pühapäev, 20. august 2017

Maagiline Venemaa

Venemaa on täis maagiat.

Ma ei tea, kuidas teistega, aga minu vene keele ja kirjanduse õpetaja armastas vene kirjandust käsitleda maagilises võtmes. Aga maagia see oli, alates Lermontovi, Puškini ja Gogoliga ning lõpetades Dostojevski, Nekrassovi, Bulgakovi ja Nabokoviga. Kõik, kes otsivad sealt ratsionaalset iva, peavad pettuma. Paljud vene kirjanikud läksid vabasurma, osa formaalselt küll duelli läbi, aga tegelikult otsides seda maagiat, millest paljud Venemaa puhul räägivad, aga vähesed sellest aru saavad. Tegelikkuses muidugi on maagia selline asi, millest aru saamiseks tuleb aru saada, et sellest ei saagi aru. See ongi maagia võlu.

Laiemalt peegeldab vene kirjandus tervet Venemaad ja vene rahvast. Vene rahva mõistmiseks tuleb mõista, et seda pole võimalik mõista. Kõik, kes on otsinud Venemaalt mingit ratsionaalset iva ja sellest lähtunud, on pidanud pettuma. Alustades Napoleoni ja lõpetades Hitleriga. Viimasel ajal üritab Venemaale „ära teha” USA. Skeem on sama: igasuguse loogika põhjal on Venemaa alistatav. Aga tegelikult on see väga petlik, väga ekslik. USA-l on oht end samamoodi kõrvetada nagu Hitleril. Igasuguse loogika järgi oleks pidanud pool maailma alistanud Hitler Venemaast paari kuuga jagu saama. Aga ei saanud. See on ime. Maagia. Samamoodi nagu ei saanud Euroopa valitseja Napoleon Venemaast jagu. Ime küll, aga ei saanud. Venemaa vastu kehtestatud majandussanktsioonidega lootis USA murda Putini võimu, aga läinud on vastupidi: Putin on Venemaal populaarsem kui enne sanktsioonide kehtestamist. Mis kõige hullem, kahju on neist sanktsioonidest saanud hoopis USA ja tema liitlased, nende hulgas väike Eesti.

Ses mõttes ajavad naerma jutud sellest, kui mõned Eesti otsustajad räägivad, et Venemaa on võidetav. Minge oma jutuga sinna kohta, tahaks öelda. Ukraina rahvas võttis kätte ja otsustas Venemaaga rinda pista. Ukraina on üks võimsamaid riike Euroopas, seal elab 40 miljonit inimest, Ukrainal on korralik lennuvägi ja tankiarmee, oma suur sõjatööstus. Aga sellest polnud midagi kasu - nüüd on kõik varemetes. Ukrainast on lahkunud miljoneid inimesi, mitme Eesti jagu rahvast. Maa on üle aegade suurimas kriisis. Ja õiget sõda pole veel olnudki. Venemaa ainult naerab praegu Ukraina üle.

Eestis ja mujal Läänes rõhutakse Vene nn kübervõimekusele ja infosõjale. Aga see on kõigest pinnavirvendus, millest ei sõltu midagi. Pealegi on see puhas propaganda, mis suunatud vene rahvale, Venemaa enda inimestele. See, et seda riiklikku propagandat mujal maailmas, kaasa arvatud Eestis jälgitakse, näitab mitte Venemaa erilist ohtlikkust või nutikust, vaid muu maailma nõrkust. Muu maailm on sügavas kriisis, mis on tingitud rumalatest otsustest massiliselt pagulasi vastu võtta, lootuses sellega turgutada pankrotistuvat heaoluühiskonda, ja selle kriisi tõttu on inimesed vastuvõtlikud kõikvõimalikele mõjutustele. Inimesed on vastuvõtlikud Vene propagandale, sest mujal maailmas on aastakümneid tehtud samasugust ajupesu, et rahvast migrantidega harjutada. Aga rahvas hakkab aru saama, et neid on petetud, ja see on kõige ohtlikum. Lõpmatuseni ei ole võimalik rahvast vene ohuga hirmutada, nii nagu pole Eestis võimalik lõpmatuseni inimesi Savisaarega hirmutada - lõpuks on vaja tõele näkku vaadata. Ja tõde on küllalt hirmus.

Seni on Venemaa alistajad saanud kõik kõrvetada, sest pole Venemaad tundnud. Aga juba vana Hiina sõjatarkus ütleb, et vaenlase alistamiseks tuleb teda õppida sama lähedalt tundma nagu oma parimat sõpra. Eesti otsustajatel aga soovitan võtta suvelugemiseks vene kirjandust. See aitab paljudest asjadest aru saada. Või siis jälle mitte. :)

4 kommentaari:

Valija2 ütles ...

Eesti peaks ära kasutama suurima Venemaa spetsialisti Mart Helme teadmisi!?

Anonüümne ütles ...

Maagiat mõistavad ainult maagid ja nii see peabki olema!

Inno ütles ...

Helme teab Venemaast rohkem kui paljud teised, ilmselt sellepärast tema teadmisi ei taheta kasutada. See ei läheks kokku teooriaga, et Eesti saab Venemaast sõjaliselt jagu.

Anonüümne ütles ...

Sest Venemaa seljataga on Jumal, kes on tihti Venemaad nii Euroopa kui maailma peal piitsana kasutanud. Jumal on praegu allakainud Euroopa peale pahane, ka islamise kasutab ta Euroopa põlvili panemiseks. Ukrainal ei lasknud Jumal Euroopaga kaasa joosta.