neljapäev, 10. august 2017

Eesti astus oma ID-kaardiga samasse ämbrisse, kuhu varem Nokia. Attention: Estonian ID-card and e-residency is shit, don't use it!

Soomes tehtud doktoritöö väidab, et Nokia panustas oma nutitelefonidega kvantiteedile, mitte kvaliteedile ja kaotas, väljavõte Iltalehti veebist.

Ma olen ID-kaardi peale maruvihane ja ei saa aru, miks seda asja üle maailma propageeritakse. See on täielik saast! Selgitan.

Öeldakse, et tark õpib teiste vigadest, loll enda vigadest. Aga selle kohta, kes ei õpi ei enda ega teiste vigadest, ei olegi midagi öeldud. Ma ütlen siis: see on Eesti, kes pole suutnud õppida ei enda ega teiste vigadest ja on täielik kõlupea.

Jutt on Eesti ID-kaardist ja sellega seotud digiallkirja võimalusest, mida nüüd üle maailma propageeritakse ja mis on pakendatud kui e-residentsus. Ent see asi ei tööta. Ma tean, millest räägin. Ma olen Eesti kodanik ja elasin ligemale aasta Portugalis ning nägin kurja vaeva selle ID-kaardiga. Ma ütlen otse: see ajas mind täiesti marru. See röövis mult miljoneid närvirakke ja ma olin valmis selle füüsiliselt tükkideks närima.

Olin enne kasutanud aastaid mobiil-ID-d, samadel põhjustel, ID-kaart lihtsalt minu Maci peal ei töötanud. Olin mobiil-ID-ga harjunud ja kõik oli ok. Kuni läksin välismaale ja jäin sinna olude sunnil veidi pikemaks ajaks. Olin oma telefoni registreerinud tööandja nimele, et kulusid optimeerida. Välismaal olles juhtus aga see, et minu telefoniühendus katkes, sest tööandja otsustas välismaal oleku ajal mu telefoni numbri sulgeda, samuti selleks, et kulusid optimeerida. Tööandja soovituse kohaselt pidin numbri enda nimele registreerima. Ent koos numbri sulgemisega kadus ka mobiil-ID võimalus. Selleks, et number enda nimele registreerida, pidin kasutama ID-kaarti, aga olin unustanud oma koodid. Ja kui olin erinevaid koode üle kolme korra valesti sisestanud, siis läks kaart lukku. Ehk siis muutus täiesti kasutuks. Uut kaarti NB! saab aga tellida AINULT Eestist. Mingit veebipõhist teenust ei eksisteeri. Mis on täiesti jabur tänapäeval, kus isegi Eesti riigiasutuste andmed on pilves ehk siis veebis. ID-kaardil aga mingit pilve võimalust pole.

Nõnda siis pidin Eesti saatkonna kaudu tellima uue ID-kaardi, mis võttis aega mitu kuud ja selle ajaga oli mobiilifirma mu numbri juba kellelegi teisele ära andnud. Ja mul ei õnnestunudki tagasi saada numbrit, mida olin 20 aastat kasutanud. Olgu veel öeldud, et mobiil-ID saamiseks teisele numbrile või kasutajale tuleb samuti Eestisse tulla ja selleks uus sim-kaart võtta. Täiesti jabur süsteem. Olgu lisatud, et praeguseks on kasutusele võetud Smart-ID, mis ei nõua sim-kaarti, aga mille aktiveerimiseks on vaja ID-kaarti.

Nüüd tulen tagasi selle neetud ID-kaardi juurde. Eesti küll reklaamib seda teenust kui mingit imeasja, aga tegelikult see ei tööta. Ma veendusin selles Portugalis olles, kui pidin asju ajama ainult ID-kaardiga. Nimelt Maci peal ID-kaart ei tööta. Lõpuks avastasin võimaluse, kuidas see töötab - nimelt oli abikaasa aruvutil peal vanem tarkvara ja seal töötas ID-kaart ainult Firefoxiga. Ja siis ka ei saanud sooritada korraga kahte operatsiooni, vaid pidi arvutile vahepeal restardi tegema.

Eesti ID-kaart on kasutamise koha pealt samasugune õudus nagu kunagi oli Nokia telefonide tarkvara, mis absoluutselt ei töötanud, nii et kõik telefoninumbrid ja muu teave läks kaduma. Apple ja iPhone saavutasid kiiresti edu just seepärast, et nende süsteem töötas. Ja seda oli võimalik kasutada.

NB! Ma kordan veel: Eesti ID-kaarti pole võimalik kasutada, see ei tööta! Ärge palun propageeride seda, kuni see on tööle saadud! Muidu teete tervele Eestile ja Eesti IT-keskkonnale korvamatut kahju.

Nokia kohta on tehtud lausa teadustöö, kust selgub, et Nokia probleemide põhjus oli justnimelt teenuse kvaliteet. Nokia panustas kvantiteedile, nii nagu ka ID-kaardi puhul on praegu, aga kvaliteet oli täiesti olematu. Ma võin seda ka ilma teadustööta kinnitada, et Nokia nutitelefonid lihtsalt ei töötanud.

Ja ma olen kindel, et kui midagi ei muutu, siis suretavad tarkvaraprobleemid ka selle neetud ID-kaardi. Tehke asi juba ükskord korda!

11 kommentaari:

Kuulekas ütles ...

Eks need ID-kaardiga seotud kitsendused on põhjendatavad turvalisuse tagamisega.

Anonüümne ütles ...

Absoluutselt nõus. Mul näiteks ei tööta ID-kaart Firefoxiga, vaid ainult Exploreriga.

