pühapäev, 31. detsember 2017

„Need, kes ei mäleta minevikku, on määratud seda kordama”

Soome peaministri uusaastatervitus, väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi vahendab Soome peaministri uusaastatervitust. Peaminister tsiteerib muu hulgas Hispaania filosoofi ja poeeti George Santayanat, kelle tuntud aforism ütleb, et „need, kes ei mäleta minevikku, on määratud seda kordama”.

Soome peaminister ütles seda silmas pidades Soome 1918. aasta kodusõda. Eesti puhul aga sobib see tähistama vaikivat ajastut ja iseseisvuse kaotust 1930ndatel aastatel.

Soome iseseisvuse üks alustalasid on olnud avalikustamine ja ausus ning asjadest rääkimine ja nende ülekordamine.

Eestis on suund vastupidine - soov kõike maha salata ja salastada. Eesti puhul on selge see, et üks (vaikiv ajastu) viis teiseni (iseseisvuse kaotus). Praegu on võetud Eestis suund taas vaikimisele, muu hulgas vaikiva ajastu mahavaikimisele. Millega see lõppeb, pole raske arvata, kahjuks. Aga nagu öeldakse, igaüks on oma saatuse sepp.

Lõpetuseks veel Santayana read: „Need, kes ei mäleta minevikku, on määratud seda kordama”.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rääkimine hõbe, vaikimine kuld (Eesti vanasõna).

Inno ütles ...

Mulle meeldib see Eesti vanasõna: „Sõber sõbral naha koorib.”

Anonüümne ütles ...

Inimesed, olgem valvsad !

Anonüümne ütles ...

Tervislikult sööte, vähemalt mis blogis kirjas on. Kuldkogred ajasid kalaisu peale, peaks kuhugi kalajahile minema, kuigi siinkandis pole kahjuks korraliku kalaletiga poode.

Ainult, ma vaatan, et ise eelistaks rohkem kuldpruuniks küpsetatud-praetud toitu, on maitsvam ja näeb isuäratavam välja. Pole kahjulik, sest kantserogeenid tekivad mustaks kõrbenud toidus. Räimefileesid küüslauguga kindlasti plaanis toiduks teha millalgi, hea idee.

Inno ütles ...

Rõõm kuulda. Räimed on praegu eriti hea value for money, kõigest 2 eurot kilo roogitud ilma peata räimed, võib kohe pannile panna. Ma keskelt tõmbasin kalad veidi rohkem lahti ja siis pannile, oliiviõlis keskmisel kuumusel (pannkoogukuumusest nõks madalam) praadida ca 20 minutit, soola puistasin veidi peale ja siis lõikusin vahele ohtralt küüslauku. Küpsed on siis, kui küüslauk pehme. Võrratu! Ma sõin korraga terve kilo ära. Kannatab krõmpsutada ka koos selgroogudega, räime selgroog on väga hea kaltsiumi allikas, kes vaevleb kaltsiumipuuduses. Palju mugavam kui munakoori vms jahvatada.

Ma ütlen omast kogemusest: küüslauguga on räim võrratu, ilma küüslauguta täiesti kohutav. Sama lugu on tursaga. Põhimõtteliselt võib aga küüslauku iga kala puhul kasutada, mekk on hoopis teine.