reede, 29. detsember 2017

Eesti pealinn tuleks Tallinnast kiiremas korras ära kolida

Eesti radooniriski kaart, väljavõte värskest radooniuuringust.

Radoon on Eestis kõige suurem tapja. Nimelt nagu selgub värskest uuringust, on Eesti Euroopa kõige kõrgema radooniriskiga piirkond. Eestis on radoonirisk omakorda kõige kõrgem Põhja-Eestis, muu hulgas Tallinnas ja selle ümbruses. Seal elab peaaegu pool Eesti elanikkonnast. Radoon on uuringute järgi peamine kopsuvähi põhjustaja ja kopsuvähk on kõik sagedasem vähitüüp.

Kui eestlased tahavad lõpetada teistmoodi kui Agu Uudelepp ja tuhanded temasugused, siis tuleks pealinn koos sadade tuhandete Euroopa kõrgeima radooniriskiga piirkonnas elavate inimestega kiiremas korras Tallinnast ära kolida.

Tallinna on arendatud ainult seetõttu, et teadlikkus on olnud väga madal, või on infot lihtsalt kinni hoitud. Nõukogude ajal koondati inimesi Tallinna, kuna see oli strateegiline keskus. Tänapäeval interneti- ja infoühiskonnas pole mingit põhjust Tallinna paisutamiseks.

Sobilik oleks näiteks Haapsalu, või Pärnu, isegi Tartu, Otepää, Viljandi, Paide või Türi, Valga või Võru.

Kui tervis on teile kallis - siis Tallinnast minema. Palun! Tallinna võiks jääda vanalinna muuseum koos muuseumivahiga, kes turiste vastu võtab - elamiseks on see täiesti kõlbmatu piirkond. Ning jätta üks suur viinapood nende soomlaste jaoks, kelle elu mõte on end surnuks juua. Pealinna Tallinnas hoidmine on vastutustundetu Eesti elanike suhtes. Pealegi pole see kunagi olnud Eesti linn, see on juba nime järgi Taani linn. Las taanlased tulevad ja elavad selles radooni pesas. Tallinn on külm, kõle ja tuuline. Suuremad Muinas-Eesti keskused olid Tarbatu ja Otepää, mõlemad väga kaunid kohad.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no nii emake-loodus tapab, eesti on sitt koht elamiseks,


Eestile pole pealinna vaja, sest pealinn on reetur, Tallinnas on Eestimaa reetmisega tegeletud viimased 800 aastat - Tallinn on patuurgas mis tuleks hävitada,

vaesed pärnu, tartu ja teised linnad loodavad tallinna peale, et äkki see teeb elu paremaks, sest see on ju pealinn. Aga see arusaam on tühine, sest pealinn teenib võõraid huve reetes ülejäänud maa.

Eestimaal on aeg tõeliselt iseseisvuda, unustage Tallinn - see vana hoor keda kõik võimukeskused on tarbinud (Kopenhaagen, Stockholm, Peterburg, Rooma, Lübeck, Moskva, Washington, Berliin, Brüssel, London ja arvake ära kes on see viimane aukülaline)

Anonüümne ütles ...

Sa oled ikka teadlik, et radoon "kaob" õhku ja väga harva on read isegi näiteks korterelamute esimese korruse korterites. Olematu on ta täielikult juba teisel korrusel ning peamiselt on radoon ainult keldrikorrustel või väga madalatel esimestel korrustel. Radoonist lahti saamiseks piisab korralikust ventulatsiooni süsteemist. Kui peaks olema, et kõrge radoonisisaldusega piirkonnas on elamispinnana kasutusel keldrikorrus ja ventilatsioon ei ole piisavalt tugev/hea, siis paigaldatakse maja alla imur, mis juhib vaakumit tekitades radooni täies ulatuses maja alt välja veel enne kui ta majja imbub. Et sa sellest radoonist üle saaks ja uue teema leiaks, siis siis on vihje- riisi ja arseen.

Inno ütles ...