Inno ütles ...

Firefoxiga tuli midagi sättida, et ta töötaks. Aga ma ei mäleta kahjuks enam, mida. Mingid seaded tuli seal ära muuta, siis töötas.

Anonüümne ütles ...

Aitäh, saingi korda :)

olge ise ka tublid ütles ...

Firefoxi jaoks tuleb tõmmata ja aktiveerida vastavad add-on'id/brauseri liidesed "Estonian ID Card authentication module" ja "Token signing", sellest on juttu id.ee lehel ka (teiste brauserite jaoks võivad olla erinevate nimedega). Aga ega kõiki neid õigeid add-on'e eriti lihtne leida polnudki brauseris add-on'ide otsinguga.

Minul tekkis probleem aasta tagasi Londonis, kui selgus, et ei saanud hotellis krediitkaardiga maksta, kuna näitas, et päeva limiit on ületatud. Oma teada kindlasti see nii polnud, sest polnud sel päeval kaarti kasutanud, vaid lennujaamas lihtsalt proovinud raha võtta, aga siiski ei võtnud, sest kurss tundus kahtlane. Helistasin SEB-i, et mis jama on kaardiga, tuvastati, et hoopis igakuine limiit on täis, mis oligi võimalik. Aga limiiti saab vaid ise muuta, et pean minema ja hankima id-kaardi lugeja, siis saan seda teha, sest reisil kaasas mul seda polnud. Läksin siis, aga selgus, et UK suurimas elektroonikaketis Currys pole sellist asja nagu id-kaardi lugeja. Soovitati minna Maplinisse, mida igal pool pole ja pidanuks minema teise linnaossa.

Võtsin uuesti ühendust pangaga, et id-kaardi lugeja hankimine UK-s on ülimalt keeruline ja ehk saavad nad ikka ise selle limiidi ära muuta mu krediitkaardil. Väga suure surmaga lõpuks seda ka tehti, kuigi vaid ajutiselt, paariks tunniks, samas see siiski lahendas probleemi. Seejuures kasseeriti ka mingi teenustasu, UK pankade puhul olnuks see mõeldamatu.

Anonüümne ütles ...

Ettevõtjana ei kujutaks elu ette Eestis ilma ID-kaardita. Saan sellega kõik toimingud tehtud kontorist lahkumata. Kui on vaja teise osapoole allkirja või kinnitust, saab selle kiirelt kätte. Ja veel palju muid tehinguid saab kiirelt ajada. Ka laste eest saan sellega dokumendid esitatud.

el_maestro ütles ...

Mul on need pluginad installitud Firefoxile, aga niikui ID lugeja arvutile taha ühendan, kohe Firefox sulgub. Tegin siis omale selle tasuta Smart-ID, mille jaoks pole tarvis spets SIM kaarti. Õun on mul kahjuks nii vana, et ei saa installida, seega ei oska kommenteerida, kuidas töötab, aga Androidiga töötab küll. https://www.smart-id.com/

Anonüümne ütles ...

jahah, see on küll tõsi, et enne tuleb kaardilugeja külge ühendada ja alles pärast seda ff avada. mu arusaamist mööda see id-kaardi plugin laetake ff avamisel (või jäetakse laadimata) sõltuvalt sellest, kas kaardilugeja on sel hetkel külge ühendatud.
mul isiklikult id-kaardiga probleeme esinenud ei ole, aga ilmselt on selle kasutusmugavus tehniliselt mitte nii taiplikele indiviididele üle mõistuse.
tõsi küll, maciga pole proovinud. kunagi ammu oli mac hea, aga tänapäeval on mac lihtsalt üks ülehaibitud turundustoode.

Anonüümne ütles ...

Teema on selles mõttes kah tõsi, et pangad ikka imestavad, et miks inimestele meeldib kasutada paroolikaarte. Aga asi on lihtne - paroolikaardiga saad olla alati üsna kindel, et ülekanne saab kiirelt ja valutult tehtud aga ID kaardiga on küllaltki tõenäoline , et esmalt tuleb sul maadelda igasugu uuenduste ja muu tehnilise jamaga. Ja ka siis pole ikka kindel, et saad selle ID kaardi värgi tööle oma arvutis.

Anonüümne ütles ...

Juba nii 10 aastat tagasi sai id kaarti tellida internetis avalduse saates.... Olen seda korduvalt teinud- endale ja lastele. Samuti olen tellinud id kaarti ja passi saatkonna kaudu ja mitte kordagi ei ole läinud üle viie

Anonüümne ütles ...

100% nõus, bürokraatia on 7-pealine lohe.

Täiendav näide tellijate-arendajate õelusest. Tänaseks on vältimatult vajalik kasutada DigiDoc3-e, kuid seda ei ole võimalik paigaldada Windows XP-ga arvutile. "Turvalisusega" ei ole siin teadagi pistmist, puhas riiklik kokkuhoid. Opsüsteemi uuendamine selle üheainsa harvakasutatava tarkvarajupi pärast ei piirduks vaid Win10 litsentsi, vaid hulga muude litsentside taaskordse otsimise-ostmisega ning tõsise ajakuluga. Päris uut arvutit pensionärile soovitama ei hakanud, mingi elementaarne viisakus peab olema. Lohutasin, selle mõne niru paberi peakski Sotsiaalkindlustusametile igavesti kirjalikult saatma, sest ega nende pdf-"vormularid" siis arvutis täidetavad ole, ikka prindi-täida-skänni-digiallkirjasta-meili-johhaidii...