laupäev, 30. detsember 2017

Kas tahaksite elada Alaskas?

Alaska vaade, ABC News veebist.

Mis on USA looduslikult kauneim piirkond? Loomulikult Alaska! Kui paljud teist on käinud Alaskal või kavatsevad sinna kunagi elus minna? Kas tõuseb mõni käsi?

Alaska on samal laiuskraadil kui Eesti. Kui teha juttu Alaskast, siis võdistab enamik ameeriklasi õlgu. Vähesed on seal käinud või kavatsevad sinna minna, seda isegi ameeriklased.

Seda tasub meeles pidada, kui mõelda Eesti või selle tuleviku peale. Muide, selleks, et Alaskal üldse elu säiliks, maksab USA valitsus ropult peale. Alaska saadavad toetused föderaaleelarvest ületavad pika puuga kõiki teisi piirkondi USA-s. Isegi kriisi ajal toetati Alaskat rohkem.

Nüüd tagasi Eesti juurde. Eesti on laias laastus Euroopa Alaska. Kuhu aga suunab Euroopa Liit oma ressursid? Õige, kõige rohkem saab raha Lõuna-Euroopa. Mis asub samal laiuskraadil mis USAs New York, Washington ja Kalifornia. Räniorg asub seal, kus Itaalia, Hispaania, Kreeka või Portugal. Seal on parasjagu päikest ja valgust, mis on oluline loovuseks. Sellelt laiuskraadilt pärinevad nii kuulsad filosoofid kui kaasaja suuremad leiutised, sellel laiuskraadil tehakse parimaid filme. Nii nagu pole mõtet otsida filosoofe Eestist, pole neid mõtet otsida Anchorage'ist.

Ses mõttes mõeldakse Euroopas isegi ratsionaalsemalt kui USA-s - pole mõtet raha kütta sinna, kust see nagunii tagasi ei tule. Pole siis ime, et Eesti oli sunnitud toetama kriisi ajal Lõuna-Euroopa riike, mis on perspektiivikamad. Suur osa Euroopa eliidist elab ja puhkab Vahemere ääres ning sellel piirkonnal ei saa lasta käest minna. Euroopa juhtivad teadlased elavad ja töötavad Hispaanias ja Itaalias.

Mis ei tähenda, et Eesti või Alaska on mõttetud kohad - sinna on hea minna puhkust veetma, lõõgastuma, närve puhkama, ennast laadima, kauneid vaateid ja puutumatut loodust nautima. Aga seda soovitavalt suvisel ajal, sest talvel on need piirkonnad välja surnud.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Alaskast on siin asi kaugel, Aafrikas sajab lund rohkem kui meil, vana harjumuse ja töögraafikute pärast käiakse sahaga mööda asfalteid öösiti sõitmas, nii et ragin taga.

Anonüümne ütles ...

jepp