 eurot ja mingit soodust pole, Portugalis maksis 5 kg kast värskeid maasikaid soodushinnaga 4,99 eurot.

Samuti mähkmed. Portugalis saab suure paki mähkmeid 5-6 euroga, Eestis maksab sama asi 15-17 eurot.

Ma olen aasta otsa Eestis elanud ja ma olen hullumas. Ma ei suuda harjuda nii kõrge hinnatasemega, see tekitab mul tervisehäireid juba. Ma ei suuda ise juba pikemat aega poes käia, vaid saadan sinna oma abikaasa. Mis kuradi pärast on Eestis laste asjad nii kallid? Kas keegi oskab seletada?

P.S. Ma mõtlesin, et ma sellest ei kirjuta, kuna see teema ajab mind närvi, aga siis otsustasin ümber. Mulle meeldib süüa kala, kuna ma tunne, et kala mõjub tervisele hästi. Mulle meeldib ise teha värsket kala. Nii Eesti kui Portugal on mereriigid. Portugalis on isegi säästumarketi tüüpi poes värske kala lett, kus on ligi 50 eri sorti mereande ja odavama värske kala, näiteks meriahvena kilo on 3-4 eurot. Ma tundsin end Portugalis nagu paradiisis. Eestis pole isegi kõige kallimas Rimi kaubaketis värsket kala, vaid on külmutatud ja üles sulatatud kalakasvanduse lõhe, mille kilohind on 11 eurot. Kas te kujutate ette?! Täelik mõrv! Eesti on mereriik, sisuliselt saar, aga värsket kala poes saada pole ja üles sulatatud kala müüakse kirvehinnaga. Kuidas selline asi on võimalik? Isegi Portugalis pole Norrast toodud lõhe nii kallis, kuigi Eestile on Norra mitu korda lähemal.

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ootootoot.. Alles paar postitust tagasi sa hõiskasid, et on täiesti ok olla töötu, sest elu on lill. Miks sa Portugali tagasi ei lähe siis? Sa ju tead ise ka, et Eestis sind ükski tööandja kunagi tööle ei võta, sest oled oma maine täiesti täis teinud.

Anonüümne ütles ...

nojaa aga lapsed on ju kallid? küll sa ostad :S rikas riik kah veel, või vähemalt on end üsna rikkaks kuulutanud :DD
aga vinguda ei maksa, mul on siin kohalikus poes lõhe lausa 15.80.

Anonüümne ütles ...

kuskil mingi kartellikokkulepe vist, siin väike turg, vähe tegijaid ja nad siis omavahel lepivad kokku, riik võiks ju uurida, aga tundub et sellise asjaga peaaegu üldse ei tegeleta, kehv ärikeskkond

Anonüümne ütles ...

Kas tohib paluda - kus teie Portugal asub, mis laiuskraadil, mandril, taevakehal?
Minu Portugalis on asjad enam-vähem samas hinnas kui Eestiski.

Siin on nimetatud nn säästumarketi kauba kataloog, palun tutvuda!

www.minipreco.pt/promocoes-folhetos/folheto-nacional/folheto-nacional/

Inno ütles ...

Sa vist pole aastaid enam Eestis käinud. Sealt kataloogist võta iga teine asi, mis Eestis on vähemalt poole kallim. Olgu veel lisatud, et Eestis pole enam ühtegi säästumarketit. Kõik on stockmannid.

Anonüümne ütles ...

Ikka käin Eestis, praegugi olen.
Aga ehk ma käin ühes teises Eestis.

Inno ütles ...

Noja ostad sa jee Eestis poest stauriidi 2 euroga kilo! Mulle meeldisid väga supid. Pingo Doces oli tihtipeale (päeva lõpus) kaks liitrist suppi 1 euroga, sellest sai suveajal terve päev terve pere söönuks. Kust sa saad eestist 1 euroga 2 liitrit suppi? Ja need Portugali supid on võrratud!

Anonüümne ütles ...