Kas olete lugenud sissekandes viidatud keskkonnaministeeriumi radooniuuringut?
Ma kirjutasin radoonist seetõttu, et paljud, kaasa arvatud Agu Uudelepp imestas, et pole suitsetanud ega midagi, aga sai kopsuvähi. Radoon on peamine kopsuvähi põhjustaja ja kopsuvähk omakorda kõige suurem tapja. Mujal maailmas hoitakse kauge kaarega eemale radoonirikastest piirkondadest, aga Eestis, kus radoonitase üks maailma kõrgemaid, just trügitakse sinna. Kõlab uskumatult, aga nii see on. Põhja-Eestis on radoonitase nii kõrge juba maapinnal, et mingitest imuritest pole suuremat tolku. Foon on üleüldiselt kõrge, eriti sügisel, kevadel ja muul niiskel ajal, isegi talvel ja seda ei kaota mingite imuritega. Keskkonnaministeeriumi tellitud uuringus on välja toodud ka see, et paljud hooned on ehitatud tuhaplokkidest, aga Ida-Virumaa tuhk on tugevalt radioaktiivne. Sellega on paljud kodud muudetud radioaktiivseteks, seda ka teistel, kolmandatel jne korrustel, ma arvan, et teadmatusest. Need majad tuleks kõik maha lammutada kiiremas korras.

Anonüümne ütles ...

Esiteks- suurim kopsuvähi põhjustaja on endiselt suitsetamine (80% kopsuvähi juhtudest). Teiseks ilmselt ei ole sa lõpuni antud uuringus kasutatud mõistest "pinnase õhk" aru saanud- see EI tähenda maapinda vaid õhku pinnase sees. Kui radoon jõuab maapinnale siis ta aihtub õhku, see tähendab, et maapinnal on radooni mõõt praktiliselt olematu kui haihtumist ei takista ehitis ja sellisel uhul imbub radoon tõepoolest kõigepealt hoonesse enne kui leiab sealt tee välja.
Imur töötab väga effektiivselt hoonetes, kus tase on olnud ka üle 2000 Bq/m3 , viies see mitte tugevaima võimsuse juures töötades ligilähedale nullile (ma nüüd võtan mälu järgi aga see oli kinniste akende korral 8 Bq/m3) keldrikorrusel. Samas hoones muide enne imurit ei ületanud esimesel korrusel eluruumides tase 80 Bq/m3.

Inno ütles ...

Uuringute järgi põhjustab kopsuvähki põhiliselt radoon KOOS suitsetamisega, mis on eriti ohtlik kombinatsioon. Ja seda ka seal, kus radooni tasemed on Eesti omadest kordades madalamad. Lugege palun vastavat kirjandust! Ma lisan, et Eestis on radooni tase üks kõrgemaid terves MAAILMAS, aga radoonist pole avalikult üldse juttu. Sama nagu AIDS-iga, kus tase on üks maailma kõrgemaid, peajagu kõrgem kui mujal Euroopas, aga sellest avalikult üldse ei räägita, peale ühe entusiasti Nelli Kalikova, kes on juba mitukümmend aastat oma hääle kähedaks karjunud, aga tema jutt on olnud nagu hane selga vesi. Samal ajal surevad inimesed Eestis AIDS-i nagu kärbsed, ja enam mitte narkomaanid, nagu varem, vaid tavalised pereisad ja -emad, isegi vanurid juba. Ja seda kõike vaadatakse vaikides pealt. Kuidagi kummaline, kas pole?! Soomes isegi räägitakse sellest, kuidas Eestis käies on oht AIDS saada, aga Eestis pole poolt sõnagi.

Anonüümne ütles ...

Mulle küll radoon sobib.
Kuni veel saada oli, jõin ka lüpsisooja lehmapiima, nüüd enam pole võimalik.
Ka gluteenitooteid ajan kahe suupoolega sisse ning arsti juures ei käi.
Teeme nii, et igaüks vaatab ise, mis talle sobib ja ei tee kohustuslikke paanikakampaaniaid.
Head aastajäänukit ja paremat uut saabuvat, olgem alati mõnusad!