Miks te ei ela siis Portugalis, kus kõik on nii odav, inimesed lahked ja muidu võrratu? Raha makstakse seal ka kindlasti kõvasti perele, kes pole küll selles riigis päevagi tööl käinud ega kavatsegi seda teha, kuidas siis teisiti. Muide, millal on lootust saada Irja raamatut inimestel, kes teile aasta tagasi raha saatsid, kui teil oli vaja odavate suppidega Portugalist surma eest põgeneda?

Anonüümne ütles ...

Ma loen teie blogi aegajalt ja mõtlen -kuidas te jaksate..... Olla nii negatiivsed. Eelmisel aastal käisite lastega veel väljaski ning tundsite , nägite elu ka positiivseid külgi. Kuid enam mitte. Raske on nii Teil ja lastel elada depressiivsete vanematega. Töötukassa peaks pakkuma psühholoogilist nõustamist, pöörguge - leiate ehk tuge.

Inno ütles ...

See pole negatiivsus, vaid kriitika. Intelligentesed inimesed ongi kriitilisemad, harjuge ära sellega. Kriitika on ainus, mis elu edasi viib. Eesti häda on selles, et kriitika on ära kadunud ja tekkinud stagnatsioon, nagu nõukogude aja lõpus. Kus kõik mõtlevad ühtemoodi. See on väga ohtlik ühe pisikese riigi jaoks.

Anonüümne ütles ...

No tegelikult on väga hea kui Inno seda kahe riigi hinnataset võrdleb.
Kes usub, et ta elab viie rikkama riigi Eestis ja tunneb, et tema elu on lill, see õilmitsegu rõõmsalt edasi. Paraku on õilmitsejate kõrval ka kaasinimesed, kelle käsi nii hästi ei käi ja kellel on tegu igapäevase toiduga. Ning laste asjad on kirvehinnaga, see on tõsi. 50-60-70 eur paari-kolmeaastase lapse jalanõude eest välja käia on liig mis liig.

Anonüümne ütles ...

Jaburalt kallid hinnad tõesti. Ja hinna/kvaliteedi suhe ei ole paigas, kalli hinna eest saab hiina rämpsu, mis vastu ei pea. Portugali kataloogist on näha, et hinnad on siiski odavamad. Võib-olla mitte kõik hinnad, aga kotitäis kaupa tuleb kindlasti odavam kui Eestis. Vaatan, et leiva-saiatooted on seal ikka megasoodsa hinnaga.

Inno ütles ...

See kõlab võibolla tobedalt, aga mind kannustab kirjutama südamevalu oma rahva saatuse pärast.

Anonüümne ütles ...

Valuta eelkõige südant omaenda laste ja oma pere tuleviku pärast. Suvi juba teises pooles, pole te kusagile Soome läinud ja pole ka tööd tegema hakanud. Muretsemine rahva pärast leiba lauale ei too!

Inno ütles ...

Ma teen ÜKT-d, kas see pole siis töö?! Loomulikult valutan südant ka lähedaste pärast, aga nagu öeldakse, first things first. Ma olen kohusetundlik inimene ja kohustused tuleb täita. Praegu on mul vaja teha ära ÜKT, see on prioriteet nr 1. Muidu on pärast kisa lahti, et ÜKT tegemata ja saan veel uued karistused kaela. Soome minekuks puudub kahjuks raha. Ma olen otsustanud, et teen ÜKT ära, siis vaatan edasi. Aasta on veel jäänud ÜKT-d. Leiba oleme saanud toidupangast.

Inno ütles ...

Lisaks on sügava puudega lapse eest hoolitsemine samuti töö, seejuures 24/7 ööpäevaringne töö. Kui teised magavad, teeme meie tööd. Soomes näiteks makstakse lapsevanemale selle töö eest ligi 1000 eurot kuus, Eestis 80 eurot kuus.

Irja ütles ...

Ma ei tea, kui mina Pingo Doce'is käisin, siis sain alati umbes poole odavamalt hakkama kuI Eestis :)

Irja ütles ...

Seal sai korraliku päeva toidukorvi kätte 15 euroga, Eestis tuleb samaväärse eest maksta 30 eurot. Täpselt poole odavam. Soomlastel on seal muidugi eriti odav, nemad olid täielikus paradiisis :).